Hokkaido's Højdepunkt
Japan er ikke kendt for skiløb over trægrænsen. Det er mest fordi det er svært at finde høje bjerge, der ligger over, men nordåen Hokkaidos højeste punkt, Asahidake, tårner midt på øen op i en højde på 2291 meter. Ikke nok med det, så er Asahidake også en aktiv vulkan, hvilket kan mærkes når man bevæger sig i terrænet.
Ukonventionelt fedt
Når man tænker på Japan, tænker man på treeruns, indenfor lift-afstand, sprød pudder og lækker mad til at slutte dagen af på. Med undtagelse af sprød pudder, kan man godt pakke de forventninger sammen, hvis turen går til Asahidake. Asahidake er ikke et traditionelt skiområde, da der kun findes 1 lift, som kører op til trægrænsen og det er kun muligt at købe one-way eller heldags liftkort. Faktisk er det, som med det meste på Hokkaido, at Asahidake har klart flest besøgende om sommeren. Om vinteren kan man dog fra toppen af liften montere touring udstyret, hvorefter man selv hiker mod toppen af selve bjerget. For bare at nå til området kræver det 4-5 timers vinterkørsel fra storbyen Sapporo, hvilket måske også afskrækker de fleste fra turen. Disse snyder dog sig selv for en magisk tur gennem noget af det vildeste japanske natur, der endvidere er et ganske markant afbræk til de konventionelle områder såsom Niseko eller Kiroro.
I forhold til indlogering, så ligger der et par lokale, og meget autentiske “onsens” omkring bjerget, der både tilbyder senge- og køkkenfaciliteter, samt selvfølgelig den ægte japanske badeoplelvelse onsen.
Teknisk og fysisk udfordring på en aktiv vulkan
Når køreturen og indlogering er overstået, venter turens højdepunkt, nemlig skiløbet. Ved foden af bjerget findes én liftstation, samt en meget lille kantine, der som sagt tjener flest penge om sommeren, hvorfor der heller ikke ligefrem er fyldt med ansatte om vinteren. Et ganske fantastisk syn møder dog én på toppen af liften. En helt bar, kridhvid, rygende vulkan, der indbyder enhver med eventyrlyst til at bestige den.
Fra starten ved toppen af liftstationen tager det, alt efter niveau og indsats, cirka 4-5 timer inden man er på toppen af bjerget. Man skal være i god fysisk form, velforberedt, erfaren og kendt med sit udstyr, inden man begiver sig op. Den tynde luft og hårde vind er også faktorer, der gør selve opstigningen til en udfordring. Vinden var også en faktor da vi besteg det – i højre side af billedet ovenfor anes en form for skydannelse; dette var dog blot sne der blæste med vinden, hvilket vidner om, at selv på en “perfekt dag” er naturen ikke gavmild. Vulkanen er, hvis man altså ikke går for tæt på det kogende svovl, dog ganske ufarlig og var sidst i udbrud i 1739. Den stinker til gengæld fælt når man bevæger sig i nærheden af de gul-grå svovlskyer.
Oplev hele Japans skiløb på én gang
Når man så har nået toppen, fået taget billeder, drukket en dram og krammet glæden af hinanden, gælder det nedfarten. Asahidake er formet som en skål med en vestvendt åbning. Inde i denne skål finder man det bedste skiløb. Man bevæger sig dog indenfor et meget vindpåvirket område, så det gælder om at være forsigtig.
Når man har klaret sig ned til udgangspunktet ved den øverste liftstation, venter der et sjovt og klassisk japansk terræn med små klipper og væltede træer, inden man til sidst ender i skoven og parkeringspladsen ved bunden af liften.
En trefarvet is udtrykt i japansk skiterræn er altså i vente, og har man planlagt sin dag godt og er i nogenlunde fysisk forfatning efter oplevelsen, kan man lappe liften indtil den lukker.