SKI & SNOWBOARDEngelberg leverer store højdemeter helt ind i maj

Alexander Vissing5 måneder siden3 min

Vinteren varer evigt. Det føles i hvert fald sådan efter at have prøvet kræfter med over 1.200 kvalitetsfyldte Schweiziske højdemeter i Store Bededagsferien.

Der kan altid stås på ski et eller andet sted i verden. Selvom den påstand ikke kan komme bag på nogen, overses månederne mellem vintersæsonen og sommerens gletsjerskiløb ofte. Netop maj er sådan en måned, hvilket egentlig er lidt mærkeligt, da vinterens sneakkumulering ofte medfører en vedvarende tyk snebase på netop denne tid af året.

Men selvom at hovedparten af Europas tinder for længst har lukket ned for sæsonen, er der en lille håndfuld skiområder som stadig holder åbent for ikke-gletsjer skiløb frem til slut maj. Så da en af forårets mange helligdage bød sig, tog Marie-Louise Andreassen og undertegnede til Schweiz for at mærke kontrasten mellem vinter og sommer, nærmere betegnet til Engelberg og det over tre kilometer høje Titlis bjerg.

 

Marie-Louise mærker kontrasten mellem vinter og sommer i maj // Foto: Alexander Vissing

 

En anderledes skimåned på godt og ondt

Maj er en speciel skimåned. De fleste er for længst mentalt kommet over vinterens kulde og gået i forårskuller, med kærlighed til rosé og bar hud. Samtidig har varmen ikke trykket længe nok til at sommerens gletsjerskiløb for alvor trækker.

I kommer til at slås med inderne og kineserne, men til gengæld har i bjerget for jer selv”

, fortæller vores vært Bo Madsen os under morgenmaden den første dag. Hvad det konkret betød stod klart efter bare første tur op med gondolen. Her var nærmest ingen andre skiløbere, så vi kunne nyde bjerget helt for os selv. Til gengæld er der ubeskriveligt mange asiatiske turister som blot skal op og tage billeder på toppen. Vi talte over 100 (!) nye busser pr. dag på parkeringspladsen, så I kan selv forestille jer køen til de store gondoler.

 

Engelberg byder på liftdrevet skiløb helt op i over tre kilometers højde // Foto: Alexander Vissing
Undertegnede nyder gode forhold på Titlis // Foto: Marie-Louise Andreassen

 

Heldigvis kan man som ensomt skiløber-par nemt hoppe foran i køen, og hvis man ellers kan vende sig til de mange billeder og selfies man skal lægge krop til, så glider det overraskende smurt, uanset om turen går helt op på Titlis-gletsjeren eller længere nede i det større alpine område. Og netop dét faktum, at en stor del af det regulære alpine vinterområde er åbent helt hen i maj, giver følelsen af at vinteren er evig.

 

Udsigten fra Rotstöckli ned mod Stand // Foto: Alexander Vissing
Minimalistisk frokost som virker // Foto: Alexander Vissing
Hvad gør whiteout når du stadig er på ski i maj? // Foto: Marie-Louise Andreassen

 

Legendariske ruter i ro og fred

Engelberg har længe været kendt som et legendarisk freeridemekka, hvor især svenskere har valfartet til igennem årtier. Dette grundet de over 2.000 højdemeters sublime terræn fra Titlis ned til byen, samt “The Big Five” freerideruterne, som vi også tidligere har prøvet kræfter med her på Riders.dk.

Højdepunktet dette besøg, var uden tvivl turen ned af den ene af “The Big Five”, nemlig Steinberg, som tager én fra toppen af Titlis Rotair lifen hele vejen ned til Trübsee, en tur på massive 1.228 højdemeter. Om det var selve turen, de massive snemængder eller fraværet af asiaterne der fuldendte oplevelsen på Steinberg er svær er præcisere – nok en kombination af alle tre.

 

Den imponerende Titlis Rotair lift tager dig fra Stand op til Klein Titlis // Foto: Alexander Vissing
Marie-Louise i toppen af Steinberg-ruten, en af “The Big Five” // Foto: Alexander Vissing
Det nærmer sig slut maj og vi har lige stået +1.200 højdemeter langt væk fra pisterne – imponerende! // Foto: Marie-Louise Andreassen

 

Træd i pilgrimmenes fodspor

Ser man bort fra de omkransende bjerge er Engelberg nok bedst kendt for dets smukke kloster og kirke som åbnede helt tilbage i år 1120. Sidenhen blev der tæt ved bygget Hotel Hoheneck til at huse pilgrimmene som kom på besøg af samme årsag. I dag huser hotellet en anden type pilgrimme, nemlig dem på jagt efter den gode sne.

 

Vi boede på det Hotel Hoheneck for enden af gågaden i Engelberg // Foto: Alexander Vissing
Den charmerende lounge danner rammen når der skal tankes op til dagens skiløb // Foto: Hvem mon?

 

Konceptet er som det skal være. Simple værelser til en overkommelig pris, god mad, fede fællesarealer samt byens bedste live-bar, som tiltrækker hele lokalbefolkningen til fest – selv i maj. Har man været i Engelberg før, kender man uden tvivl til det svensk-startede Skilodge Engelberg. Men også i Hotel Hoheneck er der skandinaviske rødder, så husk at hilse Bo Madsen når I kigger forbi, og køb en øl hos Sveriges mest effektive bartender Gustav i Hoheneck bar.

 

Engelberg er en klassisk schweizisk alpeby blot 100 km fra Zürich lufthavn // Foto: Alexander Vissing
Det er desuden et must at aflægge den utrolig flotte kirke et besøg – af med huen! // Foto: Marie-Louise Andreassen
Du skal heller ikke snyde dig for en Eichhof Retro på Hohenecks bar, som er det nye hotte sted i byen // Foto: Alexander Vissing
Og så smager en Eichhof bare bedst efter en svedig gang skiløb under majsolen // Foto: Alexander Vissing

 

Selvfølgelig skal du også på ski i maj

Med den korte afstand til Zürich lufthavn passer en smuttur til Engelberg perfekt til en forlænget weekend. Vi fløj torsdag aften og var hjemme igen søndag aften efter tre hele skidage. “Men det er jo tid til rosé og varme solstråler” siger du. Men husk da, det handler ikke om hvorfor du dog skulle tage på ski i maj – spørg hellere dig selv “hvorfor skulle jeg ik’?”

 

Engelberg i maj – de korte facts:

  • Du har +1.200 højdemeters tilgængeligt skiløb både på og uden for pisten
  • Her er nærmest ingen andre skiløbere på bjerget
  • Kontrasten mellem vinter og sommer er fantastisk smuk
  • Stadig masser af mulighed for byliv, men med masser af lokal charme
  • Vær dog indstillet på uendelig mange asiatiske turister som er på sightseeing, så du skal være god til at springe liftkøen over

 

Læs om vores tidligere besøg til Engelberg her: Tre dage i et af Europas bedste freerideområder

Læs mere om Engelberg-Titlis skiområdet: engelberg.ch

Læs mere og book jeres ophold på Hotel Hoheneck her: hotelhoheneck.com

 

 

 

Alexander Vissing

Xlife Media
C/O Republikken
Vesterbrogade 26
1620 København V
CVR. 31164613
info@riders.dk
Tlf. 28403882

Dankort
Diners
Mastercard
Visa

Riders.dk er danmarks største online portal for surf- og freestylekulturen med rødder tilbage til 1999 og stiftet af aktive udøvere i miljøet. I dag drives Riders.dk af en gruppe frivillige ildsjæle – Riders.dk Crew'et.