Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Lars C. Pedersen på RSX mod OL

den-6

Lars C. Pedersen på RSX mod OL

Det er ved at være en del år siden vi sidste skrev om Lars C. Pedersens bedrifter på den internationale windsurfscene men DEN-6 er nu tilbage og sigter mod OL i London.

Lars er lige nu i Cadiz til RSX VM der startede i dag og som er sidste chance for at sikre pladser til Danmark til OL i London. Udover Lars C. Pedersen er Danmark repræsenteret til VM ved Kim Carlsen og Sebastian Fleischer.

Jeg fangede Lars på Skype og fik en snak med ham om hans nye fokus på RSX og tilbagevenden til windsurfing på konkurrenceniveau 8 år efter han stoppede på PWA World Touren.

Riders: Lars, du har været soul surfer og stort set kun sejlet wave siden du stoppe som pro for 8 år siden. Hvad fik dig til ryge på RSX?

LCP: Dengang RSX blev valgt som OL bræt troede jeg rent faktisk at jeg ville være god til det men troede også at Jesper Vesterstrøm bare ville være endnu bedre. Det viste sig så senere at man skulle være lettere end han kunne blive men da troede jeg at det var for sent at komme med i gamet da Jonas Kælsø var kørt meget i stilling. Jeg troede, at for at man kunne komme i betragtning skulle have været i gang med RSX i mange år derfor lagde jeg tanken bag mig. Jeg overbeviste mig selv om at jeg ville hade at stå derude i nul vind og bare “kneppe” sejlet. Istedet vendte jeg blikket mod det jeg havde det sjovest med nemlig Wavesailing. Siden har tanken dukkede op en gang i mellem. “Det var sgu ærgerligt at du ikke gav den et skud med det OL-halløj”. Så ville tilfældighederne at chancen pludselig bød sig og så slog jeg til. Der er aldrig nogen som har fortrudt en oplevelse. Hvis det lykkes så at komme til OL så er det fedt og hvis det ikke gør så behøver jeg ikke længere tænke over det mere. Så har jeg forsøgt. Det eneste der er lidt ærgerligt er at jeg har haft for kort tid til at komme op i niveau. Dels at finde mit gamle niveau i blæsevejr men også at lære alt den sejladsteknik som foregår under 6ms. Det har været en stor mundfuld, men spændende.

Riders: Hvad er forskellen mellem RSX og formula/slalom som plejede at sejle?

LCP: først og fremmest er der ingen vindgrænse i RSX, der er ikke noget som hedder “vinden passer os ikke idag, vi sejler ikke”. Så snart vinden er retningsstabil dvs. omkring 1,5ms så sejles der. Det næste er at alle RSX’ere har samme udstyr. Et bræt, en finne, en mast, en bom og et sejl. Alt er ens og kun et sæt. Det betyder at man skal få sin windsurfer til at virke fra 1,5ms til 15ms. Sejlet som man sejler med er 9,5 og brættet har et svær (og vejer 18kg!! dont ask me why!) Så der er kæmpe forskel i hvordan man sejler sit udstyr. Lighederne kommer dog når man rammer omkring 9ms. Pga. det store vindområde er den optimale vægt et sted mellem 70 og 76 kg mens den som formula-sejler var 87kg op. Jeg vejer lige nu 79kg så er fanget i midten. Jeg vejede omkring 81 kg da jeg surfede pro den gang!

Riders: Er målet blot OL2012 eller hvad har du ellers på programmet?

LCP: Jeg synes faktisk det har været ret sjovt at sejle RSX på trods af udstyrets mangelfuldheder og jeg tror på den lange bane at jeg vil være ret god til det. Det er væsentlig mere atletisk end formula da det kræver benhård fysik når man skal arbejde sig fremad i vind under planingsgrænsen – og det tiltaler mig. Men man skal ikke sammenligne det med Formula eller traditionel windsurfing, så er man gået galt i byen. OL windsurfing (RSX) er en verden helt for sig selv. Jeg vil slet ikke udelukke at jeg fortsætter efter OL. Som i formula og slalom er alder ikke nogen hindring her. Erfaring tæller meget. Omvendt har jeg nogle andre overvejelser og hensyn end en på 23 år så tingene skal kunne hænge sammen for mig. Som i alle andre sportsgrene så bruger man meget tid hvis man vil være med i toppen. Men lige nu er fokus på det forstående VM og så må vi se om det kan indløse en OL billet.

