Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Peter ”first-track” Isaksson

Freeride DM

Peter ”first-track” Isaksson

I optakt til Freeride DM kigger vi nærmere på en bestemt deltager. Peter Isaksson er en kendt mand i det danske freeride miljø. Han er bosat i St. Anton am Arlberg, som er et europas bedste freeride områder. Peter deltog ved danmarksmesterskaber i Les Deux Alpes i 09, 08 og blev nummer 2 efter Frederik Lundby. Vi har fanget Peter til en snak om glæden ved freeride skiing.

Pede_stuben

Hej Peter, fortæl lidt om dig selv?
Hvor skal jeg dog starte Troels. Jeg er 27 år ung og synes det er ret fedt at stå på ski. Jeg har været bosat i St. Anton om vinteren igennem de sidste 7 år og har ud over det tilbragt 3 somre i Argentina.

Hvordan er det, at have fast bopæl i alperne?
Jeg har jo ikke rigtig fast bopæl. Jeg er i St. Anton om vinteren, men stedet mangler noget der kan motivere mig til at blive om sommeren. Jeg forlader som regel alperne et par uger efter påske og finder på andre sjove løjer. Min vinterbopæl i St. Anton giver mig et rigtig godt udgangspunkt til at ”nørde” det som det hele handler om, nemlig freeride skiløb. Det giver mig mange dage på bjerget, hvor det hele forgår i tredje gear. Det er for mig vigtigt, at jeg har dage hvor man ”bare” kan chille rundt og køre nogle stille og rolige linier og få flere kopper kaffe på en dag. De stille og rolige dage giver mig overblik, styrke og flow til de dage hvor det dumper med sne på bjerget. Det er disse dage det hele handler om. De dage hvor man får 10.000 faceshots og dybe pow-linjer i stribevis.

Hvad består dit arbejde af?
Jeg arbejder i Sport Jennewein i St. Anton og sælger skiudstyr. Det er fedt, at det hele handler om skiløb! Når jeg ikke er på bjerget, kan man videreføre sin begejstring til andre i butikken. Ydermere er det fedt at opleve en større skarre af mennesker, som får øjnene op for store fede ski til den bløde sne. Ved siden af skiene laver jeg også rigtig mange støvler. Bootfitting er vigtigt for skiløbere, og det er fedt at kunne hjælpe folk. Det kan være med til at gøre deres skiløb bedre og ikke mindst smertefrit.

Pede_butik

Hvad er det specielle ved freeride skiløbet?
Det specielle ved freerideskiløbet er følelsen af frihed. Det er at bruge hele bjerget og ikke blive låst på pister og i parker. Det er adrenalinen man opnår når det rigtig spidser til. Ydermere drejer det sig om hygge via en pause på toppen efter en skitour eller et hike. Det handler om at nyde naturen og hænge ud med sine venner. Men mest af alt handler det om at køre ned ad. Det handler om at udse sig en linie, hvorefter du går op og tager sig af den! Helst i meget høj fart og i rigtig meget POW. It’s all about the down!!!

Pde_powpow

Hvordan takler du risikoen for laviner?
Laviner er desværre noget man skal leve med i denne sport og specielt i St. Anton. Der falder som regel en hel del sne og kombinationen af, at så mange mennesker kører off-piste giver hvert år nogle slemme tilfælde af lavineulykker. Jeg tror på, at den bedste måde man kan tackle risikoen er ved brug af hovedet. Det er primært erfaring og mavefornemmelse der spiller ind i min hverdag. Ud over at bruge hovedet så kører jeg altid med bipper, sonde og skovl samt en ABS rygsæk, der er med til at øge chancen for overlevelse, hvis uheldet er ude. Laviner er noget enhver freerider skal ha’ rigtig meget respekt for. Men det er også vigtigt, at man ikke bliver så forsigtig, at man glemmer at køre på ski.

Pede_trae

Hvad gør du for at forberede dig til Freeride DM uge 13 i L2A?
Drikker en helvedes masse Jägermeister og øver mig på at tage det sidste trin op af trappen (red: førsteplads til DM).

Fremtidsplaner?
Jeg regner med at blive i St. Anton til midt i april, hvorefter det tyder på en Skandinavisk rundtur. Destinationerne er ikke helt planlagt, men Lyngen og Riksgränsen er på brættet. Nu får vi at se!
Den første juni starter der en ny vinter for mig. Skiområdet Thredbo i Australien skal i år danne ramme om min sommer. Jeg har fået muligheden for at tage dertil og lave støvler samt sælge ski i en rigtig fed biks. Det er ikke de største bjerge i verden, men det byder på nogle super interessante back country muligheder. I kombination med Australien kunne jeg godt tænke mig at smutte en tur til NZ, men nu må vi se hvad budgettet holder til.

Hvem skal have et klap på skulderen?
Brormand, min kæreste for at dele passionen for powder (men ikke når hun stjæler mine ”førstespor”), Jacob Slot og Skierslodgestanton.com for de bedste BBQ’s udenfor Argentina… (nej vent faktisk de bedste), Partner in Crime: Christian Reimers for hans combo af super, til tider stressende(for mig) chill faktor og kæmpe store linier, Fotograf Thomas Gstir samt min chef i St. Anton, Martin Jennewein som har hjulpet mig meget igennem de sidste 5 år. Og til slut alle som bakker mig op ”hjemme” i Danmark og selvfølgelig arrangørene af DM i Freeride.

Pede_powpow1

Fotos: Thomas Gstir og Christian Reimers

Read more

freeride dm 2010

Helly Hansen Freeride DM bliver elektrisk

De første danske freeridere er begyndt at indfinde sig i Les 2 Alpes til årets hyggeligste danske skievent. Sidste melding fra arrangør Tobias Hansen, der allerede er i 2 alpes, går på høj sol, høj...

Læs mere
Formula VM

Fransk dominans

Antoine Albeau fortsætter i fornem stil til VM i Formula, og er fortsat i front med et godt forspring og nogle gode stabile sejladser.. Efter 9 sejladser er Antoine stadig i spidsen, med Ross Willi...

Læs mere