Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Interview med Simon B. Mortensen

surf

Interview med Simon B. Mortensen

FAKTA
Navn:
Simon Brandi Mortensen
Født: 2. marts 1981
Opvokset: Klitmøller
Bosat: Oahu, Hawaii
Surfing resultater: 5. plads Soulwave 2004, 2. plads DM 2005
Surf Trips: Filippinerne, 2xAustralien, New Zealand, 2xIndonesien, Costa Rica, Nicaragua, Brasilien, Frankrig, Portugal, Hawaii.
Nu: Arbejder på at afslutte min Masters Thesis i Coastal Engineering ved DTU. Emnet er ”Wavedriven currents in Waimea Bay”. Samt forbedre min egen surfing.
Sponsorer: Quiksilver, Gary McNeill Concepts, FCS, Surfshooter Hawaii

Simon Brandi Mortensen voksede op i Klitmøller, hvor han begyndte at surfe i Vesterhavet som 15-årig.
”Selvom jeg var utrolig glad for at surfe bølgerne i Danmark, kunne jeg ikke lade være med til tider at drømme mig langt væk til de langt større og mere perfekte bølger på de eksotiske surfdestinationer, man læste om i surfbladene.”

Simon besluttede, at efter sin studentereksamen skulle det være; ”Den ene dag sad jeg til afgangseksamen i Dansk og den næste dag surfede jeg krystalblå Stillehavsbølger på Fillipinerne, boede i en lille bambushytte og spiste rå fisk under en Kerosene lampe.”

At pakke boardet i tasken og hoppe direkte ud i det på Filippinerne resulterede også i mere end blot gode bølger; ”Der gik ikke lang tid før jeg nåede til et punkt, hvor jeg indså at den eksotiske surfdrøm virkelig var noget der kunne udleves, også som dansk surfer.”

”Jeg oplevede også de stærke venskaber der ofte skabes med andre rejsende surfere man møder på sin tur”; ”På Filippinerne mødte jeg f.eks. en australsk surfer, der inviterede mig med til Gold Coast og så var næste surftrip i hus.”

Photo: Terry Reis, Surfshooterhawaii.com

Du har ved siden alle dine rejser startet på en ingeniøruddannelse på DTU. Fortæl lidt om sammenhængen mellem studiet og surfing.
”I Australien fik jeg øjnene op for, at der er en fagdisciplin der hedder Coastal Engineering. Det omhandler alt fra kysterosion til Tsunami forecasting. Uddannelsen på DTU er skruet således sammen, at jeg har rig mulighed for at tage en større dele af min uddannelse i udlandet, så foruden 1 års studieophold i Australien, er jeg nu ved at skrive min afslutningsopgave herude på University of Hawaii.”

”Herefter har universitet tilbudt mig at lave en Ph.D i ”Wavebreaking” så det betyder 3-4 år mere herude med påbegyndelse Januar 2007.”

Jeg tør hermed godt kalde dig for den akademiske surfer!
”Ha, ha… Det var lidt af en titel. Men forstå mig ret. Jeg kommer jo aldrig til at kunne leve af at surfe. Så kan jeg jo ligeså godt arbejde med bølger og hav fra denne vinkel i stedet. Målet har jo altid bare været at få en tilværelse, hvor jeg kan surfe på daglig basis. Som Coastal Engineer er man jo så godt som sikret et job ved havet, og så er der jo masser af spændende arbejdsområder man kan beskæftige sig med såsom design af kunstige surfrev, bedre swell forecasts, osv.”

”Jeg har set mange eksempler på surfere, der i et en årække har jagtet surfdrømmen, hvor de skiftevis arbejder et par måneder og rejser et par måneder. Men det er et hårdt liv i længden og jeg ville gerne forsøge at skabe mig en solid basis for at kunne bo og arbejde et sted i verden med gode bølger. Uden at bekymre mig om hele tiden at skulle hjem til Danmark og vaske tallerkner eller skære fiskefileter. Jeg vil jo også gerne kunne surfe når jeg er 50.”

Photo: Terry Reis, Surfshooterhawaii.com

Tilbage til Oahu. Det første spørgsmål der brænder på er, har du surfet Pipeline?
”Jeg har surfet Pipe en gang super tidligt om morgenen, hvor der som noget helt utroligt kun var 5-10 surfere ude… Men det var en lille dag i forhold til, hvad bølgen kan præstere, så det gælder ikke…”

Simon fortsætter ”Men mit mål er i første omgang forsat at charge hårdere i store bølger og placere mig dybere i tube’en (og klare det hehe). Så når jeg er nået dertil, kan det godt være jeg engang vil kaste mig ud i god størrelse Pipe. Men det skal være, når jeg har nået et stadie, hvor jeg virkelig føler, jeg er kvalificeret til at charge den. Den der med bare at padle ud og snatch’e et mellow ride på skulderen og så tage hjem og prale om det bagefter hører ingen steder hjemme. Det har heller ikke ret meget med surfing at gøre.”

