SKI & SNOWBOARDFantastisk Freeride DM 2018, men desværre uden stor opbakning

Troels Iversen4 år siden2 min
https://riders.dk/wp-content/uploads/2018/04/Freeride-DM-2018_TroelsIversen-10-1024x683.jpg

I år viste Fieberbrunn sit sande freeride-potentile i en DM-uge, som desværre var præget af deltagermangel.

Denne artikel er bragt til jer i samarbejde med Niels Jakob Børre (Skiers.dk) og Troels Iversen (Riders.dk)

Freeride DM har tidligere brandet sig på at være Danmarks hyggeligste skievent. Et event hvor skiløbere mødes sidst på sæsonen og den afsluttes i påskesolen (hvis vejret tillod det). I 2016 købte arrangørerne af Snow Camp Freeride DM, og ambitionerne for et nyt DM-koncept var tårnhøje.

Siden den nye overtagelse af Freeride DM er eventet flyttet fra Frankrig til Østrig, og eventen har fået en mere seriøs og professionel approach med Freeride World Tour facet i Fieberbrunn, som det helt store attraktion og trækplaster.

Sidste år var konkurrencen og arrangørerne pressede af dårlige vejrforhold, hvilket resulterede i en aflysning af den officielle konkurrence, som blev erstattet af en hygsom Jam session, men desværre uden den helt store forløsning.

Derfor var arrangørerne i år klar til at forløse Freeride DM’s og Fieberbrunns fulde potentiale. Vinteren havde været god, der var meget mere sne end det forgangene år og vejrudsigten lovede både nysne og solskin i løbet af DM-igen.

Til trods for de fine udsigter for et brag af en DM-uge, var der ikke den store tilslutning fra hverken deltagere eller tilskuere. Man kan spekulere længe over, hvorfor der ikke var flere riders tilmeldt, eller hvorfor der ikke var solgt flere tilskuerrejser: Var det den forkerte uge? Manglende markedsføring? Forkert Lokation? Men hovedargumentet kan findes ved, at DM-ugen blot var en ugen før påskeugen.

Tilmeldingen fra riders var historisk lav. Kun 27 riders havde meldt sig til konkurrencen søndag eftermiddag. Nogle dage senere var antallet af konkurrerende deltagere op på 35. Dette lave tal var noget af en overraskelse for alle ved eventet i Østrig.

Fantastisk finale

På finaledagen viste det østrigske vintervejr fra sin bedste side. Solen stod højt på en skyfrihimmel, og finale-facet havde ligget uberørt i flere dage. Forholdene var nogle af det bedste Freeride DM nogensinde har haft. Derudover var der bygget et stort tilskuerområde, hvor tilskuerne kunne sidde i solen og overvære konkurrencen, smage Standgaardens legendariske rosé og nyde en lækker grillet burger.

Finalens konkurrenceformat var noget anderledes sammenlignet med tidligere år grundet de få deltagere. I stedet for ét enkelt gennemløb per rider, fik alle riders to gennemløb til at overbevise dommerne om, at netop de skulle kåres som årets bedste danske freerider. Begge gennemløb talte med i dommernes samlede vurderinger, og dommene scorede riders to gange (én score per gennemløb), og den samlede score blev videre delt med to for at få et endeligt finaleresultat.

Der blev i alt konkurreret i fem kategorier; Junior Ski, Snowboard Damer og Herrer og Ski Damer og Herrer. I junior Ski- og Snowboardkategorierne var der kun én tilmeldt rider per kategori, hvilket betød, at de tre riders i hver kategori, blot skulle gennemføre deres runs for at kunne kalde sig danmarksmestre i deres kategori.

På ski-damesiden blev det noget af en gyser. Finalescoren mellem nummer tre og nummer et blot var på ét enkelt point, men i sidste ende var det den erfarne skiinstruktør, Nanna Føns, der med to gode gennemløb og uden fejl, kunne løfte pokalen med de store ører foran den tidligere mester, Malene Madsen, og det nye stjerneskud, Charlotte Emilie Hansen.

På ski-herresiden blev der igen i år kørt vildt til tilskuernes store fornøjelse. Johan Duus leverede suverænt dagens bedste gennemløb med et stort backflip i topsektionen efterfulgt at et kæmpe klippedrop midt på bjerget. Disse herligheder blev lagt sammen med et sikkert andet-run, hvor Johan kørte en kreativ og anderledes linje, som ingen andre havde kørt. Det resulterede i en flot førsteplads og titlen som danmarksmester i Freeride 2018. Johan Duus (blandt venner: John Kuz) vandt foran Rasmus DJ, som styrtede i sit andet gennemløb, og Tobias Peeters aka. Young Gun Money Man, der i begge sine gennemløb viste høj fart og droppe flere fede features.

Efter konkurrencen gav den lokale guide og dommer udtryk for, at han var meget imponeret over niveauet på både dame- og herresiden. Lige som sidste år blev konkurrencen taget til nye højder rent niveaumæssigt. Om dette kan kædes sammen med arrangørernes mere ”professionelle” stræben – at kun de bedste skal køre konkurrencen – vides ikke. Én ting er dog sikkert. Freeride DM har en masse potentiale, og vi glæder os meget til at få det udfoldet over en hel uge med mere opbakning.

Alle fotos tilhører Troels Iversen (www.troelsiversen.com) og Riders.dk!

Troels Iversen

Troels har været fast del af Riders.dk siden år 2006. Sidenhen har han rapporteret fra events og konkurrencer over det meste af kloden. Passioneret freeride skiløber og fotograf, der tilbringer flest mulige uger i bjergene hver vinter, hvor St Anton am Arlberg i Østrig er favoritten. Sommeren går med at surfe den danske vestkyst, eller rejser udenlands i søgen efter bølger. E: troels@riders.dk IG: iversentroels

Xlife Media
Sundkaj 125, Pakhus 47 2. th.
2150 Nordhavn
CVR. 31164613
info@riders.dk
Tlf. 28403882

Dankort
Diners
Mastercard
Visa

Riders.dk er danmarks største online portal for surf- og freestylekulturen med rødder tilbage til 1999 og stiftet af aktive udøvere i miljøet. I dag drives Riders.dk af en gruppe frivillige ildsjæle – Riders.dk Crew'et.