Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Josefine Lützau blogger på Riders.dk

Josefine Lützau blogger på Riders.dk
Josefine Lützau

Josefine Lützau blogger på Riders.dk

Vi har lavet et samarbejde med Josefine Lützau til den kommende sæson. Hun vil løbende blogge fra hendes rejser, træning og sin hverdag her på Riders.dk.

BLOG 1.1 – INTRO

Mit navn er Josefine Lützau, og jeg er 19 år gammel. Jeg blev student i sommer fra Ordrup Gymnasium og jeg er i øjeblikket i fuld gang med mit sabbatår, som primært drejer sig om min yndlingsbeskæftigelse: skiløb.

Jeg kørte med på JFT (Junior Freeride Tour) i 2012 og 2013, og sluttede i 2013 som nr. 2 overall og vandt Danmarksmesterskaberne i Freeride. De sidste to sæsoner har jeg været ramt af skader. Først et brækket sternum (brystben), der kostede mig hele sæsonen 2014 og i år – lige som jeg troede, at jeg endelig skulle have min første fulde sæson med FWQ (Freeride World Qualifier) – fik jeg en fraktur i knæet, og det blev kun til enkelte konkurrencer med præstationer, der bar præg af, at jeg ikke helt havde nået at komme mig ovenpå den seneste skade.

Min mål for de næste par år er en top 2 placering på FWQ og hermed en plads på FWT (Freeride World Tour). Sideløbende med mine World Tour drømme har jeg ambitioner om at læse videre på en videregående uddannelse. Hvad og hvordan det kommer til at forløbe er jeg ikke helt klar over endnu, men forhåbentlig bliver jeg det i løbet af det næste års tid. I første omgang har jeg ikke så meget andet i hovedet end skiløb, træning, konkurrencer og mere skiløb. Den 20. august tog jeg derfor til Wanaka, New Zealand for at stå på ski med kiwierne og deltage i NZ Freeski Open Big Mountain, som er en 3* FWQ konkurrence og dermed få en lille portion af de point det aldrig rigtig blev til i løbet af den forgangne vinter på den nordlige halvkugle.

Egentlig havde jeg en billet ud af New Zealand den 1. Oktober og planen var at tage til Indonesien for surfe og få lidt sommer inden vinteren i Alperne. Men jeg synes ikke helt, at jeg var færdig med Wanaka og NZ i denne omgang endnu, så jeg ændrede min flybillet og forlængede eventyret med en måned. Min billet ud af New Zealand går over Hong Kong så jeg er så heldig også at få et par dage der, inden turen går mere eller mindre direkte til testuge i Sölden i Østrig i uge 46 og teknik træning og piste ski med østrigeren Jochen Gestrein. Jeg har som regel min. én træningstur på gletsjer i efteråret. Fra Sölden tager jeg direkte til St.Anton hvor jeg kommer til at have base hele sæsonen– For første gang uden at skulle rejse frem og tilbage mellem alperne og skole i Danmark og uden at skulle afbryde en blue bird powder dag senest kl. 13.00 (som den eneste) for lave afleveringer i lejligheden – min begejstring for en sæson der udelukkende handler om skiløb og Qualifiers vil ingen ende tage!

Jeg er så heldig, at jeg har fået lov til at dele mine oplevelser med jer fra nu af og hele vinteren her på riders.dk. Jeg håber, at i vil følge med!

Glad Student
En glad student med 12 i huen kommer ud fra eksamenslokalet den 27. Juli 2015
Queenstown
Noget af det første der mødte mig da jeg landede i Queenstown… Wonder why jeg ikke har lyst til at tage hjem
Processed with VSCOcam with g3 preset
Mit første glimt af Lake Wanaka
Familie-foto
Ømt familie foto af Anna, Malin og jeg – mine dejlige roomies her i Wanaka.