Riders: Cool, du er selv lidt inde på at tingene skal kunne hænge – kan man leve af at være fuldtids RSX sejler som du er nu eller hvordan får man liv/økonomi til at hænge sammen?

LCP: Jeg har fået en fin opbakning fra Dansk Sejlunion, Hellerup Sejlklub og surfernes skytsengel Citylift men derudover er det for egen lomme at eventyret er blevet en realitet. Jeg har prøvet at minimere mine hjemlige udgifter ved at leje min lejlighed ud osv. Så er jeg jo “heldig” at jeg er en fri fugl som nemt kan rokere rundt uden de store hensyn. Man skal ikke gøre det af økonomiske grunde, men for at få nogle oplevelser og fordi man elsker sporten. Hvis man tænker økonomi i windsurfing så er man allerede dømt ude…

Riders: Men på sigt skal du som os andre tilbage bag computeren og den daglige trummerum eller skal du forsætte med at leve drømmen for os andre 😉 ?

LCP: Jeg ved ikke helt hvor vinden blæser mig hen bagefter. Synes mit liv indtil videre har taget mig nogle sjove retninger bare ved at være åben som nu. Men jo, jeg skal jo tænke lidt I at tjene nogle gysser igen. Heldigvis ser det ud til at de design-produkter jeg har været med til at lave de sidste 3 år er begyndt at sælge så der kommer lidt royalty ind på kontoen. Men jeg håber da mit liv forsætter lidt i drømmeverdenen, det er jo det vi alle drømmer om! 🙂

Riders: Til sidste OL havde vi det svært og det gik ikke helt som planlagt for Jonas Kældsø og Bettina Honoré – hvordan tegner vores chancer sig denne gang – og ved godt det ikke er afgjort hvem der kommer til at stille op for DK

LCP: Det er svært at sige fordi vindforholdene virkelig kan gøre en forskel. For mit eget vedkomne skal jeg forsætte min learning kurve opad så kan det blive ganske spændende. Lad os nu lige tage det VM som starter på torsdag først. Det kan være at det stoppe allerede der men jeg satser nu på eventyret fortsætter….og eventyr kan der ske mirakler 🙂

Følg meget gerne med på min Facebook blog hvor jeg dagligt opdatere fra stævnet: www.facebook.com/surferlars

Riders: Du træner pænt meget kan jeg se på din blog – hvornår drak du dig sidst helt i hegnet?

LCP: hahaha

Riders: du skal jo have den 😉

Riders: altså spørgsmålet

LCP: tør jeg slet ikke tænke på…helt i hegnet fååårk det er længe siden. Men jeg vil stadig mene at hvis man en gang har været world cup stiv så kan man hurtigt finde det gen frem igen…

Riders: Lige til at runde af på, er der damer i at sejle RSX – ved jo fra både dig selv og andre at der er damer i world cuppen – men er der søde hang arounds til RSX konkurrencerne?

LCP: Pige-feltet er jo stort i RSX, der er f.eks 80 piger ved dette VM så der er da er da lidt for enhver smag vil jeg mene J

Riders: Held og lykke den næste uge…

Følg Lars C. Pedersen D-6 under RSX VM og i hans kamp om en OL plads på www.facebook.com/surferlars

Følg RSX VM Live her http://worldwindsurfingchampionships2012.rsxclass.com/index.jsp?competition_id=WC2012_001&sub_competition_id=WC2012_002

Read more

freestyle dm

Freestyle DM - let the show begin...

Med under en uge til årets freestyle DM skydes i gang, er de fleste forberedelser ved at være på plads, og arrangør Nikolaj Vang ser frem til et dm, der på mange måder kommer til at adskille sig fr...

Læs mere
Freeride World Tour

FWT Xtreme Verbier 2012

Kampen om Bec des Rosses trofæet på Freeride World touren skal lørdag kl 09:30 afgøres. Du kan følge sæsonafslutningen direkte fra Verbier, Schweiz her på Riders.dk (link længere nede i artiklen). ...

Læs mere