Frannerfordomme og danskerstil – tag på UCPA og læg begge dele på hylden én gang for alle
Snowboardere og skiere. Begyndere, øvede og eksperter. Pistefræsere, freeridere og freestylere. Alle kan få noget ud af at tage på UCPA, og netop dét er én af de mange grunde til at UCPAs centre bør blive yndede rejsemål for danskere og er et yderst kompetent alternativ til de danske camps.
For en uge siden havde jeg, som majoriteten af danskere, aldrig hørt om UCPA, men da jeg torsdag blev ringet op og spurgt om jeg ville tage til Tignes for at stå på ski en uge og opleve hvad det franske koncept går ud på, tøvede jeg kun et splitsekund, inden jeg svarede: ”selvfølgelig” – et svar jeg aldrig vil fortryde!
Destination: UCPA, Tignes les Claret. To dage senere satte Cecilie, min medbragte fotograf og rejsefælle, og jeg os ind i flyet mod Geneve, spændte på hvad ugen ville bringe. Hvad kunne vi egentlig forvente? Det er jo trods alt et fransk koncept. Altså, styret af franskmænd, eller ”frannere”, som vi i vores og mange andre vennekredse ynder at kalde dem, hvilket ikke er positivt ladet, hvis nogen skulle være i tvivl. UCPA – Uddannelses Center for Påtaget Arrogance. Det måtte da være noget i den stil, tænkte vi. Vi skulle blive klogere, meget klogere.
UCPAs bygning i Tignes les Claret
6 timer og en lille køretur senere blev vi sat af ved UCPAs center i Tignes. Umiddelbart så det ganske fint ud. Pæne, hyggelige bygninger godt placeret lige ved lifterne. Alligevel gik vi begge ind ad døren med et let skeptisk sind, men fra det øjeblik vi havde indskrevet os i receptionen, blev skepticismen forvandlet til forundring og glæde. Der var styr på tingene. Vi fik straks udleveret nøgler til vores simple, men rene og pæne værelser, og fik forklaret hvordan ugen ville udforme sig. Vi var tydeligvis i gode, kompetente hænder.
Instruktører og personale i godt humør
Det gik hurtigt op for os, at fra man ankommer til UCPA lægger man stort set alt ansvar for planlægning over i det søde og servicemindede personales hænder. Det er ferie for sindet. Man skal absolut ikke bekymre sig om noget som helst. Alt er inklusiv. Lige fra kost og logi til undervisning, skileje, liftkort og sågar underholdnig. Det tegnede til at blive en god uge.
Søndag morgen stod vi op til bluebird og ny sne, og skyndte os ud på pisterne, for at nyde ”fri”dagen sammen. Inden da havde vi uden problemer hentet vores liftkort hos skiskolen, som er placeret midt i centrets hyggelige fællesrum, hvor vi også tilmeldte os de undervisningshold, som vi skulle køre med ugens resterende dage.
Med min slaskede freestyle-dansker-stil in mente, synes jeg det ville være på sin plads at kaste mig over et klassisk øvet hold, så jeg kunne få pudset teknikken af, og Cecilie tog imod udfordringen og tilmeldte sig ekspert off-piste holdet.
Mandag gik det for alvor løs. Vi mødtes med vores respektive grupper kl. 9.00, og så stod den ellers på ski hver dag fra 9 – 16.30 med en indlagt (og tiltrængt) frokostpause på halvanden time resten af ugen i det enorme L’Espace Killy område.
Min gruppe bestod af franske mænd i alderen 30+, der alle talte nogenlunde engelsk, et par unge mænd, der absolut intet engelsk kunne, men som alligevel forsøgte at kommunikere, og fik råbt ”Freestyler” – mit nye kælenavn, åbenbart, hver gang de kom hamrende forbi mig på pisten, og så nogle piger, der vist aldrig helt forstod, at mit franske stort set kan koges ned til ”jambon” og ”oui merci”. Min instruktør var dog god til engelsk, og sprogbarrieren var aldrig noget problem.
Ugen bød på basis skiteknik, carving, kortsving, storsving etc., men også på mange ture ned mellem træerne, et par ture gennem skiercross banen, lidt sjov i parken, en del switch kørsel, en masse små, anderledes(freestyle inspirerede) øvelser og de to sidste dage stod på decideret off-piste kørsel. Alt i alt en utrolig alsidig og lærerig uge.
