SKI & SNOWBOARDNostalgiske Saas-Fee leverer sommerens bedste snow park

Alexander Vissing3 måneder siden2 min

For et årti siden var den Schweiziske sommergletsjer danskernes absolutte freestyle hot-spot. Vi tog tilbage til Saas-Fee for at se om området kunne leve op til den gang.

Fra år 2007 frem til 2012 husede den Schweiziske Saas-Fee gletsjer de danske sommer- og efterårscamps kaldet Din Camp. Især de tre første år var legendariske, hvor op imod 100 danskere tog med for at blive bedre til freestyle, skabe nye venskaber og holde en fest eller to.

Den schweiziske valuta blev dog ramt af et ordentligt kurshop, og danskere måtte flytte til det billigere Østrig, samtidig med at deltagerantallet faldt år efter år. Minderne fra storhedstiden hang dog fast, så da vi fik muligheden for at genbesøge Saas-Fee til en enkelt skidag her et årti efter, slog vi til. Sammen med Marie-Louise Andreassen og Ralf Sohl tog undertegnede op på den massive Allalin gletscher for at se om det gamle hot-spot stadig var en sommerskitur værd.

 

Den imponerende sommer snow park står ligeså skarpt, hvis ikke endnu skarpere, end i danskernes storhedstid for et årti siden // Foto: Alexander Vissing

Modsat dengang, er der nu hele 15 obstacles at boltre sig på // Foto: Marie-Louise Andreassen

Lifturen op kl. 7.00 om morgenen byder på helt fantastisk lys // Foto: Alexander Vissing

 

Europas bedste sommerpark

Sveden drypper let under hoodien på vej mod liften, til trods for at klokken ikke engang har ramt 7 endnu. Der er hedebølge i Europa og her er allerede rigtig varmt i de 1.800 meters højde som Saas-Fee by ligger i. To gondoler og et underjordisk tog senere står vi på gletsjeren og kigger på massive Allalin på over 4 kilometers højde. Her er overraskende meget sne og den ser langt fra påvirkede ud af de +7 grader som allerede er heroppe.

En anden overraskelse var, at turen herop fra byen blot havde taget 30 minutter. En stor kontrast til for et årti siden hvor man måtte stå i lange køer med hundredvis af racere for at komme op. Ja, faktisk skulle det vise sig at vi havde det meste af herligheden for os selv.

 

Der skal ikke lægges skjul på at parken rangerer fra middel til højt niveau // Foto: Marie-Louise Andreassen

Det underjordiske tog som fører dig de sidste 500 højdemeter op på Allalin gletsjeren // Foto: Alexander Vissing

Riders.dk’s fader Ralf Sohl husker væsken på den varme gletsjer // Foto: Alexander Vissing

Saas-Fee’s karakteristiske landskab gør gondolturen op til en oplevelse hver gang // Foto: Alexander Vissing

 

Saas-Fees sommer snow park var længe kendt som noget af det absolut bedste, der også tiltrak verdenseliten sommer efter sommer. Vi havde derfor frygtet, at denne efter de lave besøgstal var blevet nedprioritet. Men faktisk har den aldrig været bedre, og er nok Europas bedste sommerpark for tiden. Med hele 15 obstacles samt to solide kickerlinjer, er der rigeligt at boltre sig på i de blot fem timer gletsjeren har åbent dagligt i juli.

Begyndere må dog spejde langt efter rammer til deres behov, for parken er klart tiltænkt middel til højt niveau, hvilket nok også skyldes at Saas-Fee til efteråret afholder Stomping Grounds træningssessions for de absolut bedste i verden.

 

Helt alene på legepladsen – dette billede er taget to timer efter lifterne åbnede // Foto: Marie-Louise Andreassen

Saas-Fee er også velbesøgt af racere som træner på ugelange camps // Foto: Alexander Vissing

 

Mindefulde bygninger i nye rammer

Den utrolig charmerende og bilfrie by dannede grundlaget for Din Camps mange aktiviteter efter dagens skiløb, og det er stadig noget af det som gør Saas-Fee klart et besøg værd. Her er masser af ting at tage fat i, sportsligt såvel som socialt.

Placeret midt på torvet i byen tårner Hotel Dom sig op overfor den smukke stenkirke. Det var dette hotel, hvor de godt 100 danskere to gange om året holdt til. I dag er det et firestjernet hotel, men skallen er forblevet den samme. Minder fra de seks gange undertegnede har boet her kom pludselig væltende. Venskaberne, limbo-konkurrencerne og det tørre brød til morgenmad.

 

Det legendariske Hotel Dom som husede Din Camp for et årti siden // Foto: Alexander Vissing

Trods hedebølge i Europa fremstår gletsjeren i super stand // Foto: Alexander Vissing

God gammeldags hiking session – ligesom på camps // Foto: Marie-Louise Andreassen

 

Man kan dog ikke samle så mange unge mennesker på ét sted, og samtidig forvente at ugens højdepunkter ikke bliver fejret med en fest eller to, hvor den legendariske freestylebar Popcorn i Hotel Doms kælder, lagde vægge til mange danskerhistorier år efter år. Heldigvis har baren fået lov til at overleve i byen, dog på en ny location hvor de nu også driver eget hotel. Konceptet er heldigvis det samme, og tankerne sendes let tilbage til 2007’s baggy tøj og tunge hip hop.

 

Mange historier har udspillet sig på Popcorn, der dog har fået ny location i byen // Foto: Alexander Vissing

Konceptet er dog stadig det samme – altid gratis popcorn // Foto: Alexander Vissing

Udsigten fra 3.500 meters højde er ikke til at tage fejl af // Foto: Alexander Vissing

 

En storhedstid som er værd at bringe tilbage

Intet føles ændret på et årti i Saas-Fee – på den gode måde. Det skulle kun være parken, som fremstår som det nok bedste juli setup i Europa. Her er stadig klart et besøg værd, og vi kan kun håbe og bede til, at en dansk camp engang vender tilbage hertil.

 

Saas-Fee sommerski – de korte facts

  • Europas nok bedste sommer snow park
  • Allalin gletsjeren er solid, og fremstår med top-lækker sne selv under en hedebølge
  • Der er masser af aktiviteter at kaste sig over efter dagens skiløb
  • Utrolig charmerende og hyggelig bilfri by
  • Man skal være indstillet på at de ofte lukker bjerget ved dårligt vejr
  • Prisen er i den høje ende, selv for Schweiz

 

Læs mere om Saas-Fee på saas-fee.ch

Læs mere om Stomping Grounds på stompinggroundsprojects.com

 

Alexander Vissing

Xlife Media
C/O Republikken
Vesterbrogade 26
1620 København V
CVR. 31164613
info@riders.dk
Tlf. 28403882

Dankort
Diners
Mastercard
Visa

Riders.dk er danmarks største online portal for surf- og freestylekulturen med rødder tilbage til 1999 og stiftet af aktive udøvere i miljøet. I dag drives Riders.dk af en gruppe frivillige ildsjæle – Riders.dk Crew'et.