BLOG 1.2 – Treble Cone

Wanaka ligger mellem to ski resorts: Cardrona, hvis velshapede park tiltrækker parkskierne og Treble Cone hvis legesyge terræn tiltrækker skiløbere med en forkærlighed for skiløb udenfor pisterne – vi har naturligvis primært været at finde omkring Treble Cone, der også er min roomie Anna Smoothy’s ’home resort’.

Anna har skrevet en lille artikel for Treble Cone om Malin’s og mit første indtryk af Wanka og Treble Cone her: http://www.treblecone.com/social-corner/tc-blog/tc-bloggers/girls-on-tour/

Malin Karlsson river Treble Cone fra hinanden. Udsigt fra er nok ikke er at finde ret mange andre steder i verden
Malin Karlsson river Treble Cone fra hinanden. Udsigt fra er nok ikke er at finde ret mange andre steder i verden
Processed with VSCOcam with f2 preset
Jeg prøver lige en tur de tomme pister en forårsmorgen. Foto: Fraser McDougall
Her er bare smukt
Her er bare smukt

Jeg fandt hurtig ud af den gode håndfuld af verdens bedste freeridere der er kommet ud af Treble Cone ikke er opstået ud af den blå luft. Området er lille og opfordrer til kreative linjer og leg, og det er i bund og grund bare et rigtig godt udgangspunkt for freeride træning. Tjek drengene fra ’All us in Winterland’, som jeg har haft fornøjelsen af at tilbringe størstedelen af dagene på bjerget med, Instagram: https://instagram.com/allusinwinterland/. En anden ting jeg hurtigt fandt ud af er, at kiwier er glade for ’fancy ski’ (red. At klæde sig ud på ski). I Europa ville de fleste nok sende dømmende blikke a la dem jeg sender berusede engelske turister der vælter ned af pisterne i tarvelige kostumer i St.Anton – her er det bare ikke rigtig ukontrollerede englændere der godt kan lide at klæde sig ud men derimod top habile skiløbere der bare har en forkærlighed for retrotøj og crazy outfits. Jeg er kæmpe fan!

Jeg blev introduceret til Anna og Malins tradition ’Black tie skiing’, og det så sådan her ud:

Bradley (nr. 2 fra venstre) og Harry (nr. 4 fra venstre) falder lidt udenfor temaet men fik alligevel sneget sig med på billedet
Bradley (nr. 2 fra venstre) og Harry (nr. 4 fra venstre) falder lidt udenfor temaet men fik alligevel sneget sig med på billedet

BLOG 1.3 – ROADTRIP TIL DUNEDIN

Når det er dårligt vejr i Treble Cone er skiløbet ikke meget værd da der hverken er træer eller større klippepartier til at give terrænet struktur i dårlig sigt så Malin og jeg tog på et spontant roadtrip til sydøens største universitetsby Dunedin med en af vores mange nye venner Harry, som skulle til eksamen der i forbindelse med hans helikopter licens.

Stranden i Dunedin er normalt kendt som en af landets bedste surfstrande
Stranden i Dunedin er normalt kendt som en af landets bedste surfstrande
Vi drak pænt meget kaffe og spiste dejlig mad – bestemt noget de kan finde ud af her
Vi drak pænt meget kaffe og spiste dejlig mad – bestemt noget de kan finde ud af her
Malin nyder bagsædet i nyindkøbt hat og mig forsædet i nyindkøbt dynejakke – det var lige lidt koldere de første par uger end jeg havde regnet med…
Malin nyder bagsædet i nyindkøbt hat og mig forsædet i nyindkøbt dynejakke – det var lige lidt koldere de første par uger end jeg havde regnet med…

