Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Interview med Jesper Orth AUS-10

windsurf

Interview med Jesper Orth AUS-10

Faktaboks
Navn og Sejlnummer:
Jesper Orth AUS-10
Alder: 31
Hjemstavn: Slagelse Danmark / Perth Westaustralien
Sponsorer: Starboard/ Severne/ Vectorfins Maui/ Radiator/ Aeron booms/ Flying Object
Surfvogn: Toyota Hiace 92

Hvordan så din vinter ud? Eller det vil sige din australske sommer!?
Det er stadigvaek board shorts hernede. ”Vinteren” kommer dog taettere paa og kan nok sammenlignes med en god Dansk efteraar sæson med lavtryks systemer. Sommer sæsonen her var som altid god med konstante søbriser og massere af sejlads.

Kan du ikke lige endnu engang fortælle om hvordan du endte i Australien
Dette blev til over en flaske vodka tilbage i Danmark for en 6-7 år siden, hvor Allan Beck DEN-511 og jeg besluttede at tage til Australien og windsurfe. Jeg syntes at forholdene og livsstilen var noget jeg kunne forholde mig til, så jeg besluttede at spare penge sammen til at tage derned året efter. Derfra gik jeg fra total surfbums til et par småjobs her og der. Svein Rasmussen (Starboard boss) dukkede op nogle gange for at teste og jeg kom efterhånden til at hjælpe ham med at teste boards.
Jeg må have gjort et OK indtryk på ham, for året efter spurgte han og Ben Severne (Severne Sails) om jeg ikke havde lyst til at arbejde for dem – Og det sagde jeg selvfølgelig tak til – Da vilkårene var at jeg det meste af tiden skulle opholde mig i West Australien. Min baggrund var dog en del erfaring med at lave sejl for North Sails One Design tilbage i Danmark og nogle sæsoner for Gaastra Sails på Maui.

Og hvad laver du i Australien foruden at windsurfe?
Den står meget på windsurfing da forholdene er gode her. Det er mest bølge sejlads der trækker. Jeg bor i et hus med 2 andre windsurfere. Det bliver til lidt gym når forholdene ikke spiller. Ellers er der surfing, fiskning, male et par malerier, eller slappe af med en god bog eller hænge ud med kæresten.

Hvorfor skiftede du til australsk sejlnummer?
Jeg havde faktisk mit danske sejlnummer en del år hernede. Det skal jo fornyes hvert år mod en betaling (DBO + medlem af en surfklub). Her i Australien er det gratis at have et sejl nummer og der er ikke brug for at forny det hvert år.
Jeg har fået en del støtte fra den Australske Windsurfing Organisation og føler derfor at jeg må præsenter Australien, med et AUS sejlnummer. Et ”come back” til Dansk sejlnumer er dog ikke udelukket i fremtiden.

Et tilbageblik på 2006, hvad var din bedste oplevelse?
Bedste oplevelse er svært at pege på, da der var mange gode oplevelser i 2006 under PWA Slalom42 stævnerne.
Asien Tour i Penghu/ Taiwan og Malaysia var også gode oplevelser, da jeg vandt begge.

Tilbage til nuet. Hvor og hvordan fik du forberedt dig på sæsonen?
Sæsonen er mere eller mindre hele året med Vest Australien i den danske vinter og Europa i den australske vinter. For min forberedelser til stævner er jeg meget fokuseret i ugerne optil. Jeg bruger al min tid på at tune mit gear optimalt, så jeg kan ”slappe af” til selve stævnet.

Du har allerede siddet tungt på den asiatiske tour. Er det noget du kan anbefale andre danskere at bruge som sæson forberedelse?
Den Asiatiske Tour er bestemt interessant. Den har i mange år været på min ”liste” af konkurrencer jeg ville deltage i. At jeg har vundet 2 af de største stævner og fører Touren er helt fedt. Det er en god oplevelse at deltage i denne tour og en del mere afslappet end PWA Slalom42 stævner. Som sæson forberedelse vil jeg selvfølgelig anbefale Vest Australien som nummer 1. Dernæst er Penghu i Taiwan et sted der i fremtiden kunne være interessant for træning. Det er billigt og massere af vind der. Da det er en ø er der nogle helt OK bølgespot på den anden side.

Sidste år så vi dig på en del af PWA Touren. Hvor meget satser du der i år?
Jeg satser på de fleste PWA Slalom42 stævner. Det første er Korea i starten af Maj.
Jeg komer nok til at misse det sidste staevne på Sylt, da der er en masse arbejde med sejlene, der har deadline omkring dette tidspunkt.

Hvor lang tid kommer du så til at være i Europa?
Jeg er ved at planlægge de sidste detaljer, men det ser posetivt ud for en 3-4 måneder. Vi har snakket en del om det på Severne Sails og vi stiler efter at have mere ”hardcore” testning af sejlene i Eroupa og derved have mange proto type sejl fra fabrikken i Kina shippet dertil, hvor jeg nu befinder mig i Europa. Men Danmark vil da være ”base camp” for testning, dog mest for de større størrelser.

Hvad med dansk visit?
Det bliver lidt on/ off imellem stævner i Europa, men noget tid skulle det da blive til da jeg nyder at være i DK omkring sommer.

Hvilket gear sejler du på i den kommende sæson?
Starboard Isonic 122, 101 og 87 er rigtige gode. Hvis det er waves så er EVO 70 helt suveræn.
Jeg er involveret i noget testning for Vector Fins Maui og er overbevist om at bedre finner kan jeg ikke få.

Hvilke sejl serie har du (str.)?
For PWA Slalom42 vil jeg bruge de nye Severne Code Red R II i størrelserne 9.0, 8.3, 7.7, 6.7, 6.1, 5.6 og 5.1. Hvis det er til wave er de nye Severne S1 helt utrolige

Hvad er dine mål for sæsonen?
Jeg stiler efter et par gode resultater til PWA Slalom42. Sidste år blev jeg 17 overall – dette skulle gerne blive bedre. De nye regler med ”no rules” i PWA Slalom42, så dét vil bestemt blive interessant. Jeg selv blev disket mange gange sidste år for at presse for hårdt omkring mærkerne – så denne regel skulle være en fordel for mig vil jeg håbe.

Har du på nogen måde pimpet din surfvogn?
Kassebilen er en standard Toyota Hiace 92 med rust pletter. Det eneste pimp jeg har tilført er en god alarm, da jeg fik stjålet min gamle kassebil med alt hvad jeg ejede for nogle år siden. Stereoen er opgraderet til OK standard.

Hvad laver du lige nu?
Jeg har lige færdiggjort et nyt proto sejl på computeren, som jeg så har sendt til Kina på en fil. Vi snakker om at tage op nordpå til den lille fiskeby Lancelin, da det blæser til en 4.5 og er 3.5m bølger.

Her til sidst, nogen der skal have en hilsen eller lidt props herhjemme i DK?
Jeg vil da lige sende en hilsen til alle windsurf vennerne derhjemme i DK samt familie selvfølgelig.

Read more

sheriders

Interview med Stephanie Gilmore

Den unge Rookie er på toppen efter at have vundet Rip Curl Women's Pro og surfet første sejr i land ved Bells Beach i dag!

Læs mere
surf

Rip Curl Pro Bells Beach #2

Anden runde af Bells Beach ASP eventet er udskudt pga manglende forhold - no swells. Man forventer dog gode swells idag (lørdag), så stay tuned!

Læs mere