Spot: Špindlerùv Mlýn
Inden for de sidste par år er der dukket nye alternative ski-destinationer op i de mange brochurer. Steder som kan tilbyde dig noget anderledes end hvad du er vant til som skiturist. Men om det anderledes er godt eller skidt, er der mange meninger om. Christoffer og Jacob har været i Špindlerův Mlýn, Tjekkiet.
(Tjek billederne fra Špindlerův Mlýn i galleriet til venstre,
credits www.jacobdjurhuus.com)
Špindlerův Mlýn
Špindlerův Mlýn er navnet på byen og skiområdet, der ligger i den 547km² store nationalpark Krkonoše. Med indvielsen i 1963 blev det Tjekkiets første nationalpark, og med kun 150 km. fra Prag er det et optimalt sted at tilbringe sin ferie, hvis man som indbygger i Tjekkiets hovedstad skal have en flot naturoplevelse. Parken tilbyder en masse forskellige friluftsaktiviteter såsom hiking og mountainbiking om sommeren. I vintersæsonen er det langrend og alpint skiløb der er i højsædet.
Ski terræn
Ski terrænet Špindlerův Mlýn består af 8 små arealer: Svatý petr, Medvědin, Horní Mísečky, Hromovka, Labská, Krakonoš, Stoh, Davidory Boudy. Disse 8 områder med tilsammen 4 stole- og 11 slæbelifter giver omtrent 18.000 mennesker i timen mulighed for at boltre sig på de 22 km. alpint terræn, som hovedsagligt er til nybegyndere og delvist øvede. Desværre er der ikke nogle pister, som jeg syntes rigtig kan udfordre de gode og habile skiløbere og snowboardere. Men en masse lange og brede pister som er optimale til begyndere og let øvede. Det har dem der styrer området heldigvis taget højde for, og ladet en snowpark konstruere. Den indeholder næsten alt hvad en freestyle skiløber/snowboarder kan ønske sig. Straight, kinked og C rails. Dem der ikke er nede med jibbing har fået en stor half pipe og et dusin kickers med stor forskel på højde og længde. Det er faktisk godt tænk, for hvis deres terræn ikke kan hamle op med de vesteuropæiske skiområder, så kan deres snowpark i hvert fald.
Desværre bærer dele af området præg af den typiske tendens, der engang var med at bønderne byggede hver deres lift, på hver deres mark. Det betyder, at der er lifter, der ikke hænger sammen med resten af området. Pænt kikset, men dog ikke noget man sagtens kunne rette, ved hjælp af par transportstykker og flere små lifter! Men så let er det alligevel ikke. Det er nemlig sådan, at hvis man skal lave en lift eller et transportstykke, skal man fælde træer. Det må man ikke før man har plantet lige så mange træer, som man har tænkt sig at fælde. Det er til at forstå og dog ikke det største problem. Det største problem er, at de træer som bliver plantet, ikke får en chance for at overleve på grund af at folk, som kører offpiste rammer dem. Det skyldes at de er så små, at sneen dækker dem, og man først opdager at de er der, når man har kørt over dem. Man er derfor blevet nødt til at tage den konsekvens at forbyde al offpiste kørsel og man bliver takseret med en stor bøde hvis man bliver opdaget i at køre offpiste.
Når det kommer til vejret har jeg aldrig set noget lignende. Der var masser af sne, så det var helt i orden. Men vejret var mærkeligt. Dem af jer, som tit kører i alperne ved at vejret kan skifte på 10 minutter. I Špindlerův skifter det hvert 10. minut. Jeg har aldrig i mit liv set noget lignende. Det kunne skifte mellem højt solskin og, tunge lave skyer med kraftigt snevejr, op til flere gange på et par timer.
Byen
Et af plusserne ved Špindlerův er bylivet. Dens charme er en blanding af åbenhed og karisma som gør at man føler sig velkommen. Med et stort udvalg af gastronomiske muligheder så som både mexicanske, italienske og selvfølgelig tjekkiske specialiteter. Dog vil jeg anbefale de tjekkiske retter. Det syntes jeg klart var de bedste. Noget som appellerer til de unge, er de meget billige priser på mad og drikkevarer. Der er ikke mange diskoteker i verden, hvor jeg har betalt 25 kr. for en cocktail! Så hvis man er en gruppe unge der lægger mere vægt på nattelivet end skiløbet så vil jeg anbefale Tjekkiet.
Der er også aktiviteter til familier, blandt andet en rigtig lang kælkebakke og en skøjtebane.
Det man kan kritisere er afstanden mellem byen og skiområdet. Afstanden fra vores hotel til liften var nok 700-800 meter, men 500 af dem var op ad bakke. Jeg vil ikke sige, at det var hårdt, men man kunne være sikker på at man var varmet op når man nåede pisten! Men der er et alternativ – ski-busser. På den måde som Špindlerův er bygget op, er skibusser en livsnerve, da der er for langt at gå mellem den ene side af dalen og den anden. Især når man skal bære sit skiudstyr. Der er skibusser, men når de kun kører en gang i timen, er de ikke meget værd. De fleste mennesker kan ikke bruge timer af deres skiløb med busafgange. Det burde ikke være noget problem at sætte nogle flere busser til rådighed.
Hotellernes standard er lidt svær at bedømme, da der er mange forskellige prisklasser. Jeg kan kun berette om min egen erfaringer. Det værelse vi fik udleveret havde nogle mangler. Jeg tror de fleste kan give mig ret i at det er lækkert med et bad, når man kommer hjem efter en lang dag på løjperne. Det er bare ikke det samme når badet er på gangen, og kvaliteten er meget ringe. Nu er det ikke fordi jeg tror at hotellerne er dårlige på nogen måder. Jeg tror bare at vi fik det dårligste værelse i hele byen. ”Man får hvad man betaler for” ville nok være den bedste sætning at forklare Hotel standarden med.
Set på turen i en større helhed var den god. Morgenmaden på hotellet var i den bedre ende af skalaen, så snart man kom ud af værelset og op på bjerget, var det hele godt. Sneen var god og parken blev shapet næsten hver dag. Jeg lagde mærke til at på selve ski arealet var der ikke rigtig nogle restauranter, på nær dem som lå i bunden, og de mindede mig om motorvejscafeterier. Så det letteste var at spise frokost på vejen hjem fra pisten. Så slap man for at gå så mange gange frem og tilbage. Det gør det jo heller ikke lettere at man har brugt hele dagen på at gå op ad pisten fordi liftkøerne var så lange. På grund af at man gik så meget, var vi helt smadrede hver eftermiddag. Så det meste af vores eftermiddag, og aften, gik med restituering. Der var andre på turen som lagde mere vægt på nattelivet, end på skiløbet. De var positive over for både arrangementerne, som rejseselskabet arrangerede, og diskotekerne. Så hvis du ikke har råd til at tage til Frankrig eller Østrig, så kunne Špindlerův være en mulighed.
Til sidst vores takketale:
Big Ups til Aros Rejser, Mads fra Maskot/Boyford rejser, Martin fra Skiareal Špindlerův Mlyn.
Tekst: Christoffer Szöch – Billeder: Jacob Djurhuus, www.jacobdjurhuus.com