Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Tales from Rågeleje

rågeleje

Tales from Rågeleje

Tales from Rågeleje – an epic story about a secret and hidden spot af Raymond Allen

Det hele starter en aften, hvor jeg var hjemme hos min bro. Vi sad og chillede til Shelter på dvd, da min bro midt i et af Frankenreiters kalveknæ cutbacks kommer til at sætte sig på fjernbetjeningen som skifter over til DR 1 hvor de viser vejrudsigten – Hr. Jarnvig snakker trash om et lavtryk som skal passere os i de næste par dage! Vi kigger på hinanden og siger: ”ja klart”!

kl. er 4, da min bro ringer totalt stoked over at DMI har lovet epic bølger på vores hemmelige spot. Vi pakker hurtigt vores surf van med brædder og dragter og cruiser op mod nordkysten af Sjælland. For at få gang i en ”pre-surf pump up” sætter jeg soundtracket på fra Modern Collective, bilen flyver af sted på landevejen og trætheden fordufter i takt med tonerne af The Castaways ”Liar, Liar”. Vi rammer p-pladsen samtidigt med at bassen begynder at pumpe Sebastien Tellier’s ”Kilometer” remix og kigger ud på swellet, som bare ruller ind konstant, let sløret af dis skabt af offshore-sprayen. Havets overflade ligner fløjl med rene linjer stacked mod horisonten og som alle ender i overhead barrels – bare totalt glassy A-frames der bare detonerer på the sandbar – wooopouuwww! Det er bestemt ikke i dag, man skal tage ud, hvis man ikke er komfortabel i over- dick-head bølger. Det kan kun gå for langsomt med at komme i vandet og få dagens første pit – bare blive so pitted! Dragten er stadig våd fra sidste session og stinker lidt af pis, men jeg er ligeglad, jeg skal bare ud og pittes. Jeg giver hurtigt mit board et frisk wax job, låser bilen og jeg løber om kap med min bro ned mod shorebreaken. På vores vej støder vi på grom’en Brisso Kopftot, der råber mens vi løber forbi: ”Dudes, i får de bedste barrels nogensinde derude, just pull in”…

Min bro fanger den første bølge i settet, cutter skarpt op i læben og flækker den så der kastes MASSIVE spray i hovedet på en kook, der er paddlet out back. Fuck brah, hvis Big Kahuna Mick havde været her, ville han have sagt: ”Du er ikke god nok til at være her, du hører til på indersiden” – men sådan er vi ikke – vi tænker kun på at pull in og get so pitted. Jeg fanger den 3. bølge i settet og får min mini mal prolimit i gang. Jeg cruiser den op i læben, går frem og laver hang-five, for derefter at lægge vægten tilbage på tailen så jeg staller og puller in. Jeg ser the green curtain falde ned og med ét befinder jeg mig in the green room – so pitted dude. Det her er for vildt, vi er begge så stoked og vores session er kun lige begyndt.

Forholdene er epic – jeg overvejer for real at padle ind for at hente min nyshapede semi-gun fra Hawaii – men jeg er i tvivl – er 7 ’2’’ stort nok??

Jeg bliver på min mini mal lidt endnu, da næste set vælter ind – en drainer af en to’er vælger min bro at padle på, så stor og heavy at selv de fleste locals holder sig væk fra den. Min bro er lidt sent på den, ud af øjenkrogen ser jeg ham airdroppe fra lippen hele vejen ned i bunden af bølgen. Tailen får først kontakt , men slider straks ud indtil han får sat the inside rail og resten af bølgen bliver skamrippet itu med aggressive snaps og man-size hacks, hvor han til sidst slutter af med en no-hand front side air og en no-claim claim.

En fremmed brah prøver at snake 4. bølge i settet fra mig, men jeg claimer den hårdnakket selvom jeg lå lidt dybt til den. Ud af øjenkrogen i mit take off ser jeg ham blive trukket med lippen rundt – SO DRILLED. Fucking kook – This is my island – jeg havde sagt til ham at det her var ”da no-turist zone”.

