Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Interview med Mads Karl Nielsen

windsurf

Interview med Mads Karl Nielsen

Er der specielt én surfer, der kender havet, bølgerne og kræfterne derude, så må det være Mads Karl Nielsen. Udover at være en af landets mest inkarnerede wavesejlere er han nemlig også uddannet skibsofficer med adskillige oceangående togter bag sig.

Vi kender ham fra Klitmøller og Hanstholm. Han er der, når det blæser, og han laver de flotteste front- og back loops. Han hænger tit ud med Lars Petersen, men går i øvrigt godt i spænd med alle. Under Young Gun Classic 2008 lavede han et populært indslag omkring havet og dets kræfter.

Hvem er Mads Karl Nielsen?

Mads:

Jamen, jeg er 32 år, oprindeligt fra Solrød Strand, men bor nu i Klitmøller med min kæreste.

Jeg er uddannet skibsofficer gennem Mærsk og har arbejdet som styrmand og maskinmester på containerfarten over det meste af verden. Siden jeg flyttede til Thy for tre år siden har jeg arbejdet for Fjord Line, hvor jeg har været med til at fragte passagerer og gods frem og tilbage over Nordsøen mellem Danmark og Norge.

Med hensyn til windsurfing begyndte jeg lige i starten af 90’erne og dengang var det ikke Vesterhavet, men derimod Køge Bugt der lagde vand og bølger til. Jeg var så heldig at møde nogle rigtig fine gutter, der var lidt ældre end jeg selv og de lærte mig alt det grundlæggende og tog mig også med til Nordkysten for at sejle i bølger. Det var rigtig sjovt dengang.. Og det er det stadig 

OK! Du nævner containerfarten – Dér må du da ha’ oplevet noget vildt vejr?

Mads:
Ja, det er rigtig at jeg har oplevet et par temmelig udfordrende ture rent vejrmæssigt.

Jeg husker specielt en tur fra Seattle i USA hen over det nordlige Stillehav til Yokohama i Japan med containerskib om vinteren. Det var, hvad selv en garvet sømand vil kalde en "frisk tur”.. Vi havde stort set ingen sigtbarhed, der var svær overisning på dækket, og der var vind og bølger i rå mængder.

Jeg har også prøvet at runde Kap Horn med en gastanker: Turen gik fra Congo til Chile rundt om Hornet, men på vej sydover langs med Argentinas kyst rendte vi ind i vind på 60 knob i snit og bølger på en god del over 10 meter. Så hyler det, skulle jeg hilse og sige!! Vi klarede os igennem den stærke storm og brugte et par dage på oprydning. Sjovt nok var der havblik da vi endelig rundede Kap Horn, som ellers altid er berygtet for rigelig vind.

I dag er mit job lidt nemmere: Hvis vejret er for hårdt i Nordsøen udsætter vi afgangene til vejret er acceptabelt, men tiden på containerfarten har alligevel givet mig en praktisk erfaring med meteorologi, som jeg kan drage fordel af i mit nuværende job, men også i min brug af havet til surfing.

Hvad har du af korte og langsigtede, sportslige mål?

Mads:
Det store mål er at blive ved med at have det sjovt med windsurfing (og surfing) og
samtidig følge ungdommen i sporten, både med henblik på at inspirere de unge, men også
for selv at blive inspireret. Der er mange dygtige juniorer på vej, og det er sjovt at sejle
sammen med dem. Jeg ser i dem den samme iver, som jeg selv havde, da jeg begyndte
og det er utroligt fedt! Jeg glemmer aldrig betydningen af mine gamle ”læremestre” fra
Køge Bugt og hvis jeg på samme måde selv kan give lidt af min erfaring videre til nogle
unge gutter, vil det gøre mig glad.

Af sportslige mål for 2009 agter jeg at give fuld gas på hoppene og gerne stå en
dobbelt forlænder. Derudover håber jeg at slippe nogenlunde hæderligt fra deltagelsen i
DBO’s wavestævner, som i øvrigt er kommet op på et rigtig flot niveau nu om dage. Der er rigtig mange gode kræfter med både blandt de udøvende, men ikke mindst blandt arrangørerne.

Fra 2009 er du en del af JP / NeilPryde Teamet?

Mads:
Faktisk kom jeg med i teamet allerede i 2008, men ’09 er det første hele år. Jeg har valgt NP/JP primært for at prøve noget nyt. Jeg ønskede at få et "boost" på udstyrssiden, og det vidste jeg, at jeg kunne få ved at skifte til NP/JP. Det er i øvrigt første gang jeg har haft glæden af at have lutter nyt grej… og det virker bare.

Desuden kan jeg godt lide stemningen blandt JP/Pryde sejlerne. Jeg glæder mig til at lære flere af dem bedre at kende og ser desuden frem til én af vores store fælles opgaver i år: Young Gun Classic i efterårsferien, hvor vi jo skal møde Kauli Seadi. Det bliver lidt ud over det sædvanlige kan man vist roligt sige. Det kan jo sammenlignes med hvis Tiger Woods meldte sin deltagelse i en ugelang juniortræningslejr i Rungsted Golfklub, eller sådan noget ..

Hvad for noget udstyr har du valgt?

Mads:
Jeg har været lidt konservativ i mit valg af udstyr (Combat + Real World Wave), idet jeg ikke ville lade mit første indtryk af JP/NP produkterne være influeret af de nye tendenser med twin fin boards og sejl som for eksempel The Fly. Med tiden skal jeg helt sikkert prøve forskellige kombinationer, men for nu er jeg godt tilfreds med mit valg.

En god surfdag for dig?

Mads:
Det er noget med at føle mig godt tilpas og bare koncentrere mig om sejladsen. Hvis det involvere vind og bølger til 4.0 og 63 liter ved Middles bliver det afgjort ikke værre af det!!


Read more

windsurf

En kapsejler på spring mod toppen

Her har du et interview, som sikkert kan inspirere mange af landets juniorer og giver grund til eftertanke for seniorerne.

Læs mere
snowboard

Burton US Open 2009

Burton US Open er endestationen for TTR turen, og her bliver det spændende at se, hvem der stikker af med kongekronen, de mange penge og titlen som TTR CHAMPION.

Læs mere