Havn og surfere bryder bølgerne sammen
I Hvide Sande har havnen og de lokale surfere arbejdet side om side i håbet om at skabe en kunstig sandbanke, der kan give gode bølger og hive flere turister til byen
I Hvide Sande tror havnen og surfere på, at bølgerne vil stå højt i fremtiden. For siden juni har de to arbejdet sammen i forsøget på at skabe et kunstigt rev mellem havnens to moler.
Revet, der nu er færdigt, består af sand. Det er et resultat af, at havnens sandsuger har pumpet godt 10.000 kubikmeter sand på plads, mens at surferne har stået for sandbankens form og beliggenhed.
Ideen om den kunstige sandbanke opstod, da man byggede havnens ydermoler, hvor der pludseligt var gode forhold til surfing. De gode forhold blev dog elimineret, da havnens ydermoler blev bygget færdig.
Hvide Sande Havn: en naturlig del af os
”Havnen har en stor og lang tradition for at arbejde sammen med private virksomheder. Det er en naturlig del af os,” siger Steen Davidsen, havnechef ved Hvide Sande Havn.
”Vores kerneforretning er dog at drive havn, og derfor har det den ultimative første prioritet, men vi kan også godt være kreative med sandet og hjælpe surferne,” siger Steen Davidsen.
Det har ikke kostet havnen nogle markante ekstraudgifter, at pumpe sandet ud mellem molerne.
Første gang med bølger
I en ellers stille sommer ved Vesterhavet har inden for de seneste to uger rullet dønninger ind mellem Hvide Sande Havns to ydermoler. Bølgerne var store nok til at bryde over det kunstige rev, hvilket gav julelys i øjnene på de lokale surfere.
”Det var rigtig godt. Simpelthen super godt. Jeg var nede og kigge, og det var noget af det bedste jeg har set hernede,” siger Michael Lund. Han er lokal surfer og en af flere bagmænd bag den nye, kunstige sandbanke.
”Ideen med at sandbanken står på skrå fungerede rigtig godt, fordi bølgerne brød hen ad banken i stedet for bare at bryde direkte på stranden,” tilføjer Michael Lund.
Havnedirektøren var også tilfreds med dagens udbytte.
”Hvis surferne er tilfredse, er jeg også tilfreds, så jeg måler det på det,” siger Steen Davidsen.
En model til fremtiden
Projektet kan være et fyrtårn for fremtidigt arbejde mellem det offentlige og private, mener Michael Lund.
”Du kan sjældent gå ud til erhvervslivet, og sige: ’vi har en plan om et rev til 20 millioner kroner, og du skal give fem millioner’. Så dør de jo af latterkramper,” siger Michael Lund.
Arbejdet med den kunstige sandbanke har nemlig været uden store økonomiske omkostninger. Det skyldes blandt andet, at man har fandt en løsning, der gavnede begge parter og var økonomisk bæredygtig.
”Samarbejdet har været gnidningsfrit, og den offentlige myndighed har set perspektivet, og hjælper byen, der er afhængig af turister. På samme tid er der en privat gruppe, der gerne vil bruge nogle timer på projektet,” siger Michael Lund.
Nu må tiden blot vise, om det kunstige rev lever op til forventningerne.