Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Christopher Friis gør det for udfordringen

Christopher Friis

Christopher Friis gør det for udfordringen

Årets første PWA wave event starter på mandag i traditionsrige Pozo på Gran Canaria inden PWA bussen kører videre til Tenerife (måske). I den forbindelse har vi fanget Christopher Friis der debuterede sidste år i World Cup’en blandet andet for at høre nærmere om hvordan man går efter drømmen om windsurfing fuldtid.

Riders: Du tilhører den nye unge håbefulde generation af windsurfere – Hvordan går jagten på et liv som professionel windsurfer?

Friis: ja det er rigtigt. Jeg ved ikke om jeg ville kalde det en jagt på et liv som professionel, men jeg vil sige at det kan være en hård nød at knække at få foden indenfor i windsurfing industrien. Jeg har virkelig måttet træne hårdt på vandet for at komme til hvor jeg er nu, men der er ingen tvivl om min sejlads er ved at nå et niveau hvor jeg begynder at vække interesse hos sponsorerne og det er en fed anerkendelse at få.

Riders: Hvad er din sponsorsituation lige nu?

Friis: Min sponsorsituation lige nu er helt ok. Jeg har et rigtig cool setup med Simmer sejl og boards som fungerer virkelig godt til mig. SkiShop og Mikkel Asmussen har hjulet mig en del med at håndtere sponsoraterne på den rigtige måde og er samtidig en virkelig cool teamchef der er super interesseret og støttende med de ting jeg går og laver. Derudover har GoPro støttet mig gennem hele sæsonen og har givet mig et super fedt kamera setup til at bruge på vandet. Den barriere jeg kæmper med lige nu er at få foden indenfor på de internationale teams, og der kan jeg måske afsløre at jeg snart har en deal på vej som netop kommer til at bryde denne barriere.

Riders: I dagens windsurf-verden, 2012, kan man så leve af sponsorater og præmiepenge alene eller kræver det at man ligger fast i top 10 eller top 5?

Friis: I bund og grund er det jo meningen at man som professionel windsurfer skal kunne leve af sine sponsorater. Samtidig er windsurfing en relativt lille sport og man bliver som atlet nødt til at tage et kig på det større billede for at forstå hvorfor det er svært at leve 100% af sine sponsorater – som professionel windsurfer lever man af at være en omvandrende reklametavle og sponsorernes interesse og størrelse afhænger meget af hvor god man er til at brande sig selv og skabe synlighed omkring sin profil. Er man god til at komme i magasinerne, være synlig online og komme i mainstream media så vækker man også sponsorernes interesse. Samtidig handler det også meget om hvilket netværk man har og hvem man møder på sin vej. Men for at svare på spørgsmålet så kan man, hvis man er dygtig til at brande sig selv, godt leve af sponsorater. Præmiepengene er til gengæld ret beskedne og medmindre man er i top 10, så dækker de knap nok omkostningerne ved at deltage i World Cup stævnerne.

Riders: Har du planer om uddannelse evt. sideløbende eller holde rent fokus?

Friis: Jeg har det hele tiden i baghovedet at jeg skal have mig en uddannelse, men for mig handler det om at finde en balance mellem uddannelse og en professionel karriere indenfor windsurfing. Samtidig har sporten givet mig en del nye kompetencer og har givet mig nye interesser indenfor multimedieverdenen som muligvis kunne blive til en karriere vej i fremtiden.

Riders: Sidste år startede du i World Cuppen – hvordan var det?

Friis: Jeg havde faktisk slet ikke planlagt at skulle deltage i World Cuppen sidste år, men Kenneth opfordrede mig til at tage med ham til Gran Canaria og forsøge at få en plads i eventet. Jeg tog afsted uden de helt store forhåbninger om at komme til at deltage og det endte med at jeg fik en plads på selve dagen hvor eventet startede. At deltage i World Cuppen er en virkelig god måde at udfordre sig selv på og har helt klart hjulpet mig i at blive mere stabil og hardcore i min sejlads, det har også gjort mig mere målrettet som windsurfer og har givet mig et større netværk indenfor sporten. Jeg føler mig ikke star-struck når jeg er til stævnerne idet jeg ser mange af deltagerne som mine kammerater, venner og træningspartnere. Det var også ret fedt at slutte sæsonen af med et godt resultat på hjemmebanen i Klitmøller hvor jeg sluttede på en 17 plads i nogle af de mest ekstreme forhold jeg har windsurfet i Danmark.

