Sommertræning med Christian-Emil Thorup
Mens sommeren har braget derudaf og mens vi byder efteråret velkomment, er der mange der, tiltros for den dejlige sommervarme, ser frem til koldere himmelstrøg og ture syd- eller nordpå på jagten efter sne i den kommende vintersæson. Riders.dk har taget en snak med en håndfuld danske atleter om deres sommertræning og forberedelser til den kommer sæson. I den tredje artikel i sommertræningsserien møder vi en gammel kending og dygtig skiløber, Christian-Emil Thorup.
Foto // Jacob Slot
Christian-Emil er 30 år gammel og arbejder til dagligt for Red Bull Danmark. Christian-Emil har stået på ski hele livet og som de fleste andre var det familieskiturene der udviklede sig til mere og mere, da han kom op i alderen. Christian-Emil har været deltager på både FSA og DinCamp freestylecampsne, som nærmest enhver freestyler i Danmark var med på tilbage i slut 00erne. Derefter på sæson i St. Anton am Arlberg, hvor han siden har brugt utallige uger og som regel har sæsonkort til. Derudover er Christian-Emil fast inventar til Freeride DM og har været det siden konkurrencens start i Les Deux Alps og havde i år 10 års jubilæum som deltager. Det er da også blevet til podieplaceringer flere gange, i år kørte Christian-Emil sig til en tredje plads.
Riders.dk: Hvordan holder du formen ved lige i løbet af sommeren?
Christian-Emil: I løbet af sommeren løber og cykler jeg en hel del. På løbesiden er jeg en del af et hold i Adidas Running Copenhagen.Her sammensætter Mads Tærsbøl, en af de bedste danske løbere på 3 og 5k distancen, ugentlige programmer med henblik på at blive endnu bedre på halv- og hel-marathon distancen. For mit vedkommende bliver til til cirka 60 kilometer om ugen i gennemsnit. Dog skal det siges at løb er belastende for knæ og krop og inden man begynder at løbe så meget, ligger der meget træning foran. Jeg har løbet meget de sidste mange år.
Foto // Hans Christian Riis
Derudover cykler jeg også nogle gange om ugen. Det er en modsat løb en sportsgren der blandt andet handler om at være snu og taktisk, hvorimod du som løber, kan du klare dig langt med en god form. I cykling kan man være nok så stærk, men hvis ikke man fordeler kræfterne rigtigt, kommer man ikke først i mål. Også modsat løb, er cykling relativ belastningsfrit, især på knæ.
For mig er cykling en meget social ting og noget jeg gør sammen med mine gode venner. Jeg cykler helst med gutterne med Team Sæt Farten Ned – en gruppe af venner der deler passionen for cykling og godt kan lide at få en (eller 500) øl bagefter. Derudover cykler jeg ugentlig med SCC (Stenboens Cycling Community), et cykelcommunity hvor alle er velkomne, man skal bare møde op, så har man nogle at cykle med. Der er altid god stemning.
De fleste torsdage i løbet af sommeren bliver der også trykket igennem med de mere seriøse cykelryttere, hos Cranks & Coffee i Klampenborg, hvor det sociale kommer lidt i baggrunden for at race mere.
En sidste ting der er vigtigt at holde i form i løbet af sommeren, ja egentlig hele året, er selvfølgelig bajerformen, man skal huske at få en øl eller to i løbet af sommeren, så man er klar til en eventuel ny afterskisæson til næste år.
Christian-Emil og hans ven Gustav Thuesen kørte i starten af sommeren til Danmarks yderpunkter på under 48 timer, filmen kommer ud fredag d. 11 september. Se traileren her.
https://www.facebook.com/pasnormalstudios/posts/3076222759172941
Fokuserer du din træning målrettet på ski/ board?
Nu hvor efteråret er kommet, skifter jeg fokus i min træning, også fordi vejret bliver dårligere, starter jeg i fitnesscenteret igen. Så skal der styr på de mere skispecifikke øvelser.
Fitnesscenteret er ikke det fedeste sted at være, men det kommer til at hjælpe mig i mit skiløb. Det er lidt som at have lektier for – det er nederen at lave det – men man bliver bedre af det. Selvom jeg klart foretrækker at cykle og løbe så meget som muligt, skal der også styrketrænes, for at blive mere klar til ski.
Her fokuserer jeg målrettet på ski og de muskler jeg bruger der, lår og core, derudover indarbejder jeg element af balance, det er bl.a. squats med vægt på bold. Jeg arbejder også på at styrke de små styremuskler der også er med til at give bedre balance, f.eks. ved bosutræning. Selvom de er gode at have på afterski, bliver der ikke trænet meget guns, fokus ligger på blive bedre på ski.
Jeg finder bl.a. inspiraton i skiløberne John Collinson og Kim Bobergs træningsrutiner. De ligger deres træninger ud på Instagram, hvor man kan følge med.
Foto // Jacob Slot
Nogle gode råd til folk der gerne vil blive bedre på ski/ board næste sæson?
Det kommer an på hvad du gerne vil bedre til. Du skal tænke over hvad du vil næste sæson, er det f.eks. skitouring du vil blive bedre til, er det nok en god idé at løbe en del. Vil du gerne blive bedre i parken, skal du styrketræne og træne balance. Og vil du f.eks. gerne have gode forudsætninger for ikke at være træt efter en tur i offpisten, så skal du blande lidt af det hele, altså både styrketræning og cardio. Det bedste råd er nok at tænke på hvad man blive bedre til og sætte sig det mål i hovedet og så gå fokuseret efter det. Både på ski og i træningen op til.
Dette er jo forudsat at du har et specifik mål om at blive bedre til noget bestemt. For nogle handler det bare om at hyggelig og have det sjovt, sådan bliver man også automatisk bedre. Og som Kaj Zackrisson siger – den der har det største smil, er den bedste skiløber på bjerget.
Som de tidligere i Sommertræningsserien også har sagt, kør for så vidt muligt kør med nogle der er bedre end dig, eller på nogenlunde samme niveau. Så rykker man hurtigt frem. Hvis det ikke lige er muligt, hvis du f.eks. er på ski med familien, så prøv at gør det sværere for dig selv – træn kortsving, træn switch. Carv på en ski, pas på hoften at du ikke taber din hofte, altså alle mulige små øvelser, der gør dig bedre når det gælder i offpisten, eller parken.
Foto // Jacob Slot
Hvad har du af planer for næste sæson? Kommer du til at tage meget afsted?
For mig er det er meget afhængigt af hvordan resortsne kommer til at åbne op. Tanken om at stå ekstra meget i liftkø og vente på at komme ind alle steder er ikke just tiltalende. På den anden side, kan det også være en positiv ting at der kommer færre mennesker på bjerget, både i forhold til COVID-19 tiltag, men også fordi der vil være plads bl.a. offpisten. Jeg kunne godt forestille mig at mit fokus skifter denne vinter, måske bliver vinteren mere touringfokuseret. F.eks. gå op til en hytte og bo der i 2-3 dage, hvor man selvfølgelig skal booke på forhånd, men på den måde undgå store menneskemængder og at stå i kø. Jeg vil selvfølgelig gerne afsted så meget som muligt, men har ikke noget konkret på plads endnu. Alt efter om det bliver til noget eller ej (i forhold til COVID-19 situationen på den tid), så er Freeride DM i uge 7 højt på prioriteringslisten.
Tak for ordene, Christian-Emil.
Du kan følge Christian-Emil på Instagram her: @chr_emil
Læs de andre artikler i serien her:
Topbillede // Nicklas Kold Nagel