Nu begynder der at komme flere folk på vandet, nogle kender vi, mens andre ligner helt nye turister fra campingpladsen der ligger lige ved siden af. Rågeleje er ikke en turist zone når det er going off, og det er kendt for at snappe boards som kviste når det pumper ligesom i dag. Tilbage til virkeligheden, Sandbanken jacker bølgerne helt vildt på nuværende tidspunkt, og de få locals som er ude trækker op på land, i takt med de bliver drilled i den ene close-out barrel efter den anden, der konstant spytter spray når de detonerer på indersiden.

Settene vokser stødt med et par fod og vi ligger nu i bølger som er 6-8 fod solid hawaiian.

Vi har nu ligget i vandet i over to timer og vores guns begynder at være lidt trætte, så vi tager den næste bølger ind – endnu en pit. På land møder vi legendariske Big Kahuna Mick som har et ny- shapet bræt med sig. Vi nikker anerkendende til hinanden, sætter os ned og splitter en six’er af Carls Hofs.

Totalt stoked taler vi om dagens conditions so far, mens vi får et godt grin af de kooks til turister som prøver at padle ud på vores beach break – de bliver konstant skyllet tilbage på land for selv the inside er for gnarly til rookies i dag.

Tid til dagens anden session. Jeg tager min ny-shapede 7’2 semi-gun frem og klapper den – nu skal der rippes. Min bro og jeg padler ud til peaket bag ved høfden og sætter os til at vente på settet. De fleste har efterhånden opgivet at håndtere forholdene og det er kun min bro og jeg samt Big Kahuna Mick som er ude. Brisso Kopftot er også ude, men han ligger på indersiden og puller ind i den ene sand-sucking close out barrel efter den anden – respect, men de tæller kun hvis man kommer ud. Big Kahuna Mick har lige fanget dagens største bølge – en solid 10 fod hawaiian – swellet vokser stadig. Big Kahuna Mick er helt inside efter det syge ride, og min bro og jeg sidder på peaket, som efterhånden er rykket helt ud på 3. Revle – 200 meter fra stranden. ”Awesome ride”, råber min bro, som bliver afbrudt af Big Kahuna Mick der brøler: ”OUTSIDE, OUTSIDE, OUTSIDE”, mens han padler ud mod peaket. Jeg ved godt hvad det betyder – et seriøst OUTSIDE SET er på vej. Big Kahuna Mick har surfet dette spot hele sit liv og oplevet adskillige af disse dage – han ved godt hvad man skal kigge efter og hvornår man skal padle hårdt for ikke at blive caught inside. Selvfølgelig har min bro og jeg også prøvet det før, så vi padler det indkommende set i møde. Lippen blafrer, som Jenna Jamesons skambamser i action, og det ser ud om bølgen vil bryde et hvert øjeblik. Den perfekte fralandsvind sørger for at holde lippen oppe lidt endnu og vi når den i tide, vender i truget på den første bølge i settet og splitter peaket – min bro går venstre og jeg går højre.

Jeg mærker mine finner give efter i droppet, men jeg får sat railen i tide. Pin tailen holder godt og jeg sætter et snap lige in the pocket, hvorefter lippen trækker over mig .. 1..2…3..4..5..6..7..8 sekunder får jeg inde i pitten og skriger i eufori da jeg kommer ud i lyset og lukker af med et rodeo flip ligesom JOB. Fedt ride, men jeg kan dog mærke at jeg stadig er undergunned –havde ikke lige regnet med at min gamle 9,0’er ville komme på vandet, men den ligger i van’en klar til kamp – dog med nogle grimme dings fra sidste session på Thyborøn Pipeline.

Inde på land ser jeg NSR (No-Surf-Riders) med Casper Stoddersen i spidsen holde ind for at tjekke forholdene. De stikker hurtigt halen imellem benene og kører igen – det tog dem ikke lang tid at indse det ikke var i dag deres BIC Malibu’s skulle på vandet. Jeg får mig et lille grin da jeg bemærker, at vores lille hilsen, fra sidste gang vi så dem have en knee-riding nose-dive session i Gilleleje, stadig står malet med store bogstaver på deres bil – ”CUNTNUGGETS”.

Ifølge prognosen skulle swellet peake omkring kl. 16 med 5-6 fods bølger (solid hawaiian) og 5-6 sekunders periode – det er kun på Vestkysten sådan forhold normaltvis forekommer – og prognosen lader til at holde stik, for det bliver kun bedre og bedre. Jeg tænker på om vores jyske braddahs – Mornice, Anders Hulkson, Danny Dickfiler, Mad Dawg, Morfar og resten af banden er ude i dag på Vestkysten og om de er ligeså heldige som vi er. Med den høje bølgeperiode begynder det efterhånden at være svært at padle bølgerne op, så jeg beslutter mig at 9’0 skal in action.

