Enter Lanzarote! PWA 2007
Efter en af de værste flyveture i mit liv, sidder jeg nu på værelse 230 Hotel Occidental på Lanzarote. Det hjælper lidt at have havudsigt og en kølig dåsepils efter en dags arbejde under den brændende sol.
Min sommerudflugt startede 29/6 med at flyet fra København mod Madrid var forsinket tre timer. Jeg nåede lige akkurat flyet videre mod Gran Canaria, fordi det også var stærkt forsinket. Fedt tænkte jeg, men det betød at jeg i sidste ende ikke nåede natpotten fra Gran Canaria til Lanzarote og måtte overnatte i lufthavnen på en ikke særlig sovevenlig bænk. Da jeg stod ud af morgenflyveren på Lanzarote lørdag morgen, havde turen alt inklusive taget mig 18 timer.
Her på Lanzarote står den på Slalom for mænd og Freestyle for begge køn. Jeg frygtede at skulle bedømme allerede på førstedagen, men til alles held stod den på check-in hele dagen. Her stødte jeg på et par gamle kendinge, Jesper Orth og Kurosh Kiani, som begge så ud til at være noget mere in focus end mig. Herefter fik jeg lov til at køre tidligt hjem til hotellet og indhente søvnunderskuddet. Det gik fremragende.
Dag 1
Det lykkedes mig at få udlignet ca. 38 timer uden søvn. Og selv om min franske kollega var så venlig at gøre mig opmærksom på at jeg stadigvæk ikke så helt frisk ud ved morgenbordet, så lykkedes mig at levere et nogenlunde tilfredsstillende stykke arbejde. Når jeg kommer hjem til de danske stævner, vil jeg ikke høre mere ballade om at man ikke kan sejle freestyle i bølger. Las Cucharas leverede ca. 2,5 meter bølger og 10-13 meter i sekundet hele dagen. En gang imellem smuttede et par logohøje bølger igennem revet som ligger ca. midt i banen.
Efter i dag er det lige før jeg vil insistere på bølger til Freestyle.
Ricardo Campello fyrede en tweak-pushloop af, vi så adskillige for- og baglændere, høje shakas, ponch o.s.v. Det har vi set før, men blandingen af høje spring og freestyle er altså ikke helt ved siden af.
Foto: PWA / Carter
Der er en del gamle kendinge – eller rettere de samme navne som sidst jeg var med PWA. For gamle er de fandeme ikke. Kiri Thode fra Bonaire er stadigvæk ikke andet end en bumset teenageknægt, Gollito er vel lige kommet over bumsealderen, og Campello er først lige begyndt at få skægvækst, hvilket åbenbart er meget interessant. Mest for ham selv, men han undlader ikke at fortælle at det interesserer ham en del.
Hos pigerne er deltagerne lidt ældre. Daida Moreno er i hvert fald ikke en pige længere, men hun er sgu’ heller ikke en kvinde, hverken i sejlstil eller fysisk fremtoning. Sara Quita Offringa er til gengæld stadigvæk en skolepige, og så er der lige Laure Treboux fra Schweiz, eller tres beaux, som hun også bliver kaldt. Der er ikke 100 % fonetisk lighed mellem efternavnet og hendes kælenavn, og det er vist heller ikke helt grammatisk korrekt med tres beaux til en pige, men de fleste ved vist godt hvorfor. Nå men nok om hende.
Single er ok, men double er bedre
Målet for førstedag var en dobbelteliminering i Freestyle hos både mænd og kvinder. Hos mændene var Ricardo Campello egentlig heldig at komme igennem de første par heats, men så begyndte der at ske ting og sager. Han bliver simpelthen bedre efterhånden som konkurrencen bliver hårdere. Jeg var overrasket over at han lige pludselig stod i semifinalen, fordi han kom fra den anden halvdel af elimineringen og jeg ikke havde bedømt ham tidligere på dagen.
Men her var han altså. Campello er nok den mest stil- og kraftfulde freestyler sammen med Gollito, men lidt svingende i sine præstationer efter i et par år at have været frontløber for anden del af freestylerevolutionen og urørlig på tronen i denne disciplin.
Gollito bedømte jeg fra han kom ind i konkurrencen og selv om han ikke behøvede give 100 % gas i de første heats for at vinde, viste han hele repertoiret fra start. Det vil sige stort set alle eksisterende tricks, også de helt dyre som burner, one handed ponch, dobbelt puneta etc. Og krydret med pushloops, forlænder og baglænder. Han lignede en vinder og vi blev nødt til at holde igen på karakterne for at der skulle være til lidt ekstra i finalen.
