På ski ned fra toppen af Europas højeste bjerg
I slutningen af maj rejser eks-danmarksmester i freeride Martin Schøber mod Mount Elbrus i Rusland. Han skal sammen med sine to eventyrlystne venner bestige det 5.642 meter høje bjerg i Kaukasusregionen. Vi fangede Martin til en snak omkring sit hidtil vildeste og mest krævende projekt til dato.
Kan du fortæl om ideen bag dette projekt, der for den almindelige off-piste skiløber kan virke en smule ekstremt?
Ideen om at klatre til toppen af Europas højeste bjerg med ski på ryggen kom på tegnebrættet sidste sæson i St Anton am Arlberg, hvor min tidligere sæson-buddy var på besøg. Vi ønskede begge at prøve kræfter med nye udfordringer, som var en smule anderledes end de mere traditionelle projekter vi har haft gang i omkring Arlberg. Det har dog krævet en del mere research end først antaget, inden hele projektet blev til en realitet. I bund og grund er ideen med Elbrus såre simpel – vi vil ud i bjergene på egne hånd og udforske naturen med ski under fødderne.
Fortæl lidt om jeres gruppe?
Gruppen består af tre eventyrlystende bjergbestigere og skiløbere. Vi er to danskere på turen – min ven fra gymnasietiden i Sønderbog, Jens-Jakob Andersen, der i øjeblikket er bosat i Tromsø i Nordnorge. Han er en utrolig idérig fyr i knivskarp form, og vi har altid kunne lokke hinanden med på diverse projekter rundt om i verden. Sidste mand i gruppen er svenske Jens Persson, som jeg har tilbragt en del sæsoner med i St Anton. Jens er en rigtig god skiløber og en skide sjov fyr, der altid er klar på at udforske terrænet. Han har tilbragt halvdelen af sit liv i bjergene eller på vandet, og har en masse erfaring med i baggagen.
Hvilke forberedelser har I gjort jer?
Vi har været på en teamtur til Lyngen i Norge, hvor vi boede i telt i fem dage. Her fik vi prøvet det hele, herunder gå som et rope-team, hvilket er essentielt når du befinder dig på en gletsjer. Især udfordringen med at sove i telt oppe i et snerigt terræn var en stor udfordring. Det tager utrolig lang tid at sætte hele camp området op, især når vinden brager ind fra siden og du er nødt til at bygge en vindmur, der skærmer af for den isende kolde vind. En af de mere morsomme oplevelser vi fik med hjem fra Norge var når vi skulle træde af på naturens vegne. Det går hurtigt når du i squat stilling tømmer tanken med en fantastisk havudsigt ud over fjordene omkring Lyngen.
Fra hvilken rute planlægger i at skulle ramme toppen?
Vi flyver til Mineralny Vody, hvorfra vi bliver hentet af en firehjulstrækker, som kører os mod base camp i 2400 meters højde. Vores lift til Base Camp er dog endnu ikke på plads, og det kommer den nok heller ikke inden vi rammer Rusland, men vi har en masse bestikkelse penge med i baggagen, da området ikke er det mest troværdige sted at befinde sig. Det er vores helt klare opfattelse, at alle uoverensstemmelser kan løses med amerikanske dollars der skifter hænder. Det satser i hvert fald på! Derfra går vi efter et par dage med akklimatisering i Base Camp mod High Camp i 3700 meters højde. Herfra går det videre mod Lenz Rocks, hvorfra vi drejer mod vest, hvorfra vest toppen (som er det højeste punk) kommer til syne. På topdagen planlægger vi at starte kl. 02:00 om natten, da vi skal gå hele 1900 højdemeter opad inden vi forhåbentlig rammer toppen inden middag. Det skyldes sikkerhedsmæssige overvejelser, da vi pga. sneforholdene helst skal være på vej ned igen inden temperaturen når at stige alt for meget på den anden sige af middag. Vi håber på at kunne nå toppen, hvis alt går efter planen, efter 8-9 timers bjergbestigning.
Hvad kræver en udfordring af denne kaliber af dig?
Det bliver den største fysiske udfordring jeg har prøvet til dato. Derudover er der en masse mentalt i det. Det er rigtig koldt, så det er vigtig at få nok væske og mad, selvom det er ekstremt koldt. Det bliver en stor udfordring at være ukomfortable i et fremmede element samtidigt med at vores samarbejde i gruppen skal spille optimalt for at undgå ulykker eller dumme beslutninger. Denne tur har krævet mere planlægning end noget andet eventyr jeg tidligere har været på.
Hvordan er forholdene på Elbrus på dette tidspunk af året?