Lorenzo – en af de mange nedkørsler
Off-piste for viderekommende. Også Cecilies off-piste kursus var en oplevelse ud over det sædvanlige, og hun blev budt på udfordringer og oplevelser, hun aldrig ville finde på egen hånd. Kurset er kun for den dygtige skiløber eller snowboarder. Det starter ud med en grundig undervisning i lavinesikkerhed og udstyr, inden holdet, ledt an af en dedikeret og yderst veluddannet instruktør, begiver sig ud på eventyr i det nærmest ubegrænsede off-piste mekka, der findes i disse høje bjerge, og alt imens man kører pudder og dropper klipper, lærer man rent faktisk også en masse teknik og bliver en bedre skiløber i den dybe sne.
Axel shredder pow
”Jeg har været ved at dø i dag”. Det var ordene Cecilie fik fremstammet, da vi mødtes tirsdag eftermiddag. Mere kunne hun ikke sige på daværende tidspunkt, men jeg kunne se på hendes holdkammerater, at der havde været noget om snakken. Jeg forestillede mig straks frygtelige scenarier involverende kæmpe klipper, afgrunde og laviner, og var sandt at sige lidt rystet på hendes vegne. Da hun senere fik samlet kræfter til at fortælle historien, viste det sig imidlertid, at det var turen OP ad bjerget, der var ved at sende hende til de evige jagtmarker, og hendes stolthed havde lidt et gevaldigt knæk, da hun til slut måtte give sig og lade en af de franske drenge bære sine ski på vej mod toppen. Min nervøsitet forvandlede sig lynhurtigt til latter, og hun indrømmede da også selv, at det hele var en smule komisk, og at vi nok hellere må gøre alvor ud af snakken om at melde os ind i den tennisklub. Ja, det kan varmt anbefales at hoppe i løbeskoene i god tid inden et ophold på UCPA. Det er bestemt ikke afslappende, og specielt på off-piste kurset kræves en relativ god form, da der hikes en del og køres rigtig meget.
Efter et langt hike er toppen nær
Også tid til hygge. Generelt tages skiløbet meget seriøst, og det er hovedsageligt grunden til at folk kommer, men også det sociale spiller en stor rolle for helhedsoplevelsen. Selvom man ikke nødvendigvis kører på samme hold, mødes man alligevel og spiser frokost sammen i pausen, og når undervisningen på pisterne slutter hen på eftermiddagen, bliver dagens oplevelser vendt over en bunke crepes avec nutella i fælleslokalet, til middagen, hvor ikke mindst tag-selv-isbaren var et stort hit blandt de danske delegerede, og sidst men ikke mindst over et par øl(eller flere) i centrets bar senere på aftenen.
..og fest. Personalet arrangerede forskellige former for underholdning hele ugen. Dette deltog vi dog ikke frygtelig meget i – chancen for at vinde en quiz mindskes betydeligt for mit vedkommende, når den foregår på fransk, og nej, det handler ikke bare om at være med(!) – men torsdag aften afholdt instruktørerne deres ugentlige freestyle-show på deres hjemmelavede kicker i baghaven, og det kunne vi ikke gå glip af.
Kicker i baghaven
Der blev smidt sw backflips, frontflips, corks og flatspins til højre og venstre, og Julien, der konverterede fra ski til snowboard for to år siden, satte sit første backflip på snowboard nogensinde, og så oven i købet på sin 31 års fødselsdag. Stemningen var høj. Cecilie og jeg skruede den danske charme på, og blev budt indenfor til fødselsdagsfest på fransk facon.
Crowd pleasers
Genepy og franske fraser. Det var tid til at lære lidt om fransk kultur. Vi blev budt velkommen med et kæmpe glas genepy, den franske pendant til dansk egnsurtesnaps (hvis der findes noget sådant?!), og selvom Cecilie er en lille tequila-pige, var der ingen vej uden om. Pludselig kunne vi tale flydende fransk, og hvad der derfra skete vil jeg skåne jer for. Alt jeg vil sige er, at franskmænd sure knows how to party.