Riders: Har du nogle gode råd til nye sejlere der vil prøve kræfter med PWA?

Friis: Helt klart. Vi har i Danmark en imponerende flok af unge med potentiale til at kunne deltage i PWA’en i fremtiden, både i Wave og Freestyle disciplinen. Det er super vigtigt at man sejler sammen med nogen som kan presse sin egen sejlads og jeg kan virkelig anbefale at man som junior bruger de 6-7000 kroner det koster at tage til de Kanariske Øer henover sommeren. Vinden er tilstede hver dag og man rykker sig virkelig når man kan træne hver dag. Derudover er DBO’s Wave og Freestyle stævner et virkelig godt sted at starte ud idet du ikke bare lærer at sejle under stress, men også udvider dit netværk i miljøet og får inspiration til at lære nye ting.

Riders: Windsurf blev stemt ud af OL under meget mærkelige omstændigheder – hvordan oplever du det, hvad tror du det får af konsekvenser for sporten og for dig personligt?

Friis: For mig personligt tror jeg ikke det vil få særlig store konsekvenser at windsurfing blev stemt ud af OL, jeg sejler allerede en disciplin som ikke er støtteberettiget af Team Danmark og det berører derfor ikke mig. Jeg er af den holdning at windsurfingsporten har skudt sig selv i foden ved at vælge en brættype som er så tung og kedelig som RS:X til den olympiske disciplin. Der findes mange forskellige brættyper derude som er langt mere spændende og effektive end RS:X brættet er. Et godt formula bræt kan allerede komme i planing i under 5 knob og vejer mindre end 6 kg, så hvorfor har man valgt at bruge et 20 kg tungt, langsomt og gammeldags bræt til at repræsentere sporten? Det er for mig uforståeligt. Men i virkeligheden handler det om den komité der har valgt at stemme disciplinen ud. Windsurfing har været underrepræsenteret i forhold til kitesurfing og det er ikke fair. Det er i mine øjne ikke meningen at kitesurfing skal erstatte windsurfing til OL men derimod at der skal være plads til begge sport. Det er et langt og kompliceret emne som jeg ikke gider at komme ind på her. 😉

Riders: Hvad har du fået vinter-pausen til at gå med?

Friis: Haha jeg ved ikke ligefrem om jeg ville kalde det en pause for mit vedkommende. Jeg valgte at tage til Cape Town igen i år idet stedet oftest bringer super stabile vind- og bølgeforhold. I år var vi desværre ramt af en sæson hvor vinden ikke rigtig slog igennem og jeg endte med at have en del dage på 4,5 eller derover. Til gengæld havde jeg ret meget focus på min waveriding under hele opholdet og jeg har helt klart rykket mig en del på den front. Jeg træner ret målrettet mod at lære bestemte tricks. I år have jeg meget fokus på at lære at lave Wave 360, et tricks som kræver meget af ens timing og valg af bølge. Nu er jeg endeligt begyndt at lande en del af dem med bølgen så træningen har virkelig givet pote. Samtidig er jeg totalt besat af at ville lære at lave Dobbelt Frontloop. Jeg lavede i Cape Town en del forberedende træning ved at finpudse mine almindelige frontloops og mod slutningen af mit ophold forsøgte jeg mig en del med tricket. Jeg er 100% motiveret til at lære tricket henover sommeren og jeg har de helt rigtige træningspartnere til det her på Tenerife.

Riders: Du er taget til Tenerife for at træne, hvorfor ikke Pozo, GC som de andre?

Friis: Jeg følte mig super motiveret til at få så meget træning ind som muligt efter mit ophold i Cape Town og da jeg havde muligheden for at tage til Tenerife for at træne greb jeg den. Jeg har faktisk kun været hjemme i Danmark i 2 uger i år. Jeg valgte Tenerife fordi jeg har et par gode kammerater der bor her og der er meget mere byliv omkring El Medano sammenlignet med Pozo, som i bund og grund bare er et hul i jorden. Samtidig er forholdene her på Tenerife virkelig gode og mere udfordrende end på Gran Canaria idet det er en mere “normal” bølge og vinden er ikke nær så onshore som Pozo, men næsten lige så stabil.

Riders: Hvordan ser en almindelig dag ud for dig?