Kiri lignede også en vinder, og sejlede som en. Han er uden sammenligning den, der fyrer flest moves af i et heat. Gennemsnittet ligger vel på omkring 20 pr. heat af fem minutters varighed. Og i modsætning til sidste år er der noget mere power i hans moves. Sidste år slidede han igennem sine heats fra et move ind i det næste og sådan fortsatte det uafbrudt i fem minutter. Hans semifinale mod Gollito i singleelimineringen var et fantastisk heat. Her så alle at Kiri kun er et lillebitte skridt fra toppen. Og alle ved det. Man skal efterhånden have et forstørrelsesglas for at udmåle forskellen.
Det der skal til for at vinde i dag er dobbeltmoves som funnel-flaka, e-slider-puneta, burner-flaka og dobbeltfunnel – dernæst voquech, høje onehanded shakas og ponch og selvfølgelig air-chachoo. Gollito kan det hele, men alligevel var det Campello, som tog finalen i singleelimineringen.
Hos kvinderne vandt Daida Moreno for 117. gang.
Foto: PWA / Carter
I dobbeltelimineringen stod Gollito og Campello igen overfor hinanden i finalen, men denne gang var det Gollito, som snuppede den første finale med et fantastisk show – air-chachoo, onehanded burner-flaka, onehanded funnel hele vejen og onehanded dobbelt moves i alle afskygninger. Det betød at de to skulle ud i en ekstra finale, og den tog Gollito også mod en, denne gang, lidt mat Campello.
Hos kvinderne vandt Daida Moreno en fantastisk finale mod Sara Quita Offringa. De to er i en klasse for sig selv og rykker grænserne hos kvinderne hver gang de sejler mod hinanden. Denne gang så vi switch chachoo og funnel fra Sara Quita og bl. a. en knastør air-chachoo fra Daida Moreno. Og netop Daidas air-chachoo gjorde udslaget. Det var nok den bedste finale jeg har set hos kvinderne nogensinde.
Dag 2
Egentlig skulle den stå på Slalom efter Dobbelteliminering i Freestyle hos både mænd og kvinder, men sådan kom det ikke til at gå. Bølgerne var vokset i løbet af natten og vinden lå vel mellem 10 og 15 meter. Dagen startede også fint, bøjerne blev lagt ud til en god gang surfslalom, alle var begejstrede, bølgerne pumpede, men så begyndte det at gå skævt.
Dommerbåden til startlinjen dukkede ikke op til tiden, men det er ikke helt usædvanligt hernede. Men efterhånden som tiden gik og båden stadigvæk ikke var dukket op, udviklede situationen sig til en farce. Den lokale arrangør havde kun lejet en lille motorbåd og det var åbenbart en uoverkommelig opgave at skaffe en ordentlig linjebåd. Og alle havde travlt med at skubbe ansvaret fra sig. På et tidspunkt lykkedes det at gøre brug af den lokale redningsbåd, men det varede heller ikke længe, så gad kaptajnen vist ikke mere stress og sejlede den i havn igen. Herefter var det som om apatien sænkede sig over stævnet, og den eneste løsning på miseren var et forslag om at tage til Gran Canaria, hvor organisationen er topprofessionel og sejle videre.
Indtil Finian Maynard foreslog at bruge de fremragende forhold til en runde freestyle mere i stedet for at sidde og kigge ud på bølgerne og vinden fra PWA-containeren. Og sådan blev det. Vi fik gennemført en singleeliminering hos både mænd og kvinder
Gollito vandt over Kiri i et par topunderholdende finaler. Mændenes finale blev til en 3-2 afgørelse, og det var en af den slags heats, som sagtens kunne gå begge veje. Mens Sara Quita denne gang satte Daida Moreno på plads for en gang skyld.
Resultater
Mænd
1. Jose "Gollito" Estredo V-1
2. Kiri THode NB-61
3. Ricardo Campello V-111
4. Nicolas Akgazciyan FRA-400
5. Thomas Traversa F-3
Kvinder
1. Daida Moreno E-64
2. Sarah-Quita Offringa ARU-91
3. Laure Treboux SUI-4
4. Nayra Alonso E-4
5. Iballa Moreno E-63
Foto: PWA / Carter
Det er nu mandag aften, og jeg skal ned i buffeten, som består af et hav af forskellige retter, som af en eller anden grund smager næsten ens. Men der er rigeligt, så man går aldrig sulten i seng. Og tørstig for den sags skyld. På mit højre håndled sidder et guldfarvet plastikarmbånd, som betyder fri adgang til baren. Så jeg vil stoppe her for nu. På gensyn om et par dage.
Alle fotos PWA / Carter. Tjek mange flere fotos på www.pwaworldtour.com, hvor du også kan følge Kurosh Kiani og Jesper Orth’s kamp i SLalom42 på Costa Teguise
"Når jeg kommer hjem til de danske stævner, vil jeg ikke høre mere ballade om at man ikke kan sejle freestyle i bølger" Foto: Riders.dk