KITESURFBrug for debat om sikkerhed ved kitesurfing

Redaktionen8 år siden1 min

Vi er på Riders.dk blevet kontaktet af en bekymret kitesurfer. Han lægger op til debat omkring sikkerheden ved kitesurfing i Danmark og kommer selv med et løsningsforslag. Læs hans brev og deltag i debatten i kommentarsektionen forneden!

Emnet “sikkerhed” og kitesurfing er blevet debatteret mange gange, men her et forsøg på en konkret, realistisk og simpel løsning til glæde og gavn for alle.
Min surfing-baggrund og erfaring: Jeg har passeret stadiet som nybegynder, men kan stadig huske ”hvordan det var” at være nybegynder. Jeg har både surfet i Spanien og Danmark (Sydvestpynten).

I denne forbindelse er der noget som slog mig, når jeg observerede surftraditionerne. Spanierne surfede uorganiseret. Både de øvede og nybegyndere væltede rundt på stranden og i vandkanten (ofte oven på hinanden). Eksperterne hoppede tæt på launchzone og crashede deres kites i hovedet på alt og alle, når de mistede kontrollen. Der var heller ikke klare ”regler/konsensus” for de tegn man brugte under launch. Alt dette var til stor fare for ALLE.

I Danmark er vi faktisk rimeligt gode til at surfe og vise hensyn (med visse undtagelser). Spørgsmålet er om vi ikke kan finde en dansk model og blive endnu bedre. Vi har jo en tradition for at gøre tingene lidt smartere end andre, og hvorfor ikke fortsætte med denne indstilling.
Her er mine konkrete forslag til forbedring af sikkerheden, som stadig bevarer surfglæden:

Bånd til nybegyndere

Mit forslag er at ”nybegyndere”, der lige er blevet færdige med kiteskolen, bør få et lille bånd i toppen af linerne på deres kites. På den måde kan man se, hvem der er nybegyndere på lang afstand. Så kan de øvede nemmere genkende, hvem som har nemt ved at styre kiten og holde højde. Nybegynderne kan fokusere på deres kites, som er svært nok i begyndelsen – sådan husker jeg det i hvert fald selv.

Formål

Ved at markere “begynderkites” kan man under launch hurtigt se, om det er en nybegynder som launcher. Hvis man bliver spurgt om hjælp til launch, kan man hurtigt afklare om det er en nybegynder man hjælper – det kan være meget praktisk, har jeg erfaret på egen krop. Hvis det er en nybegynder, kan man være ekstra påpasselig og stille et par ekstra spørgsmål til launchteknikken og tegngivning, hvis det skulle være nødvendigt. Hvis min ide om markering af kiten bliver implementeret, vil man med tiden kunne konstatere, om der er surfere, som aldrig har gennemført noget kitekursus inden launch, hvilket er uacceptabelt. Så er man i sin gode ret til at nægte at yde hjælp til launch og opfordre personen til at tage et kitekursus! Man kører jo heller ikke bil uden at have et kørekort.

Implementering af min ide

Det bør være kiteskolerne/butikkerne, som implementerer påsætningen af båndet. Det kan man gøre i forbindelse med, at der bliver solgt kites og udstyr. Med enhver nyudklækket kiteelev bør der medfølge et lille bånd, som kan påmonteres kiten. Hvis butikkerne sælger udstyr, kan de sætte det på linerne. Man kan naturligvis fjerne båndet, når det ikke længere er nødvendigt, og man har mange timer på vandet.

