Pryde tester nyt One Design i Danmark
Trænere og medlemmer i Skive Windsurfingklub fik sig en positiv overraskelse under træningen forleden, da NeilPryde’s internationale windsurfingboss, Marc Leconte, pludselig dukkede op. Med sig havde han den første prototype på et nyt One Design koncept, som han forinden havde aftalt med klubbens trænere at teste med hjælp fra juniorsurferne.
Prototypen består af et ca 320 cm board med sværd og masteskinne, men der hører sammenligningen med gamle raceboards op, for den brede hæk og front sammen med parallelle og skarpe kanter indikerer klart, at her er tale om et moderne shape som ikke kun er beregnet til letvindssejlads med sværd. Riggen, som blev testet, er på 7.8 m2 og udviklet af chefdesigner Robert Stroj, der har valgt et design med 2 cambers i stil med Pyde’s nye H2 og Helium designs. Altså en rig som både har bundtræk og også er let at kontrollere i kraftig vind.
Marc Leconte forklarer, at konceptet endnu ikke er færdigudviklet, men hensigten fra Pryde’s side står klar: Der bliver tale om en heftig One Design-klasse, der henvender sig til klubber verden over som et komplet sæt, der både kan sejles af begyndere og øvede med det klare formål at udvikle surfsporten. Navnet bliver RS:One, og der vil blive tale om 2-3 alternative rigstørrelser og rigtyper afhængigt af vindforhold og aldersklasser. Kvaliteten bliver vanlig NeilPryde stil, altså funktionelt udstyr som performer godt og kan holde til at blive brugt. Sejlet rigges på X3 komponenter, og brætteknologien er moderne epoxy sandwich kvalitet.
Pryde investerer med hjælp fra nationale distributører i en større plan med en lang række aktiviteter på både lokalt og internationalt plan, og han forsikrer at intet af det vil komme til at foregå i stilhed! Allerede fra 2011 vil der blive afviklet internationale mesterskaber, – og måske i Danmark hvis der er klubber som vil løfte opgaven.
På spørgsmålet om hvorvidt RS:One bliver en konkurrent til andre typer som f.eks BIC Techno, Kona og RS:X trækker Leconte på skuldrene: ”Vi har ikke udviklet RS:One med specielt henblik på at udkonkurrere andre projekter, og da slet ikke RS:X som jo er OL-brættet de næste mange år. RS:One er vores bud på det enorme potentiale, der ligger i klubber verden over, og specielt i Danmark, hvor I allerede har en stærk klubkultur, vil vi gå meget stærkt frem med projektet”
At dømme efter de første tests på dansk grund er der ingen tvivl om at RS:One har potentiale. Både begyndere, let øvede og hardcore kapsejlere har meldt positivt tilbage. I en 20 knobs hårdvindstest efterfølgende klubtesten i Skive blev det også gjort klart at både board og rig kan holde til at blive brugt hårdt!