Tøsewindsurf i Australien – hvordan?
Louise Rimmen og Sara Sommer er lige kommet hjem fra sol, hygge og windsurf Down Under – SheRiders har interviewet dem om rejsen, oplevelserne og mulighederne for at rejse til Vest Australien for at windsurfe som pige – hvor god skal man egentlig være?
Velkommen hjem! Vil I fortælle lidt om hvordan I kom gang, da I ankom til Australien?
Udgangspunktet for planlægningen af vores tur var Esben Raahedes “Rejseguide til Western Australia”, der ligger på www.x-board.dk .
Vi brugte en lille uge på at finde en kassevogn i Perth, og vi fandt en ok Ford Econovan til 2500$ på www.gumtree.au.com. Planen var at indrette den, men vi blev enige om, at det blev lidt for pebret, og at vi hellere ville bruge tiden på vandet.
Først kørte vi op mod Exmouth ca. 1200 km nord for Perth. Efter sigende er vinden i begyndelsen stærkest oppe nordpå for så at tage til ned langs med den sydligere del af kysten.
I Vest Australien sejler man i øvrigt bagbord.
Hvor har i primært sejlet?
Vi har i en måned kørt rundt langs med kysten i Vest Australien.
De to steder vi primært har sejlet ved, har været Sandy Bay ved Exmouth og Coronation Beach ved Geraldton. Vi rejste sammen med vores veninde Britt, som ikke windsurfer. Hun kom efterhånden til at kede sig en del, af at sidde inde på stranden, så vi valgte at dele os op og hun kørte videre alene i bilen i 14 dage.
Hvor boede i så i den periode og hvordan kom i rundt til de forskellige spots?
Vi camperede ved Coronation Beach, hvor der ligger en rigtig hyggelig, lille og primitiv campingplads – nærmest direkte på stranden, hvor det kun koster 10$ pr nat at overnatte. Det var lidt et sats at håbe på, at vi havde mad og vand nok til 14 dage uden bilen, men heldigvis var alle vores naboer virkelig søde til at give os lift ind til byen, hvor vi kunne handle. Som Esben skriver i sin spotguide, er der ikke mange prinsesser at finde langs med vestkysten, måske har venligheden også noget med sagen at gøre.
Dog vil vi anbefale, at man selv har en bil, da det bare er fedest at kunne være uafhængig af vejret. Det er rart at kunne køre længere nordpå til feks. Gnaraloo, hvis vinden ikke er stærk nok ved Coronation.
Generelt siges det, at man sejler en sejlstørrelse mindre ved Gnaraloo end ved Coronation og igen en sejlstørrelse større ved Lancelin, som ligger nogle timers kørsel syd for Coronation.
Hvad er det for en type sejlads, man sejler i Australien? (er der flere forskellige muligheder?)
Der er mange muligheder i Australien, både for at sejle bølger og freestyle. Vi har generelt sejlet 3.5-5.3. – af og til kunne vi dog godt have brugt et lidt mindre eller et lidt større sejl.
Det første sted vi sejlede ved var i Sandy Bay i Ningaloo Marine Park ca. en halv times kørsel fra Exmouth, og der er vandet super smukt.
Vi valgte bl.a. at starte vores sejlads der, fordi det er et fladvandsspot og man kan se alle de fisk, skildpadder og småhajer, der passerer under sejladsen. Dette syntes vi var meget betrykkende forhold især med hensyn til hajer. Vi havde nemlig lige noget hajangst, der skulle arbejdes lidt med:)
Vinden bliver noget stærkere end i Coronation Beach, og der er rimelig mange kitere, og det er en god ide at sejle lidt væk fra dem og finde sin egen bane.
Coronation Beach er et lækkert spot, godt til såvel freestyle som wave. Man behøver ikke være super god i bølger for at sejle her, da bølgerne er meget bløde, hvilket vil sige, at man for det meste altid kan holde sig i samme position, hvis en bølge er brækket hen over en.
Det er svært at ødelægge sit udstyr her. Dog kan man som begynder i bølger – som på så mange andre bøglespots i øvrigt – få en del småskræmmer på sit board. Men udstyr er jo til for at blive brugt!
Spottet har en beach break, hvilket er meget betrykkende som begynder i bølgerne.
Det er formet med et langt fladt stykke inden bølgerne kommer, derfor er dette perfekt til freestyle. Det lange flade stykke inden bølgerne begynder at brække gør spottet meget velegnet for nybegyndere. Alt i alt et godt all round spot, der giver mange muligheder.
Hvor god skal man være for at kunne sejle i Australien?
Man behøver slet ikke være topsejler nogle af de steder, vi har sejlet ved. Dog vil vi anbefale, at man kan lave en sikker vandstart. Begge steder er altså gode til såvel øvede som begyndere.
Det fede ved Coronation er at man starte ud på fladt vand og så stille og roligt tage bølgerne en ad gangen efter mod og ønske, da de vokser jo længere ud man sejler.
Vi øvede hop, baglændere og forlændere på vejen ud – red bølger tilbage mod stranden og på det flade stykke øvede vi forskelligt freestyle.
Hvorfor valgte I at rejse til netop Australien?
