Det schweiziske freeride paradis Engelberg
Schweiziske Engelberg har længe stået højt på ønskelisten over skiområder, som vi drømmer om at besøge. Endelig lykkedes det at få planlagt en tur til verdenskendte freeride mekka. Her kan du læse om vores visit til Engelberg-Titlis.
Riders.dk’s udsendte Troels Iversen tog sin kumpan Martin Schøber under armen og kørte de ca. tre timer fra deres vinterhjem i Østrig til schweiziske Engelberg. På vej op igennem dalen lignede det en grå dag i skiområdet, men da vi nåede Engelberg strålede solen fra en skyfri himmel over en dal fyldt med skyer. Man kan ikke andet end at måbe idet man tager gondolen op mod Engelberg skiområdet og Titlis massivet. Den ene store klippemassiv efter det andet, med store sneflader og vertikale klipper over det hele. Det stod hurtigt klart, hvorfor Engelberg er kendt som et freeride paradis.
Det er altid svært at komme til et skiområde, man ikke kender, men heldigvis havde vi nogle venner i Engelberg, som gerne ville vise os lidt af Engelbergs fortræffeligheder (kæmpe tak til Andreas og Johanna). Freeride mulighederne er off-the-hook – og med klassiske schweiziske lifter, som tager dig helt til toppen, kan alt nås direkte fra liften eller med en kort traverse.
Kommer du uden noget forhåndskendskab til Engelberg kan du med god grund researche lidt på ”The Big Five”, som er de fem mest ikoniske off-piste ruter i Engelberg. Vi kan dog kun anbefale at hyre en guide, da Engelberg ikke er til at spøge med!
The Big Five Engelberg
• Laub
• Sulz
• Steintäli
• Steinberg
• Galtiberg
På trods af lave sneforhold, som gjorde bjerget til et minefelt af sharks, fik vi afprøvet to af de fem legendariske runs, Sulz og Steintäli. Og det blev hurtigt klart for os, hvorfor disse fem har legende status. Nem adgang, lange runs og mangfoldigt terræn gør det til en legeplads for freeridere på alle niveauer (helt begyndere undtaget).
Vi besøgte Engelberg i hverdagene, hvilket kun kan anbefales, der var praktisk talt ingen skiløbere på bjerget. Situationen skulle eftersigende være anderledes på store pudderdage og i weekenderne, hvor alle skiløbere fra Zürich flokkes om bjerget, som nemt nås med tog på under to timer fra den skiglade storby.
De eneste som ellers optog liftpladser var kinesiske og indiske turister, som flokkes om Engelberg fordi mange Bollywood film, som har brug for skud af bjerge og sne bliver filmet i Engelberg. Heldigvis optager de kun plads i kabinerne, tager billeder og snakker højt. Eftersigende er det underforstået at skiere har førsteret, så vent ikke bag en flok turister, men gå bare direkte forbi.
Derudover så fyldes bjerget af masser af svenskere med det nyeste gear og bredeste ski. På grund af den verdenskendte Skilodge Engelberg flokkes svenskerne om Engelberg, både sæsonbumser og turister kommer til den schweiziske perle. Der er svenskere overalt!
Det bedste ved at køre rundt i Engelbergs liftsystem er at der i hver eneste lift bliver spillet klassisk alpemusik til den helt store guldmedalje. Selvom du kommer ned til liften efter et stort crash, kan du ikke være andet end glad når du glider ind til liften og der bliver jodlet for fulde skrald. Samme hygge føles nede i byen, hvor alle husene er blevet holdt i klassisk stil og det mærkes at Engelberg er ”rigtig” by, som har en historie, der kan trækkes helt tilbage til grundlæggelsen af byens kloster i 1120.
Schweiz har et dyrt ry i Danmark – og det er ikke uden grund. Skal du f.eks. ud at spise, kan du godt tage den store pengepung med i byen. Til vores store overraskelse, så er det dog ikke alt i byen, som er virkeligt dyrt. Priserne for liftkort og bolig er sammenlignelige med priserne i de største skiområder i Østrig, Italien og Frankrig, som bliver foretrukket af danskerne.
Vores anbefaling: Drik en afterski øl, eller to, på Skilodge Engelberg og del dine oplevelser med alle svenskerne.
Engelberg markedsfører dem selv, som en freeride destination, og med god grund. Freeride mulighederne er endeløse og selv pisterne er bestemt ikke nemme, så vi kan ikke anbefale at du overtaler familien til at tage til Engelberg. Af samme grund har de valgt at arrangere flere ”Snow & Safety camps”, hvor du kan lære om lavinesikkerhed samtidigt med at du bliver ført rundt i Engelbergs alsidige terræn.
Læs mere om Snow & Safety Camps
For den erfarne offpiste skiløber er Engelberg et paradis. Men det er også et sted, hvor man skal passe på. Det er høj alpint terræn med alt hvad det fører med sig af farer og fornøjelser. Engelberg er ikke et sted, hvor du bare følger spor. Vores anbefaling vil være at du venter med at besøge Engelberg til der har lagt sig en tyk base og der kommer mere sol på den notorisk mørke ”The Dark Side” omkring Titlis massivet.
The Other Side of Engelberg from Johan Jonsson on Vimeo.
Tak til Engelberg og F-stop for at gøre turen mulig
http://www.engelberg.ch/ , http://fstopgear.com/
ALLE FOTOS TILHØRER TROELS IVERSEN (WWW.TROELSIVERSEN.COM)