”Inden man padler ud på Pipeline, når den virkelig går af, skal man gøre sig klart, at man skal konkurrere med en line-up på op til 100 surfere bestående primært af Pro-surfere og meget aggro locals. Samtidigt er det en bølge, der er én af de absolut farligste i verden og hvert år slår mindst én ihjel (sidste år 2).”
”Langt de fleste Northshore bølger har potentialet til at slå dig ihjel, men ved Pipeline kan Line-uppen også give et bidrag på den konto.”

Men det må da give et kick?
”Naturligvis får man et kick. Men det vigtigste er, at jeg har glæden ved at ride bølger. At nyde det. Om det så er magical Indo, gnarly Northshore eller en glassy vintersession på Bunkers med sne på stranden, hvor man sidder i line-uppen kun omgivet af et par gode venner. I alle tilfælde skaber det den helt specielle følelse, kun en surfer kender til.”

”På Northshore kan vibe’en godt blive meget anspændt og konkurrencepræget. Så kan man godt til tider savne den afslappede stemning, det giver at sidde i en dansk line-up ved siden af såvel nybegyndere som rutinerede surfere, hvor alle kan dele den gode stemning af en fed session.”

Hvilke spots surfer du så ellers på Northshore af Oahu?
“Army Beach, Laniakea, Jockos, Pinballs, Alligator Rock, Haleiwa Beachpark, Pupukea, Gas Chambers”

Photo: Terry Reis, Surfshooterhawaii.com

Hvad har du ellers oplevet på Oahu siden du flyttede derud i Januar?
”Jeg har altid drømt om at surfe vinterbølgerne på Oahu’s Northshore. Men jeg vidste også at det som dansk surfer ikke bare var noget man sådan kunne få meget ud af, hvis man bare var her 1-2 uger. Så da jeg fik mulighed for at flytte herud som en del af min uddannelse var jeg ikke sen til at slå til.”

”Lige nu er jeg bare stoked over at jeg kom til at ride bølgerne på Northshore allerede den første vinter på Hawaii. Det var lidt af en omvæltning at gå fra sin 6’4 til 7’11. Og det er fuldstændig ligegyldigt, at sådan et board ikke kan Duckdive særlig dybt, for de bølger de har hernede, kan for det meste slet ikke Duckdives. Bare smid boardet, hold vejret det bedste du har lært, dyk så dybt du kan og bed til din Leg-rope ikke snapper.”

”Det tager tid at træne sig op fysisk og psykisk til at surfe de bølger når de virkelig går løs. Også selvom man har surfet i mange år. Det gælder om at være ydmyg. Om at have respekt for at padle ud i de kræfter. Er du ikke klar i hovedet allerede når du sætter fødderne i vandet på Northshore skal du slet ikke gå ud”

Photo: Terry Reis, Surfshooterhawaii.com

Du har præsteret at komme i vejrudsigten på den lokale TV-Station Channel 9 for dagens bølge. Hvad skete der lige dér?
”Jamen Quiksilver DK ville som en del af deres sponsorat betale for en foto-session. Jeg fandt det lokale selskab Surfshooters Hawaii og fik kontakt med Terry Reis. Han har haft fotos med i Billabong XXL og taget en masse på Pipeline Masters, så jeg regnede med han ville rulle rundt af grin på stranden når han så mig fumle rundt.”

”Vi skød på Gas Chambers, som ligger 50 meter længere nede fra Pipeline. Selvom der var mange i line-uppen, gik det godt med at få sig placeret rigtigt og så gav jeg den bare fuld gas.”

”Han ringede samme aften og fortalte at han havde sendt et af billederne ind til Channel 9 News og at det featurede under ”Wave of the Day”. Han var vildt glad og ville kun have udbetalt det halve af den aftalte pris. Yderligere inviterede han mig også til at blive Team Rider hos Surfshooters Hawaii!!!”

Her til sidst, er der nogen du vil hilse herhjemme i Danmark. Så smid det her
Vil gerne sende en stor hilsen til alle drengene hjemme i Klitten, der har rippet igennem hele foråret, Quiksilver DK og alle de danske surfere jeg har haft den glæde at dele en session med i DK, såvel som i udlandet. Aloha!

Read more

windsurf

Information om Quiksilver Wave/Freestyle Tour

Fredag aflyses hermed som stævnedag. Torsdag senest kl. 19.00 offentliggøres det på dbo.dk og på stævnetelefon 2793 2697, om der bliver indkaldt til stævne, eller om der aflyses

Læs mere
windsurf

Interview med Robert Sand D-62

Vi har taget temperaturen på et par riders lige inden Quiksilver Wave/Freestyle Turen bliver skudt af

Læs mere