SKIAndermatt – et mekka for pudderhunde

Troels Iversen4 år siden3 min
https://riders.dk/wp-content/uploads/2017/02/Andermatt_jan17_troelsiversen-19-1024x711.jpg

Andet stop på Riders.dk’s roadtrip i Schweiz var det mindre velkendte skiområde Andermatt. Et skiområde som blandt freeridere er kendt som et højalpint puddermekka – og vi blev bestemt ikke skuffede over mulighederne.

Køreturen fra Engelberg til Andermatt er kort, bare omkring en times tid, og størstedelen foregår på motorvej, men de sidste 10 km ændrer vejen markant karakter. Man kører direkte op i himlen gennem stejle hårnålesving inden man når op til den lille, og gamle alpeby, der kaldes Andermatt. Overalt omkring den lille by ligger der store bjergsider og legendariske bjergpas. En freeriders paradis.

Andermatt_jan17_troelsiversen-3 Andermatt_jan17_troelsiversen-17 Andermatt_jan17_troelsiversen-20

Skiområdet Skiarena Andermatt-Sedrun består reelt set af tre forskellige og ikke sammenhængende skiområder; Andermatt-Gemsstock, Andermatt-Nätschen og Sedrun. De har dog store planer for skiområdet og de tre skiområder vil indenfor to år være et stort sammenhængende skiområde, det største i det centrale Schweiz. For os freeridere er den helt store tiltrækning ved Andermatt uden tvivl de to gondoler, som tager dig fra Andermatt i 1444 m.o.h direkte op til toppen af Gemsstock i 2961 m.o.h.

Fra toppen er der offpiste ruter i alle retninger. De store bjergsider som ligger under liften er alle nordvendte og får næsten ikke noget sol. Du er garanteret et godt snedække og gode sneforhold på næsten alle tidspunkter. Men du kan køre ned på alle sider af bjergmassivet med store og lange ruter, som i de fleste tilfælde fører tilbage til byen. Så langt øjet rækker er der bjerge med nedfarter i alle sværhedsgrader.

Andermatt_jan17_troelsiversen-21 Andermatt_jan17_troelsiversen-6 Andermatt_jan17_troelsiversen-4

Vi forsøgte os ikke på at følge nogle større offpiste ruter, men kiggede bare på mulighederne fra liften og pisten og fandt, på trods af lavt sneniveau, masser af fede freeride linier tæt på lift og piste. Det er højalpint og det er råt, virkeligt råt. Få lifter, masser af klipper og tonsvis af freeride!

Andermatt er et mekka for pudderhunde, og ikke ret mange andre. Vi så næsten kun schweiziske nummerplader og vi stod ikke i liftkø en eneste gang. Ligesom i Engelberg er det en fordel at besøge Andermatt i hverdagene, hvor alle skiløberne fra Zürich ikke kommer op på bjerget.

Vores tip: Invitér ikke din mor og far med på tur til Andermatt. De vil blive slemt skuffet over et dårligt udvalg af svære pister.

Andermatt_jan17_troelsiversen-5 Andermatt_jan17_troelsiversen-10 Andermatt_jan17_troelsiversen-23

Det er et lille gemt paradis, i hvert fald lidt endnu. Byen har store planer for udvidelse af hotel- og lejlighedsmulighederne, som skal følge i hælene på udvidelsen af skiområdet. I sin nuværende form er Andermatt en charmerende lille alpeby, som emmer af historie og lækre schweiziske specialiteter.

Andermatt har igennem århundreder været en central by i handlen på tværs mellem grænserne. I nærområdet omkring Andermatt tales flere forskellige sprog – og selvom du er ferm til tysk skal du ikke forvente at kunne forstå noget af det schweizisk-tyske, som tales i byen. Det gør også at du på klassisk Schweizisk manér kan blive transporteret direkte til centrum af byen med tog. For at komme rundt i hele skiområdet, skal du endda køre en del af en af Europas mest kendte togture, Glacier Express, for at komme rundt i skiområdet.

Andermatt_jan17_troelsiversen-22 Andermatt_jan17_troelsiversen-31 Andermatt_jan17_troelsiversen

Den højtliggende placering betyder desværre også at prisniveauet ligger i den høje ende, både på hoteller, hvor du godt kan indstille dig på at skulle sænke dine value-for-money forventninger, og på restauranter. Vi kan dog stadig på det kraftigste anbefale at tage ud og spise en god, og tung, ostefondue! Det er en vinder.

Andermatt er helt klart et besøg værd – skiområdet byder på exceptionelt mange muligheder for den erfarne freerider. Vi tør slet ikke tænke på, hvad der kan lade sig gøre længere væk fra pisterne. Det er dog ikke uden farer – og vil du ud på længere ture, så vil vi anbefale at hyre en bjergguide. Medmindre du kan overtale en af de lokale til at vise dig rundt. Vi er slet ikke i tvivl om at der gemmer sig masser af gemte perler i det højalpine terræn.

Tak til Andermatt og F-stop for at gøre turen mulig
http://www.andermatt.ch/de/ , http://fstopgear.com/

TakAndermatt

ALLE FOTOS TILHØRER TROELS IVERSEN (WWW.TROELSIVERSEN.COM)

Photo-12-01-2017,-2.44.38-PM Photo-10-01-2017,-2.26.33-PM Andermatt_jan17_troelsiversen-25 Andermatt_jan17_troelsiversen-12 Andermatt_jan17_troelsiversen-11 Andermatt_jan17_troelsiversen-9

Andermatt_jan17_troelsiversen-18

Andermatt_jan17_troelsiversen-13 Andermatt_jan17_troelsiversen-7 Andermatt_jan17_troelsiversen-16 Andermatt_jan17_troelsiversen-24

Troels Iversen

Troels har været fast del af Riders.dk siden år 2006. Sidenhen har han rapporteret fra events og konkurrencer over det meste af kloden. Passioneret freeride skiløber og fotograf, der tilbringer flest mulige uger i bjergene hver vinter, hvor St Anton am Arlberg i Østrig er favoritten. Sommeren går med at surfe den danske vestkyst, eller rejser udenlands i søgen efter bølger. E: troels@riders.dk IG: iversentroels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Xlife Media
Sundkaj 125, Pakhus 47 2. th.
2150 Nordhavn
CVR. 31164613
info@riders.dk
Tlf. 28403882

Dankort
Diners
Mastercard
Visa

Riders.dk er danmarks største online portal for surf- og freestylekulturen med rødder tilbage til 1999 og stiftet af aktive udøvere i miljøet. I dag drives Riders.dk af en gruppe frivillige ildsjæle – Riders.dk Crew'et.