Bliv bedre på MTB sammen med Mads Weidemann
Riders.dk var med, da Mads Weidemann var på træningstur i Vallåsen, også kendt som Måsen og Dåsen, et fantastik sted at tilbringe mange timer, hvis du er vild med Downhill MTB. De fleste kender kun Vallåsen som et skisportssted i vintermånederne, men stedet omdannes til et af de bedste resorts for DH MTB om sommeren (i Skandinavien). Undertegnet var med som fotograf, hvilket bød på en utrolig sjov dag i det svenske, hvor vejret for en gangs skyld var samarbejdsvilligt. Da køreturen fra København til Vallåsen tager et par timer, fik vi tid til en snak om løst og fast. Det kom der dette lille interview ud af. Så hvis du har lyst til at blive en bedre cykelrytter, kan du med sikkerhed lære et par tricks ved at læse interviewet. Du er også velkommen til blot at nyde billederne, som vi begge er meget tilfredse med (SELVFEDME-ALARM!!!).
Enjoy
Hvad er det, der netop gør MTB så fedt?
MTB giver dig den totale flowoplevelse – den oplevelse, hvor du hengiver dig 100% til øjeblikket. Der, hvor timer bliver til minutter og minutter til sekunder. Du sanser ikke, at tiden går. Du er optaget/underholdt af aktiviteten, hvilket gør, at du ikke tænker andre tanker under mountainbikekørslen, netop fordi MTB-sporet og naturen underholder dig rigeligt, så du glemmer de tanker og problemstillinger, du måtte have inden turens start.
Når du så er færdig med MTB-aktiviteten, møder du de tanker/problemstillinger du kom med med ny kreativitet, overskud, overblik og evt. allerede en løsning. Jeg oplever det samme, hver gang jeg cykler – også selvom jeg har mere end 15 år i sporten. Sporten giver personlig udvikling og selvsikkerhed. Den er udfordrende og hamrende sjov, og dét, du lærer i skoven, kan du bringe ind i dit erhvervs- og privatliv. Jeg har endnu ikke mødt en eneste person, som ikke får ekstra energi af at bruge naturen som legeplads. Sanserne og sindet stimuleres af årstidens dufte, som er ren brændstof til tanker, humør og givergenet.
Hvorfor tror du, at sporten er blevet så stor i Danmark?
Fordi Danmark har verdens bedste MTB-spor. Vores let kuperede landskab skaber perfekte rammer til MTB-spor, og samtidig er de meget begyndervenlige. Vi har jo ingen kæmpe sten/klipper, der umuliggør kørslen for nye ryttere. Folk oplever total afkobling fra tidligere nævnte problemstillinger og møder dem med en hel anden energi og gåpåmod. Desuden giver MTB dig en nysgerrighed og lysten til at udfordre dig selv mere i privatlivet som erhvervslivet. I bund og grund er det vores selvtillid, som vokser af at køre MTB, og når selvtilliden er høj, så tør og kan mennesket bryde ud af dens alt for vante og yderst kedelige komfortzone og udfordre livet. Mennesket trives bedst, når det er udfordret lidt over niveau, og det giver MTB dig.
Netop hjemvendt fra Wolrd Cup I Frankrig – hvordan gik det?
Det gik godt. Og hold nu lige fast, for her kommer en længere forklaring, som måske kan lyde som en undskyldning. MEN vi skal lige huske, at det her er elitesport på allerhøjeste plan, så her er det de små marginaler, som tæller…
Jeg har været skadet siden første maj, hvor jeg rev højre tommelfinger af led under træning i Tyskland. Tomlen har drillet med konstant betændelse i ledkapslen, og hævelsen gjorde, at fingeren har fået en lidt anden vinkel end normalt, som så påvirker mit greb om styret, og da jeg på samme hånd har et ”stift” håndled, som har været knust for fem år siden under styrt i New Zealand, kompenserer jeg helt oppe skulderen for mit hævede tommelfingerled. Min skulder mangler et par ledbånd fra styrt i Tyskland for 7 år siden, som gør, at hele skulderpartiet hænger. Hele denne skævvridning i højre side bevirkede, at jeg stod skævt på cyklen og derved gav et vrid i ryggen. Dét styrtede jeg af og pådrog mig et yderst smertefuldt skred i ryggen, jeg var plaget af i to måneder. Heldigvis var jeg i skadesperioden tre uger på Oure Sommerkurser som ansvarlig underviser for deres mountainbikelinje, hvilket gav ryggen ro til at komme plads. Naturligvis har jeg arbejdet med rygøvelser, lige siden jeg kom på benene igen. For bogstaveligt talt kunne jeg kun kravle i ugen efter, jeg styrtede med ryggen.