Er man en dronning om natten, kan man også være en dronning om dagen. (eller noget) Da vækkeuret ringede fredag morgen, følte jeg mig sat tilbage til svundne gymnasietider. Til mødre, der råbte selv samme svada ind i hovedet på os utallige fredage morgener, når vi var blevet lokket af torsdags knaldtilbud på A-bar, og faldet om på random sofaer i skiftende kældre. Jeg ville helst være trodsig og sove videre, men der var ingen vej udenom.
Vejen op var lang, men da jeg klikkede i skiene og stod over for en nedkørsel med 50 cm. uberørt nysne, var alt hvad der hedder tømmermænd væk med et trylleslag, og den sidste dag på ski blev nydt til fulde.
Sådan et syn kan tilintetgøre selv de mest ondsindede tømmermænd
Svenskerne har banet vejen. Den sidste dag fik jeg mig en lille snak med chefen for skiskolen, Didier – en mand med så meget udstråling og karisma, at jeg var ved at falde bag over. Nogen vil nok gå så langt som at kalde det skilærer-swag. Han fortalte, at de meget gerne vil have internationale gæster. Modsat manges forestillinger om franskmænd, er de rent faktisk meget interesserede i at lære nyt om andre kulturer, og her har de muligheden. Nogen af de gæster de er mest glade for er rent fatisk svenskere. Selvom vores kære naboer selv er velsignede med bjerge og sne, har de for længst taget UCPA-konceptet til sig med kyshånd, og de har åbenbart gjort et godt indtryk, for Didier fortæller, at de virkelig gerne vil have danskere herned, fordi vi minder om dem.
Om denne påstand er sand, vil jeg lade være op til åben diskussion, men jeg kan kun opfordre dig til at tage ham på ordet og tage afsted og opleve dette på egen hånd, og ikke mindst danne dine egne frannerfordomme. Tro mig, du vil blive glædeligt overrasket. Ja, og så vil du uden tvivl blive en bedre skiløber
Slut på en dejlig uge. Cecilie og jeg er i hvert fald yderst enige om at dette har været én af de bedste skiture vi nogensinde har været på, hvilket siger en hel del. Ugen har gjort stort indtryk og skiller sig helt klart ud fra vores utallige ture til Alperne, og da vi igen sidder i de fornemme sæder bagerst i SAS flyet – denne gang med vinduer – er vi slet ikke parate til at tage hjem. Sultne efter at stå meget mere på ski, er ingen af os i tvivl om, at dette blot var første ud af mange ture til UCPA.
Tak for en fantastisk uge, UCPA – vi ses snart igen
FAKTA:
UCPA; Union Nationale des Centres Sportifs de Plein Air er en non-profit organisation grundlagt for over 40 år siden af den franske regering med en mission om at gøre friluftssportsgrene tilgængelige for flest muligt mennesker, og på samme tid tilbyde de bedste forhold inden for sikkerhed og undervisning.
De tilbyder både vinter- og sommerkurser på centre fordelt over hele Frankrig og i enkelte andre lande. Har kurser i stort set alle udendørs sportsgrene. Ski, surf, snowboard, surf, kitesurf, klatring etc.
All-inclusive: Hel-pension, bolig, udstyrsleje, undervisning inkl.
Maden:
Self-service, der fungerer. Man rydder selv sine ting væk.
Morgenmaden er klassisk baguette, cornflakes, juice, kaffe osv.
Frokost og aftensmad er varme retter serveret som buffet og er overraskende god. Der er mange ting at vælge i mellem og kvaliteten er god – det er ikke fedt. Der er flere slags salater, kød, fisk mm. Dessert, is, frugt og ostebord.
Eftermiddag: Kage. Eksempelvis pandekager som man selv laver og dertil te.
Indkvartering: Er varierende fra center til center, men spænder fra 6 mandsværelser med dele bad og toilet på de lidt ældre centre, til deciderede hotelværelser på de nye. Fælles for alle centre er dog at værelserne er pæne og rene.
Pris: Afhænger af kursustype, uge og center, men ligger på cirka 4-6000 kr. uden transport – hvilket er MEGET billigt set i forhold til det man får for pengene. Som noget nyt arrangerer UCPA.dk pakkerejser inkl. transport, hvor prisen sandsynligvis vil ligge på omkring 6-7000 kr.
Hvor finder jeg mere information? Det gør du via følgende links:
www.ucpa.dk – den danske side hvor man kan bestille pakkerejser fra Danmark
www.ucpa.com – den originale, franske side på engelsk