BLOG 1.4 – NZ Freeski Open Big Mountain

I starten af september løb NZ Freeski Open Big Mountain 2015 af stablen i The Remarkables omkring Queenstown, og jeg så virkelig frem til at køre med – særligt fordi den forgange konkurrence sæson i Europa var noget turbulent og et utal af aflyste/udskudte konkurrencer og en skade gjorde, at jeg aldrig rigtig nåede at føle, at sæsonen kom i gang før den var forbi. Det har taget temmelig hårdt på min selvtillid på ski at være mere eller mindre skadet to sæsoner i træk, og den selvtillid er åbenbart bare ikke noget der kommer tilbage over night… desværre… Men jo flere konkurrencer jo mere erfaring at tage på og så synes jeg jo bare, at det er vanvittig sjovt at konkurrere – også selvom, at jeg som regel er ved at skide i bukserne i startgaten.

Vi tog til The Remarkables dagen inden konkurrencen for at scope linjer. Facet var bullet proof og det faktum fyldte naturligvis ift. mit valg af linje.

Kvalifikations facet. Der er et cattrack i midten af facet, som er svært at se på billedet. Det blev ikke dømt ned at traversere på cattracket, da dette var nødvendigt, men flow og helhedsindtryk var selvfølgelig stadig centralt for en god score.
Kvalifikations facet. Der er et cattrack i midten af facet, som er svært at se på billedet. Det blev ikke dømt ned at traversere på cattracket, da dette var nødvendigt, men flow og helhedsindtryk var selvfølgelig stadig centralt for en god score.
For første gang siden jeg kørte JFT (Junior Freeride Tour), og Anja Bolbjerg kørte FWT eller var med mig rundt som træner, var jeg ikke den eneste dansker til en konkurrence. Rasmus DJ, som havde deltaget i NZ wintergames i slopestyle og big air kørte med i herrerækken, og det var helt enormt hyggeligt at være omkring en landsmand på den anden side af jorden.
For første gang siden jeg kørte JFT (Junior Freeride Tour), og Anja Bolbjerg kørte FWT eller var med mig rundt som træner, var jeg ikke den eneste dansker til en konkurrence. Rasmus DJ, som havde deltaget i NZ wintergames i slopestyle og big air kørte med i herrerækken, og det var helt enormt hyggeligt at være omkring en landsmand på den anden side af jorden.

På kval dagen var vejret ikke ligefrem optimalt. Sigten var elendig og voldsom vind gjorde ikke just noget godt for det i forvejen sten hårde face. Et fænomenalt stærkt felt (særligt blandt mændene) og dårlig sigt og is lugtede langt væk af mindst en håndfuld overrevne korsbånd – så til stor lettelse for alle riders blev kvallen udskudt til dagen efter. Det er efterhånden normen fremfor undtagelsen ved de konkurrencer jeg har deltaget i, så jeg tog omlægningen af den oprindelige plan med ophøjet ro.

Malin holder humøret oppe mens vi venter på status fra dommerne i cafeteriet.
Malin holder humøret oppe mens vi venter på status fra dommerne i cafeteriet.
Tabere
Vores vanvittig høje ambitionsniveau. Da vi kom hjem smed vi skibukserne og hoppede i bib’s og skistøvler og brændte vores uforløste energi af i vores alternative hjemme gym… Wow

Så prøver vi igen

Kvallen endte med at blive afholdt i høj sol, endda med en smule ny sne på facet og riders – og ikke mindst kommentatorerne Sam Smoothy og Zac Hogg – sørgede for smil og stemning fra start til slut. Jeg kørte den linje jeg havde tænkt mig (godt nok ikke helt så hurtigt som jeg havde tænkt mig) og sneg mig med i finalen. Rasmus DJ var også videre til finalen med et løb der virkelig imponerede FWT head judge Dion Newport – jeg arbejder stadig på at få DJ til at droppe slopestyle til fordel for Freeride.