Friis: En typisk dag her på Tenerife ville jeg vågne omkring klokken 10, spise morgenmad og så gå ned i OTC centeret og tjekke emails, holde kontakt med folk derhjemme og holde fingeren på pulsen med hvad der sker i surfverdenen. Derefter ville jeg gå ned til Cabezo og tjekke forholdene, gå de 50 meter der er hjem til min lejlighed og hoppe i min shortie, gå de 5 meter der er over til min garage, tage udstyret under armen og så rigge til på stranden i Cabezo og tage 1,5-2 timer på vandet. Derefter ville jeg rigge af, tage hjem og spise til middag og købe ind til aftensmaden. Så ville jeg gå ned og tjekke forholdene igen og gentage rutinen med udstyret og tage på vandet. Om aftenen vil jeg jeg hooke op med nogle af gutterne, lave aftensmad og måske tage en enkelt øl på strandbaren og derefter gå i seng.

Riders: Hvad har du af forventninger til denne sæson?

Friis: Jeg er ikke rigtig typen der sætter store forventninger op til mig selv. Jeg windsurfer for at udfordre mig selv og jeg presser mig selv så meget som muligt når jeg er på vandet. Så længe jeg er tilfreds med min sejlads er jeg ligeglad med mine resultater i konkurrencerne. Jeg vil dog, som jeg sagde tidligere, have fokus på at blive stabil i at lave Wave 360 og begynde at lande nogle Dobbelt Frontloops. Jeg vil også deltage i alle World Cup stævnerne i år, DBO’s Wave stævner og muligvis andre enkeltstående events.

Riders: Hvordan ser du konkurrencen i år – tror du det bliver Köster i år igen?

Friis: Jeg tror helt klart, at med de stævner der er planlagt for World Cuppen i 2012 er det Philip Köster der har den største chance for at vinde. I onshore port-tack forhold er der simpelthen ikke nogen der kan hamle op med ham. Han kan alle tricks i bogen til perfektion og hans waveriding er super stilfuld og med masser af power. Victor Fernandez og Ricardo Campello tror jeg til gengæld er super motiveret til at slå ham, men de får det svært. Samtidig går der rygter i miljøet om, at Maui kan komme på stævnekalenderen ved slutningen af året. Hvis det sker, så vil der højest sandsynligt ske en del med rankingen på World Touren og vi kunne ende med at se Kauli øverst på skamlen igen.

Riders: Hvad ellers? Noget på hjertet, nogen der skal have en melding eller en røvfuld?

Friis: Haha jeg har ingen røvfulde der skal deles ud. Jeg prøver altid at holde mig venner med alle jeg møder på min vej. I sidste ende dyrker vi jo denne sport fordi det skal være sjovt og vi skal have det godt. – Jeg vil til gengæld virkelig anbefale juniorerne indenfor sporten at få øjnene op for DBO’s Wave og Freestyle stævner. Der bliver i år gjort et kæmpe stykke arbejde for at give jer en god oplevelse til stævnerne. Det er en fantastisk mulighed for at møde andre windsurfere, lære nye ting på vandet, møde jeres forbilleder og måske få et par tips og tricks fra nogle af de bedste windsurfere i Danmark.

Riders: Cool, held og lykke herfra 🙂

Fulde navn: Christopher Friis

Sejlnummer: DEN 36

Født: 4. august 1990

Fra/by: Løkken, Nordjylland

Hjemmespot: Kjul, Løkken og Hanstholm

Bedste spot i DK: Hanstholm med kuling fra N/V

Bedste spot i verden: Hanstholm og måske Cabezo (Tenerife) på en stor dag.

Mål: Udfordre og presse mig selv så meget som muligt.

Tekst: Teit W. Knudsen

Read more

Pozo

Følg PWA i Pozo her på Riders

Pozo På mandag går det løs når årets først PWA Wave-event bliver afholdt på Gran Canaria. Du kan være sikker på at få dækket hele eventet samt eksklusive interviews med deltagerne når vores Riders-...

Læs mere
Pozo pwa

PWA POZO update v/ Mikkel Asmussen #1

Riders har sendt Mikkel Asmussen mod de vindblæste kanarie øer for at dække dette års PWA i Pozo. Her er første update fra eventet. The usual suspect. I sædvanlig stil bød Pozo på totalt overpower...

Læs mere