Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Interview med to nye freestylere

ski

Interview med to nye freestylere

Dansk freestyle skisport er i rivende udvikling, nye unge danske talenter skyder frem blandt veteranerne og der er ved at dannes grobund for en heftig ny generation af top-tunede skiløbere, klar til at udfordre selv de bedste!

Jeg har lavet to interview med to nye, unge, danske freestyle-løbere. Interviewet er fra tidligere i år i Les 2 Alpes hvor der blandt andet blev skudt filmmateriale til Rad Film Productions nye skifilm ”Jukebox”.

Interview med Rasmus Dalbjerg Jørgensen.

AN: Hvor lang tid har du stået på ski?

RDJ: Ca. 10år.. siden jeg var 5.

AN: Hvilke steder har du stået på ski før Val Thorens? Hvor lærte du at stå på ski?

RDJ: Min familie købte et sommerhus i Sverige ca. 40min. kørsel fra ”Vallåsen”. Ingen i min famile havde prøvet at stå på ”slalomski” før, så jeg startede, med nogle timer på skiskole, sammen med min storebror. Der lærte jeg at stå på ski, nogle weekender om året, de første par år.

Senere har jeg bl.a. stået i Trysil, Geilo (Norge), Åre, Vallåsen (Sverige) Skiwelt (Østrig), Samöens (Frankrig).

AN: Hvordan kom du først til at kende til freestyle skiløb?

RDJ: Jeg var i Trysil som 12årig, der havde de en park med hop og en pipe… jeg endte med at bruge det meste af ugen i parken på at lave ”sprællemand” (spread eagle) og krydse mine ski.

AN: Hvordan var det at være på freestyle camp? / Hvor meget mener du selv at have fået ud af det?

RDJ: Freestylecamp har helt klart gjort mig mere seriøs mht. freestyle. Jeg lærte en masse grundlæggende om freestyle (om hvad der er vigtigt/hvad man skal tænke over når man hopper, kører pipe eller tager rails). Mødte en masse med samme interesse og stemningen var superfed ugen igennem. Det helt sikkert noget man skal prøve, uanset niveau og alder.

AN: Hvordan tror du at flere unge på din alder kan komme til at høre om denne sport?

RDJ: Flere freestyle ski-programmer, hjemmesider… både danske og internationale som fx, Riders.dk, freeride.se, Newschoolers.com o.lign. og så selvfølgelig freestylecamp.(dk)

AN: Fortæl om din deltagelse i DM. Hvordan var det at komme på podiet første gang du deltog?

RDJ: Det var en super vildt… havde ingen forventninger overhovedet. Havde tænkt supermeget over mit gennemløb som jeg ikke ændrede på undervejs. Havde ikke særligt store problemer med vejret, da jeg havde kørt meget i parken, i dårligt vejr, inden. Var meget nervøs lige inden hver af mine gennemløb, men det forsvandt idet jeg kørte. Kunne ikke helt forstå, at jeg overhovet kom med i finalen. Det at komme på podiet var måske den største overraskelse, for mig, nogensinde. Brugte de 24 timer i bilen på vejen hjem på at forstå det.

AN: DM. Førstepladsen, får du den?

RDJ: Det gør jeg forhåbentligt en dag… 3.pladsen har helt sikkert hjulpet mig til at kunne komme mere på ski i fremtiden (bedre mulighed for at udvikle mig). Man må ikke glemme at der er mange rigtig gode skiere i DK, hvor mange af dem har ligeså store cancer for at vinde som mig. Håber helt sikkert at kunne vinde en dag, men der går nok nogle år før jeg bliver god nok (selvom der ikke er noget der hedder ”god nok”)

AN: Har du nogen fremtidsplaner mht. freestyle ski? Hvad er de?

RDJ: Tager nok afsted med Nikolaj Jungersen (også med på Rossignols nye team ”Youngblood” han var også med på campen i efterårsfeien 2003) i 3måneders tid, til Trysil, Whistler eller helt 3. sted.

De næste par år skal jeg nok mest bare blive bedre på ski og have det sjovt.

AN: Tror du, du kan klare dig i internationale konkurrencer i fremtiden? Hvor langt tror du, du kan gå?

RDJ: Lige nu har jeg ingen ”idéer” om, hvad der er muligt/realistisk… DM-04 er den første ski konkurrence jeg nogensinde har deltaget i. Der er sindsygt mange unge talenter i verden i øjeblikket, der er meget bedre end mig… men jeg håber selvfølglig på at kunne blande mig lidt.

AN: Har du fået nogen sponsortilbud endnu?

Har fået en sponsoraftale med Rossignol, hvor jeg er blevet en del af et nyt team ”Youngblood” det er jeg superglad for, håber på at kunne få flere sponsorer en dag.

AN: Kommer du til at være med i en skifilm her til efteråret?

RDJ: Der er gjort plads til at jeg kan få en lille del i filmen, men er selvfølgelig nødt til at få filmet noget først… har slået min ankel ligenu, men jeg håber at kunne blive klar (har en uge fra nu, hvor det er muligt at få filmet)

(red.) (Rasmus fik filmet det han skulle og kan ses i Jukebox fra d. 13. november)

AN: Hvordan føles det?

RDJ: Det er helt vildt! har selv set ”Crooked” ca. 50 gange så det er lidt mærkeligt selv at skulle være med.

AN: Hvad er din yndlings skifilm? Andre end Crooked selvfølgelig!

RDJ: Har ikke så mange skifilm selv, men kan bl.a. godt li’ ”Session 1242” og ”Happy Dayz”

AN: Hvem er din yndlings skiløber, hvorfor?

