Et split sekund
Når nu turen går mod bjergene, for at gi’ den gas på årets ski ferie, vil vi her give et par fif til, hvordan I kommer hjem med nogle fede ferie billeder.
Digital kameraet har gjort det meget nemmere og giver en masse muligheder og frihed. Alt hvad jeg skriver her, tager udgangspunkt i at man har et digitalkamera.
Langt de fleste er i dag i besiddelse af et kompakt digitalkamera. Der er både fordele og ulemper med disse kameraer. Et kompakt digital kamera har ikke de samme indstillings muligheder som et spejlrefleks kamera, men til gengæld kan man have det med over alt.
Vil man gerne have nogle fede billeder med hjem fra ferien, er det første man skal huske at tage mange billeder. Som grundregel kan man sige, at for hver 1000 billeder du tager, er der 1 rigtig godt – så bare skyd løs. Det er her, digital kameraet virkelig gør livet nemmere.
Før man begynder at sætte næsen op efter de super cool ski billeder med 1 meter puder sne og 10 meter høje hop, er man nød til lige at være realistisk. Ét, det er ekstrem sjældent, at man er så heldig at ramme en dag med 1 meter puder sne og høj sol. – og to, det er kun et fåtal, der er i stand til at lave disse kæmpe hop med en cool stil og ikke selvmords lignende tendenser. En klassiker man tit hører; ”…var jeg ikke MEGA højt oppe!….” – når man så efterfølgende ser billederne, bliver man slemt skuffet.
Selvom det er sjældent, man rammer de perfekte forhold, betyder det ikke at man ikke kan komme hjem med nogle fede ski og ferie billeder. Men det er vigtigt, at man er villig til at ofre tiden på det, hvilket betyder mindre skiløb.
Man kan dog være heldig
Kamerafunktioner
Et kompakt digitalkamera har som regel 3 grundfunktioner – portrætfoto, landskabsfoto og aktionfoto. Her er en meget kort beskrivelse af, hvad disse funktioner gør:
Portrætfoto: Denne funktion fungerer på de fleste kameraer således, at man fokuserer på forgrunden (personen) og at baggrunden bliver uskarp. Dette får personen til at stå mere tydeligt frem og dine øjne vil automatisk fokusere på personen, når du ser på det færdige billede.
Landskabsfoto: Her sætter kameraet fokus til uendeligt og man opnår fokus i hele søge området. Dette gør, at man f.eks. ville kunne fotografere bjerge, der er langt væk. Landskabsfotoer har det med at blive en smugle ”flade” med kompakt kameraer, da dybdeskarpheden er svær at opnå.
Aktionfoto: Her vil kameraet som regel have en hurtigere lukketid, og nogle kameraer har en ”flydende fokusering”, hvilket vil sige, at det fokuserer i takt med at objektet bevæger sig.
Ved at udnytte disse 3 funktioner forskelligt og i forskellige situationer, vil man kunne opnå nogle forskellige effekter og fede billeder.
Placering
En klassisk fejl er, at mange står alt for langt væk, når de tager billeder. Man skal meget tættere på, end man regner med.
Mange digital kameraer er udstyret med digital zoom, hvilket er noget ”crap”. Det virker ikke og giver uskarpe billeder. Så gå tættere på. Som regel skal man stå lige ved siden af hoppet eller lige på kanten af pipen eller helt oppe i hovedet på dem, man tager billeder af.
Skal man tage billeder på ski og ønsker man at tage billeder i f.eks. en pipe, kan man med fordel bruge portrætfoto funktionen frem for aktionsports funktionen. Her er det vigtigt at man er meget tæt på, og at man holder personen i centrum af fokus.
Man vil kunne opnå nogle rigtig gode billeder, hvis man formår at få personen helt skarp og pipen samt baggrunden til at være uskarpe.
Ønsker man at tage billeder af et hop, vil man næsten altid kunne drage nytte af at stå lavere end hoppet, da dette giver lidt mere højde. Når man tager billeder af hop, er det også vigtigt, at man så vidt muligt prøver at have en rolig baggrund – helst blå himmel, for at man tydeligt kan se personen, der hopper.
Et klassisk eksempel på at man står for højt oppe og at baggrunden er urolig
Her er baggrunden helt rolig
Her er kameraet placeret under hoppet hvilket giver mere højde. (Dette billede er tage med et Sony Cyber Shot 2 megapix)
Billedet som historiefortæller
Ønsker man at tage billeder af mennesker, er det vigtigt, at billedet fortæller noget om de personer, der er på billedet og om den situation de befinder sig i. Her er det igen vigtigt at komme tæt på og få personerne til at fylde størstedelen af billedet.
Et postkort billede udstråler næsten altid at alt ting er ”iiihh og åååå så flot”.
Det er meget muligt det forholder sig sådan – så derfor køb et postkort. Det er hurtigere og du er sikker på at få et godt billede.
Billeder man selv tager, skal fortælle noget om, hvordan vi har det, eller hvad vi oplever som personer. Mange kommer hjem med et utal af landskabs billeder, og det er altid disse billeder som man hurtigt bladrer over.
Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at man prøver at tage billeder med den bagtanke, at det skal udtrykke tingende på den måde, som man selv ser og oplever tingene.
Skal man tage billeder til en sponsor ansøgning som er meget ”hot” for tiden, er det vigtigt, at man tænker på, at billederne skal fortælle noget om dig som person. Fortælle noget om hvad det er for et liv du lever og hvad du står for, i forhold til den sport du dyrker.
En sponsor kan ikke bruge et postkort foto eller et billede, hvor du pænt står med din ski på en pist til noget. De er interesserede i at vide, hvilket image du sender, hvis du bærer deres produkter, og om du har en stor kontakt flade i det miljø du færdes i.
Dette var nogle hurtige fif til dette års ferie billeder – så god fornøjelse og husk, billederne er altid bedre dagen efter.
Ole Takai
Snowstorm.dk