Oftere østenvind
Hvis du syntes at du har sejlet mere i østenvind sidste sæson end du plejer, tager du ikke helt fejl. For i følge DMI har vinden har i det seneste år blæst usædvanlig meget fra østlige retninger. Tørre tal viser at østenvinden det seneste år har blæst ca. 35% af tiden mod normalt kun ca. 22%.
Vindroser der illustrerer tendensen til øget østenvind. Den venstre figur viser ‘normale‘ tilstande og dækker perioden 1. januar 1990 til 31. december 2001, mens den højre figur viser vindforholdene i perioden 1. april 2002 til 24. marts 2003. Bemærk at perioderne ikke er af samme længde. Blå felter angiver vind under 5 m/sek og grå felter vind over 5 m/sek. Målingerne er fra Københavns Lufthavn Kastrup.
I sommerperioder betyder østenvind som oftest varmt og solrigt vejr, mens den om vinteren fører kulde og klar himmel med sig.
“2002 kom ind på en delt andenplads som det næstvarmeste år der nogensinde er registreret i Danmark, og alle månederne fra oktober 2002 til februar 2003 har været koldere end normalt” fortæller klimatolog John Cappelen. “Det er formentlig et resultat af den megen vind fra øst”.
Forenklet kan man sige at klimaet bliver mere kontinentalt når østenvinden dominerer, fordi Atlanterhavets indflydelse på det danske vejr svækkes. Det giver større temperaturforskel på sommer og vinter og generelt mindre nedbør.
Årsagen til den hyppige forekomst af østenvind er forholdsvis simpel, nemlig flere højtryk over Baltikum og den skandinaviske halvø. Men hvad er så årsagen til den forøgede forekomst af højtryk umiddelbart øst for Danmark?
Seniorrådgiver Jens Hesselbjerg Christensen forklarer:
“Overordnet har den storskala atmosfæriske strømning for hele det nordatlantiske og polare område, været anderledes det seneste år sammenlignet med de 20-30 foregående – uden at vi umiddelbart kan forklare præcis hvorfor. Vi ved at der findes variationer i dette mønster som kan foranledige sådanne forandringer på tidsskalaer fra enkelte år til hele årtier. Årsagerne til disse variationer er langtfra afdækket, men intensive undersøgelser heraf foregår over hele Verden. Interessen skyldes blandt andet at mulighederne for vejrudsigter der rækker ud over fem-syv dage og for egentlige sæsonprognoser formentlig afhænger af at man får afluret naturen denne hemmelighed.”
Kilde: DMI