Kan godt lide Tanner Hall: superfed stil (specielt til X-games – slopestyle i år), ellers folk som Vincent Dorion og Mike Wilson.

AN: Hvad er dit råd til unge skiløbere, der måske synes at freestyle lyder spændende? Hvad skal de gøre? Hvad hvis de ikke har råd til freestylecamp (eller ikke må!).

RDJ: Tjek at der er en ”park” det sted du skal hen på ski.

Lav eksempelvis nogle endagsture til Vallåsen, det er begyndt at blive et ret fedt sted med en lille park (hop og rails), og så ligger det kun en times kørsel fra færgen.

Læs en masse på nettet om freestyle (grabs og tricktips) og spørg f.eks. på riders forum, hvis der er noget du gerne vil vide.

Når der ikke er sne i DK og du ikke er på ski kan man hoppe rundt uden ski på og øve de tricks man gerne vil lære.

AN: Hvornår klipper du det hår hva? 🙂

RDJ: Det sker ikke lige foreløbigt har haft det siden børnehaven… det er en del af mig.

AN: Tak for interviewet! 🙂

Interview med Nikolaj Jungersen.

AN: Hvor lang tid har du stået på ski?

NJ: Ca. 14 år. En uge om året det er dog blevet til en del mere de sidste par år. . .

AN: Hvilke steder har du stået på ski? Hvor lærte du at stå på ski?

NJ: Stöten, kläppen, trysil, venzonas, nendaz, zillertal, Wagrain, zermatt, val thorens, les 2 alpes, valäsen<, og nogle andre steder jeg ikke kan huske. Jeg lært og stå på ski i Norge da jeg var helt lille. Så det kan jeg ikke rigtigt huske.

AN: Hvordan kom du først til at kende til freestyle skiløb?

NJ: Jeg så engang et program på DK4 om freakshow og freeride.dk (de 2 skifilm fra radfilm), og så kastede jeg mig ud i det. Siden er min interesse steget.

AN: Hvordan var det at være på freestyle camp? / Hvor meget mener du selv at have fået ud af det?

NJ: Det var super fedt, lært en masse grundlægende om hvordan man tager rails og køre pipe. Så det kan klart anbefales. Plus man møder en masse mennesker med samme interesse. Freestyle camp er også grund til jeg er kommet på Rossignol youngbloods.

AN: Hvordan tror du at flere unge på din alder kan komme til at høre om denne sport?

NJ: Flere programmer i tv’et på kanaler som tv2, så hele Danmarks befolkning kan se det, og nogle flere danske konkurrencer, f.eks. på valäsen. (men det kræver også en masse arbejde) også at de danske skiklubber ligger mere arbejde i freestyle. ( ved bl.a. hareskov-skiklub er begyndt at gå op i det, så det er super fedt)

AN: Stiller du op til DM næste år?

NJ: Det regner jeg kraftigt med. Hvis alt går som planlagt, og jeg ikke får nogle skader.

AN: Har du nogen fremtidsplaner mht. freestyle ski? Hvad er de?

NJ: Den kommende sæson tager jeg nok med Rasmus (Red. Dalbjerg Jørgensen)til Trysil eller et andet sted, det kom lidt an på penge osv. Men det bliver helt klart et sted hvor parken er i top. Så vi kan udvikle os så meget som muligt.

AN: Tror du, du kan klare dig i internationale konkurrencer i fremtiden? Hvor langt tror du, du kan gå?

NJ: Jeg har aldrig rigtigt deltaget i nogen konkurrencer. Men det bliver nok ekstremt svært at blande sig i toppen, da det internationale niveau er blevet så højt. Men nu skal jeg først lige blive en del bedre enden jeg begynder at tænke på internationale konkurrencer.

AN: Har du fået nogen sponsortilbud endnu?

NJ: Jeg er kommet på rossignol ”youngbloods” det jeg super glad for, da scratch er en vildt god ski, plus det gøre det lidt nemmer økonomisk. Håber at kunne få en tøj sponsor i fremtiden.

AN: Hvad er din yndlings skifilm? Andre end Crooked selvfølgelig!

NJ: Session 1242, Happy Dayz og Forward

AN: Hvem er din yndlings skiløber, hvorfor?

NJ: Der er mange: Tanner Hall, jon olson, Pep fujas osv. Og det er på grund af deres stil.

AN: Hvad er dit råd til unge skiløbere, der måske synes at freestyle lyder spændende?

NJ: Tag med på freestlyecamp, så man lære det grundlæggende om hop, pipe og rails. Hvis man ikke har råd, skal man sørge for der er en park der hvor man tager på ski. Ellers kan man tage på valläsen så meget som muligt, for hele tiden og kunne udvikle sig. Tricktips kan man finde på nettet. Ellers bare sørg for at komme så meget af sted som muligt.

Læs mere om unge skiløbere i artiklen Skifilm: “Interview med Johnny DeCesare”

Read more

ski

Nikolaj Vang filmaktuel og skarpere end nogensinde

Riders.dk har fanget vores travle teamrider med hænderne i tastaturet og fået en snak om alt mellem himmel og jord. Lige fra den aktuelle Jukebox til DM05. Læs og blive klogere

Læs mere
snowboard

Efterårscamp til Tignes - film m.m.

Freestyle Camp, hygge og frisk sne. Undertegnede her er netop kommet hjem efter en super dope uge i Tignes, som blev tilbragt sammen med den danske ski freestyle camp og 4 andre glade snowboarders

Læs mere