Inspirationen
Min ide til øget sikkerhed kommer fra spansk biltrafik, hvor man har mulighed for at have et stort “L” i bagruden, det første år efter at man har taget sit kørekort. På den måde ved andre bilister, at de skal vise ekstra hensyn og ikke dytte af nybegyndere, som kan blive nervøse.
Mit forslag er en simpel løsning, som giver et redskab til alle surfere, uden at de behøver kende hinanden. Dermed ikke være sagt, at man bør blande nybegyndere og eksperter på vandet. Dette bør man altid forsøge at undgå. Der er også mange andre løsninger, som jeg ikke har behandlet her, men et sted skal man jo starte med at forbedre sikkerheden.
Kitesurfing er en fantastisk sport, men desværre sker der mange uheld, fordi man ikke tænker sig om, og fordi man aldrig har ”organiseret” sig til glæde og gavn for både nybegyndere og eksperter. Dette synes jeg, at man bør få ændret hurtigst muligt, selvom sporten aldrig kan blive 100% sikker. Sporten vil dog blive langt mere sikker, hvis man får farlige/utrænede surfere væk fra stranden og på kite-kursus, inden de vender tilbage til deres næste launchforsøg.

Jeg håber at mit forslag vil blive modtaget i bedste surfspirit og med et åbent sind.

Venlig hilsen John Antonio Hernandez-Mora Jensen

Redaktionen

4 comments

 • Thomas

  august 25, 2012 at 12:41 pm

  Et gennemtænkt og rigtig godt forslag.

  Reply

 • Rene

  august 27, 2012 at 4:03 pm

  Bare lige en oplevelse fra en windsurfer. Jeg var i lynæs igår, hvor jeg stod ved vandkanten og tjekkede vinden ud, mens jeg talte med en kammerat i vandkanten. Jeg var der i ca. 10 minutter. Først var der en Kiter, der ville lande sin drage til højre for mig mens han selv stod til venstre, med det resultat, at alle hans liner landede oven i hovedet på mig og min kammerat. Få minutter senere kommer der en kiter 1.5 meter fra land med linerne hængende ind over stranden, hvor vi plus en del andre strandgæster bliver nødt til at dukke os for ikke at få skåret hovedet af. Begge dele skete altså inden for de 10 min, hvor jeg stod på stranden. Bånd er måske en god nok ide… Men først og fremmest burde alle kiteskoler, undervise i ikke at være en komplet idiot!

  Jeg tror, at ham der sejlede med dragen inde over land mente, at vi alle synes han var en bad-ass cool kiter. Der er bare så langt til at respektere kitere, når de konstant opfører sig som teenagere, der ikke kan tænke ud over deres egen selv-optagethed.

  Man må udvise respekt for at få respekt. Og inden størstedelen af kitesurf-miljøet skifter attitude fra, at tænke “surferstil er at være laid-back og ligeglad med alt” til at tænke “surferstil er fællesrespekt og omtanke, så jeg kan være laid-back”, så er der meget langt til sikkerhed på stranden og i vandet, samt god stemning mellem kitere og andre strandgæster.

  Reply

 • Peter

  august 31, 2012 at 11:23 pm

  “Vi har jo en tradition for at gøre tingene lidt smartere end andre, og hvorfor ikke fortsætte med denne indstilling” Ja det er vidst kun os selv der mener det.

  Din holdning om at vi alle skal trækkes gennem Kite skolen som en anden lille skole dreng holder ikke en meter da flere af os har kitet før at nogle Wankers fandt på at tjene penge på alle de nye smart i en fart wannabe’s.

  Det er relativt simpelt vi sejler efter søfartsreglerne når der er fladt vand og i brændingen er det bølgereglerne der gælder overfor andre surfere, for ikke surfere er det søfartsreglerne.

  Mener du selv at du ikke har styr på din kite, så sejl kun steder hvor der er meget godt plads og få andre

  Reply

 • Julius

  maj 27, 2014 at 10:39 am

  God artikel, sikkerhed på vandet og sikkerhed i kitesurfing kan aldrig debateres nok. Ideer som kan forbedre sikkerheden indenfor kitesurfing er jeg kun for. Fed ide med båndet 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Xlife Media
Sundkaj 125, Pakhus 47 2. th.
2150 Nordhavn
CVR. 31164613
info@riders.dk
Tlf. 28403882

Dankort
Diners
Mastercard
Visa

Riders.dk er danmarks største online portal for surf- og freestylekulturen med rødder tilbage til 1999 og stiftet af aktive udøvere i miljøet. I dag drives Riders.dk af en gruppe frivillige ildsjæle – Riders.dk Crew'et.