I øjeblikket er der rigtig meget sne dernede ifølge vores kilde. Snegrænsen ligger i 2800-3000 meters højde. Det er er godt tegn, da slutningen af maj (hvor gruppen er på Mount Elbrus) stadig betegnes som vinter. Vi håber på god sne, så vi kan gå skitouring hele vejen til toppen. Og så håber vi da klart på at kunne få et par dejlige puddersving ned mod High Camp igen i 3700 meters højde. Vi rammer forhåbentlig toppen efter 6-7 dage, hvis alt spiller. Det vil give os en del tid til at udforske terrænet omkring High Camp i de efterfølgende dage, men lad os nu se. Det er altid bjerget der har det sidste ord!
”Det var skide hamrede koldt at komme ud af soveposen om morgen, selvom det ikke var meget under frysepunktet, så kom vinden lige i hovedet, så snart du bevægede dig ud af teltet” fortæller en smilende Martin om testturen til Nordnorge.
Hvilke farer truer jeres ekspedition?
Der er er altid russiske røvere der spørger i området. Vejret er dog den største udfordring, da Mount Elbrus toner frem som en gigant i regionen, hvor vejret til tider kan være ret barskt. Vores største betænkelighed er at blive fanget i en kraftig snestorm ude på bjerget. Derudover er der selvfølgelig også gletsjerspalter, som vi skal navigere udenom. Når vi bevæger os på gletsjeren vil vi altid være bundet sammen med reb. Vi har styr på at rede hinanden, hvis en af os skulle være så uheldige at ryge i en spalte. Derover spiller højden også ind, da risiko for højdesyge også skal tages alvorligt!
”Havde vi ikke været på testtur til Lyngen alperne, så havde vi nok aldrig været i nærheden af at nå toppen af Elbrus i slutningen af maj” fortæller Martin
Hvis alt går som planlagt og I når toppen af Europa, hvad tror du så dit næste mål bliver?
Det er svært at tale om projekter der er i støbeskeen. Der findes mange stejle og høje bjerge som på et senere tidspunkt skal udforskes. Fællesnævneren for alt hvad jeg laver kræver dog, at skiene skal være med. Jeg har besteget Mount Blanc i Frankrig, hvor vi ikke havde ski med på toppen. Det er KLART ikke noget jeg er fan af, da skiløb er min store passion. Det er så meget sjovere at få vind i håret og slå et par friske spor når man er på vej ned fra toppen igen.
Skraldemand i fem kilometers højde
Der er store problemer med affald på Mount Elbrus. Det samme problem er at finde på mange af verdens andre høje tinder. Vi ved godt vi ikke kan løse hele problemet, men vi kan gøre vores til at hjælpe til. Derfor går vores tur også ud på at have et god portion affald med ned fra bjerget igen.
Hvilket gear har du med på turen?
Fjällräven Kajka 75
Armada Declivity
Dynafit FT Radical
Armada Carbon T.I. Pole
Salomon Quest 120 BC
Neopren Boot Covers
Black Diamond Serac Pro Crampons
Black Diamond Gaiters
Armada Declivity Pre Cut Skins
Black Diamond Couloir Harness
Express Ice Screw 16 cm
3 x Slings
6 x Lock carabiners
Foot prusik
Waist prusik
20 meter 8mm reb
Mammut Pulse Barryvox bipper
Mammut Alugator Pro
Mammut Probe 320 Fast Lock
Mountain Hardware sovepose
Silke inderpose
JR Gear Light Weight ”liggeunderlag”
2x Mons Royale merinould sokker
2x Mons Royale ¾ Long John
2x Mons Royale Original LS
Sweet Protection Monkeywrench Pants
Sweet Protection Monkeywrench Jacket
Sweet Protection Nutshell Vest
Sweet Protection Mother Goose Jacket
Løbehandsker
Armada GORE-TEX handsker
Hestra Pullover Mitt
Mons Royale Balaclava
Sweet Protection Beanie
Oakley M-Frame
Oakley Airbrake Prizm Rose Iridium
Sweet Protection Trooper
Faktor 50 Solcreme
Læbepomade
Gaffatape
2x sorte affaldssække
Termokande
Toiletpapir
Tandpasta
Ecco vandrestøvler
Kortspil
Pandelampe
Safarihat
Drikkeflaske
GoPro Hero4 Black Edition
Benzin
33x frystørrede færdigretter
Du kan følge dem på vej mod toppen og ned igen på følgende links:
www.freeskiing.dk
http://www.freeride.se/blog/jenspersson/
www.riders.dk
www.steepdeep.dk
Alle fotos tilhører Martin Schøber, Jens Persson og Jens Jakob Andersen