Smoothy og Zac rocker strechpants til perfektion
Smoothy og Zac rocker strechpants til perfektion

Finalen

Finalen blev kørt på et nyt face og alle sidste års podiumplaceringer var direkte i finalen, hvilket tilførte ny spænding til både dame og herre feltet. Hos damerne var bl.a. Anna Smoothy og Lorraine Huber prækvalificeret. Sneen på finale facet var fantastisk på finaledagen, men sigten var langt fra optimal. På trods af minimal sigt fra start gaten var forholdene sikre og dommerne kunne se os, så konkurrencen blev kørt. DJ, der kun havde egne park ski med, kørte på leje ski med leje bindinger, hvilket ikke ligefremt er optimale når man lægger kræfter i og dropper stort for at mænge sig med nogle af de bedste riders i FWQ serien. DJ tabte en ski i landingen og på trods af, at han nok modtog en af de største klapsalver fra publikum på dagen da han stod i mål på én ski, måtte han æde de nul point som en mistet ski lige meget hvad giver. Jeg farede vild og forvirringen resulterede i et tamt styrt med en dertilhørende tam score. Danmark over and out.

Finale face
Finale face
Til gengæld kørte Anna til en tredjeplads så vi fejrede hende og resten af podieplaceringerne hele natten.
Til gengæld kørte Anna til en tredjeplads så vi fejrede hende og resten af podieplaceringerne hele natten.

Det officielle edit fra kvallen kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=nfHNqWM8hJY, finale editet her: https://www.youtube.com/watch?v=KfQcmvWWqHA og Anna’s recap fra eventet her: http://freerideworldqualifier.com/news/freeski-open-new-zealand-2015-recap alt sammen rammer hovedet på sømmet og fanger både det åndssvagt høje niveau og vibe ved NZ Freeski Open Big Mountain, som bestemt et helt særligt event.

BLOG 1.5 – Closing Day

CD 1
Vi havde investeret i 3 gyngeheste til vores outfits. Fra venstre: Jackie Kennedy, Kennedy Jr. og Mr. President. Foto: Fraser McDougall

Treble Cone Closing Day er fra dag 1 i New Zealand blevet talt pænt meget – så meget at Malin brugte 500€ på at ændre sin flybillet i sidste øjeblik (red. kl. 23.45 og hun skulle ellers være ude af Wanaka kl. 03.00 for at nå sit fly i Christchurch næste dag… længe leve dårlig planlægning) for Closing Day og en uge mere i Wanaka – ifølge hende selv er det bedste 500€ hun nogensinde har brugt. Jeg tror bare at jeg vil lade billederne tale for sig selv.

CD 3
Foto: Anna Smoothy
Pete CD
Foto: Anna Smoothy
Jackie Kennedy bar mig gennem dagen fra start til slut. Foto: 360 Queenstown http://360queenstown-wanaka.com/info/tc-closing-day-and-the-best-slush-cup-ever/
Jackie Kennedy bar mig gennem dagen fra start til slut. Foto: 360 Queenstown http://360queenstown-wanaka.com/info/tc-closing-day-and-the-best-slush-cup-ever/
Fraser McDougall casual monoski pond skim og Tori Beattie med follow cam. Foto: 360 Queenstown http://360queenstown-wanaka.com/info/tc-closing-day-and-the-best-slush-cup-ever/

BLOG 1.6 – Mt. Olympus

Olympen er Grækenlands højeste bjerg og i græsk mytologi er det her de Olympis

Read more

Hiv familien med ud i den dybe sne
business

Hiv familien med ud i den dybe sne

Nu behøver familieskituren ikke betyde pisteræs og børnebakker. Med De Brede Planker kan du tage familien med i offpisten på deres familietur. Skal dine børn være de næste store stjerner i Freerid...

Læs mere
Solid skiing - bliv endnu bedre på ski
ski

Solid skiing - bliv endnu bedre på ski

Det er lidt nørdet, så er du advaret på forhånd, men ikke mindre yderst interessant, hvis du er tekniknørd. Vi har været så heldige at få tilsendt to eksemplarer af Henrik Thorsens skibøger, Skimek...

Læs mere