Vi valgte bl.a. Vest Australien fordi det er til super sted til at lære at sejle bølger, og derudover er vandet jo noget varmere end det danske i øjeblikket. Vinden i vindsæsonen er både stærk og stabil fra midt november til slut februar. Vi sejlede for det meste i heldragt – ikke pga temperaturen, men for at beskytte mod sol og slag fra vilde ting vi forsøgte os med – eller de styrt vi af og til røg ud i.
Er der noget specielt, I har trænet?
Vi trænede lidt af hvert. Sara trænede volcan, forlænder og baglænder. Der skulle dog en lille kick start til baglænderen; Louise havde lavet et vildt hop, der endte ud i at hun kom 2/3 rundt i en baglænder hvilket fik os begge til at gå helt amok med at træne baglændere. Louise trænede herudover hop, jibes og bølgeridning.
Australien lyder super lækkert, men er der andre steder i verden, I kan anbefale som rejsemål?
Vi har ved siden af vores arbejde begge sejlet en del på Lanzarote det sidste år og et par gange på Fuerteventura. Begge steder er begyndervenlige til at lære såvel bølgesejlads som freestyle.
Lanzarote har to store spots. Jamros del Agua og Costa Tequise.
I Costa Tequise er det en god ide at kunne sin vandstart, da det er rimelig svært at komme ud til selve spottet, hvor vinden er. Der er mange store hoteller der skygger for vinden og gør den meget ustabil. Men når man først er forbi disse hoteller, er der god power og gode bølger. Man kan evt vælge at tage ud fra et spot der ligger 500m nord for selve Costa Tequise spottet, da der her ikke er nogle hoteller. Her sejler man ud gennem en lille lagune.
I Costa Tequise kan man selv vælge om man vil sejle i store dønninger eller i bølger der brækker. Jo tættere på land man sejler jo fladere er vandet, og her er der desuden mange begyndere der sejler. Det er dog et svært sted at være begynder. Vinden er næsten altid sideshore og som sagt ret ustabil pga. de store hoteller. Juni, juli og august er en næsten 100% vindsikker periode.
Om vinteren er vinden ikke helt så stabil, men der kan komme dage, hvor der er super bølge spots andre steder end i Costa Tequise. Bl.a. kan Playa Honda være virkelig godt, når vinden drejer til nord vest. Hvis vinden er i sin normale retning dvs. 90 % af dagene, kan man også sejle her, så er det fladt vand og meget ustabil vind. Men det er godt til begyndere der gerne vil lære vandstart eller jibes.
Der er et reb et stykke ude, der ligger parallelt med standen, som sikrer man ikke driver til havs, da det er fralandsvind man sejler i.
Famara er et andet godt spot på Lanzarote, der virker bedst når vinden er i øst. Her får man store bølger, og da det primært er et surfspot er det en god ide at holde godt øje med surferne. Vinden er meget lige på og derfor er det ofte svært at komme gennem brændingen.
Lanzarote er desuden et super sted til at lære at padlesurfe. Der er 2 beach breaks og ellers er det rev. I den europæiske sommer er boelgerne mindre end om vinteren, så hvis man er begynder er det en god ide at starte om sommeren. På Lanzarote kan man om sommeren sejle i shorts eller shorty, men om vinteren er det en god ide at have en lang dragt.
Hvis man er helt begynder i windsurfing kan man starte i Club La Santas lagune. Men kan tage på ferie på Club La Santa, hvor der er erfarne instruktører der kan lære en at windsurfe. Det eneste sted man kan leje udstyr er i Costa Tequise. Costa Tequise er desuden et af World Cups spottene for freestyle og wave turen. I sommeren 2009 blev der afholdt freestyle konkurrence der, og det er en stor oplevelse at se og kan give meget inspiration til at lære nye tricks.
På Fuerteventura hedder mainspottet Sotovento. Der var fladt vand og fralandsvind mens vi var der. Stedet minder lidt om Playa Honda, blot med lavere vand. Her bliver World Cup i freestyle iøvrigt afholdt. Man kan sejle her som såvel nybegynder som øvet og man kan leje udstyr gennem egil centret.
Flag Beach er et lækkert sted hvor der vist nok kan komme lidt bølger, der var dog ingen mens vi sejlede her. Vandet er meget klart her.
På Fuerteventura er vinden en smule mere stabil og kraftig end på Lanzarote, og det er billigt at sejle mellem ørerne.
Hvad er den bedste oplevelse, I havde i Australien?
Hop, baglænder forsøg og bølgeridningstræning ved Coronation Beach, der er et godt sted at vænne sig til bølgerne.
Har I nogen afsluttende gode råd til piger, der gerne vil afsted på tur?
Vær sikker i vandstarten, så man kan sejle alle steder. Man behøver ikke kunne de vilde tricks for at sejle nogle af stederne, for der er mange folk der gerne vil hjælpe med de ting, man øver sig på.
Sørg for at have en aftale på skrift om udstyrstransport inden I bestiller jeres rejse.
Rejs med windsurfere der er lige så syge efter at komme på vandet som dig selv
En måned er ikke nok til at komme forbi alle gode spots på vestkysten – men selvfølgelig bedre end ingenting – og meget bedre ende de kolde danske vinterfarvande.
Tak Louise og Sara, hvor lyder det bare super fedt! Hvis du som læser ligger inde med en rejseberetning fra de varme lande her i den mørke tid – så send den straks til SheRiders!
Tekst: Rie og Ida OJ