Nå, tilbage til WC i France, som kun var min anden konkurrence i år, siden jeg starten af juni væltede og slog ryggen. Så for mit vedkommende handlede det mere om at komme tilbage i konkurrenceform end at køre et godt resultat. Selvfølgelig vil man altid gerne have et godt resultat med hjem. Men man skal også være realistisk til en World Cup, hvor man kører blandt verden bedste ryttere med et komplet team set-up og hele 2014-konkurrence-sæson bag sig… Hvor jeg ingen af delene ejer. Jeg fik cykel og form til at kulminere og fik dermed et supergodt udgangspunkt med til sæsonens sidste tre konkurrencer i Schweiz, Østrig og Tyskland.
Som jeg altid siger: hellere en god teknik end en god fysisk form. Men hvis man kan ramme begge, er det jo bedst.
Kan du give tre gode råd til nybegyndere?
De skal lære at cykle igen! MTB er ikke bare at cykle, som vi gør til dagligt på vores bycykel. MTB er en ekstremsport, som udfordrer din balance, motorik og styrke – kontinuerligt! Nybegynderne og alle andre mountainbikere skal lære at køre rigtig på mountainbike, så de beskytter dem selv med den helt rette teknik. Basta!
Med mine mange år i DH MTB har jeg måtte lære det på den hårde måde, nemlig ved utallige store styrt, som fik mig til at tænke over, om det overhovedet var værd at bruge tid på sporten, hvis jeg ikke kunne bruge hovedet, når jeg blev 40 år efter at have knust utallige hjelme og deraf fået hjernerystelser.
Så jeg måtte på min egen skolebænk og analysere tusindvis af videotimer af verdens bedste mountainbikere. Det brugte jeg ca. to år på, og ud kom et hel kompendium af supernyttige tekniker til rigtig MTB-kørsel. For samme teknik er genganger i alle former for mountainbikekørsel, om det så er herhjemme i DK eller i Alperne.
Faktisk burde alle triathlon- og racercykelfolk også lære teknikkerne fra MTB, som i allerhøjeste grad kunne gavne dem på landevejen specielt nedbremsning- og svingteknikker, som i sidste ende vil gøre deres sluttid meget hurtigere, end de tider de plejer at køre. Som jeg altid siger: hellere en god teknik end en god fysisk form. Men hvis man kan ramme begge er det jo bedst.
Folk har desværre endnu ikke helt oplevet, at teknik vinder frem for fysik. Folk bruger ufatteligt mange timer på deres elskede sport. Men føler kun den fulde tilfredsstillelse, når de fysisk er totalt udmattede. Havde de haft bedre teknik, var de ligeså udmattede, men indenfor en kortere periode, da de havde haft en højere gennemsnitsfart grundet deres tekniske færdigheder.
Og hvor får du så bedre cykelfærdigheder? Det gør du naturligvis hos undertegnet. Det er heldigvis ved at blive min levevej. Jeg kører hold- og privatundervisning, og kunderne er alt fra grønne nybegynder til eliten og fra mountainbike til racercykel-, triathlonryttere og trailløbere. Trailløbere har stor gavn af min store viden indenfor trail/sporforståelse, hvordan de læser, forstår og udnytter terrænet/banen/sporet på den helt rigtige måde.
Alle fotos tilhører Troels Iversen – www.troelsiversen.com