Imellem sets padler jeg hurtigt ind og henter den – Old Faithful siger jeg højt, mens jeg trækker sokken af den. Under et lille lull, padler jeg ud i lineuppen igen og det går let som en drøm – dette board er virkelig built for speed. I mellemtiden har min bro fortsat sin bølge rampage og jeg glæder mig til at se gense det på billederne taget af fotograferne på stranden, når dagen er omme. Big Kahuna Mick har trukket stikket for i dag, hans udholdenhed er ikke hvad den har været, men han får stadig klart de bedste barrels og sluttede selvfølgelig af med at blive So Pitted hele vejen fra den yderste revle ind på indersiden hvor han blev spyttet ud af tønden – for real cylindersurf!

Med forholdene som de er nu, kunne det have været sweet at have haft Outback Jones ved vores side. Jonesy spotter altid de store sets outback, men min bro og jeg må klare den selv da Outback Jones er på Hawaii for tiden, hvor han varmer op til ”The Eddie”.

Efter 8 timer i vandet begynder trætheden at melde sig, men det pumper stadig og jeg vil gerne have en pit mere før jeg tager ind. Min bro og jeg sidder og stener lidt, da jeg bemærker lidt skum 100 meter ude. ”Sidste bølge”, siger jeg og padler det indkommende sæt i møde – min bro er følger efter. Som sættet nærmer sig, kan jeg se at dette virkelig er en bomb og min bro sidder for dybt. Jeg drejer hurtigt rundt og padler alt hvad mine trætte guns kan, take-off’et går smooth indtil jeg i bunden af bølgen ser min bro komme flyvende. Jeg får hurtigt sat min rail og drejet midt på facen, så jeg undgår at droppe ned lige i siden på min bro. Vi står nu næsten side om side, med min bro lidt foran og længst nede i truget på bølgen. Størrelsen på bølgen er langt over hovedhøjde med væg så langt som øjet rækker og den begynder nu at suge sygt op på revlen – ”barrel time” råber jeg! Jeg kan ikke trække af bølgen, og egentlig går det godt nok, så jeg råber ”go go go” til min bro i det jeg ser bølgen skal til at ”throw some lip”. Min bro når at pumpe en enkelt gang før lippen kommer over os begge, jeg er så dybt i tønden som bølgen tillader og foran

mig står min bro med begge arme over hovedet og fingerspidserne som lige rører ”loftet” i tuben. Udsigten til væg var ingen løgn, det føles som om tiden står stille og tuben fortsætter med at cranke henover revlen i hvad som virker til at være en evighed. Det går hurtigere og hurtigere og til sidst ser jeg min bro tage armene ned, pumpe en enkelt gang, hvorefter han med mig i hælene bliver spyttet ud af tønden – det var helt klart Wave of The Day! Inde fra stranden hører vi nogle cheers fra gutterne, mens vi glider resten af vejen mod stranden med skummet, vi kigger på hinanden og siger i kor ”Insane” – bedre bliver det vist ikke?

Efter en god solid burger på Lise Stuen mødes vi alle senere på aftenen hos Big Kahuna Mick, hvor der er brewskies og vi får et godt grin og gensyn med billederne fra dagens session. NSR er der også og de fortæller livligt om den nose-dive session de havde på deres nye hemmelige spot som de har givet kodenavnet: ”DogPlace”…. Prognosen viser at swellet holder et par dage endnu – I morgen bliver endnu en god dag!

Read more

ski

La Niña’s return

Revelstoke i British Columbia har fremskudt deres åbning til den kommende weekenden efter 193cm nysne. “La Niñas tilbagevenden betyder endnu en fantastisk skisæson til Revelstoke Mountain Resort....

Læs mere
D.A.F.F.

Danish Atventure Film Festival

1. december åbnes dørene til Danish Adventure Film Festival med fire dage fyldt med film til de eventyrlystne danskere. Programmet rummer alt fra verdens dyreste snowboardfilm ’The Art of Flight’, ...

Læs mere