Stemningsrapport fra Stryn
Stryn.
Stryn er stedet, hvor man kan vågne op om natten, uden helt at vide hvorfor indtil man hører følgende: ”Eeey – jag har pissat på ett tält med människor i.. Sjukt!”
Jeps, sand historie..
Det skriver jeg ikke for at skræmme jer væk, men for at fortælle, at uanset hvad der kan ske af mindre charmerende situationer, så er det dét værd – For det er Stryn, og det er lig med sne og snowboarding! 🙂
… og teltet skal nok blive regnet rent, inden det skal pakkes igen.
Stryn er en lille norsk gletscher/bræ i 1600 meters højde, som en gang i tidernes morgen var en del af Jostedalsbreen. Der er typisk sæson fra sidst i maj til juli/august alt efter, hvor længe sneen holder. Sæsonen starter først, når den gamle strynefjellsvej åbner, for den er sneet til om vinteren, hvor lifterne er lukkede og området ufremkommeligt.
Parken afhænger af hvor meget sne, der er faldet i løbet af vinteren. Den bliver jævnligt shaped, og der er et lille, men alsidigt udvalg af hop, rails og boxe. Denne sommer så den sådan her ud:
Hvis det er første gang, man kører på gletscher, er det smart at være opmærksom på, at der er spalter. Det sker at folk dør eller simpelthen forsvinder fra Stryn. De nærmeste sygehuse er i Bergen eller Lillehammer.
Så lad vær med at køre med hovedet under armen. Giv den hellere gas i parken!
En stor del af Stryn-oplevelsen er at bo på Folven camping, hvor langt de fleste gæster bor. Campingpladsen er anderledes end normale norske pladser, da den er ejet af sommerski centeret, og der ikke skal være ro efter elleve eller på noget tidspunkt.
Der er også andre campingpladser i nærheden, hvis man ikke vil risikere at have berusede svenskere til naboer, som fx Strynsvatncamping.
Tomme flasker efter midsommer.
Både bakken og Folven er fedest først på sommeren og topper ved Skt. Hans / midsommer, hvor der er festivalsagtig stemning og stor tilstrømning både fra oplandet og Skandinavien.
Der er en bar på Folven, hvor der nu og da er bands, der spiller. Og der er aftener med fx hawaii- og westerntemaer etc. og i det hele taget god stemning.
Det er en god ide, at tage sprut og øl med fra Danmark pga. af de høje norske priser. Det kan også være praktisk i andre henseender – Hvem ved? Måske kan du være heldig, at kunne betale for en campingovernatning med en papvin.
(Men husk og tjek, hvor meget det er lovligt at have med over grænsen.)
Det er nemmest at komme fra til sommerski centeret med bil, men der kører også en bus fra og til campingpladsen. Endvidere, er det let at tomle, da der er mange venlige snowboardere og skiere, til at give et lift.
Det er muligt at spotte enkelte kendisser på Stryn; Professionelle Henning Martinsen og Danny Larsen, som rippede der med god stil, og ham, den gamle mand med det store skæg, der normalt driver den i Hemsedal som livstidsbums.
Hvis bræen skulle være lukket en dag pga. dårligt vejr, så er der flere alternativer, man kan give sig i kast med.
Der er skateramper på campingpladsen. En vert og flere små ramper, som de var ved at sætte i stand – så de er sikkert klar næste sommer i 2008.
Skaterampen på Folven campingspladsen omgivet af smukke bjerge.
Inde i selve Stryn by, ca. 40 min. køretur fra Folven, er der mere rekreative aktiviteter. Der kan shoppes i coole Alohahemp og Moods of Norway butikkerne, og der er restauranter og caféer.
I Stad, som ligger ude ved kysten ca. 3 timer fra Folven, er der et stykke strand, hvor der kan surfes. Ja, den er god nok – surf i Norge! Det er ikke noget problem at leje udstyr og få undervisning. Det ligger i en lille dal omgivet af bjerge og med helt klart vand. Uden tvivl en usædvanlig fantastisk oplevelse, selv som nybegynder på et surfboard.
På vej ud i vandet!
Og husk, Cash is king – er et yndet motto på Stryn. Det er ikke alle steder, der kan betales med visa-dankort.
Du kan komme til Stryn på flere måder. Der går færger fra Frederikshavn, Hirtshals og København til Oslo.
Turen kan også køres i bil. Fra København gennem Sverige tager det ungefair 14-15 timer. Ruten er nem nok. Nord på ad E6 indtil Otta, og så lige til venstre… Hvad venter du på?
Blå himmel og høj sol – Skønt!
Undertegnedes totalt-ynglings box.
Bolette Marx.
En uges tid efter Skt. Hans kunne græsset igen sees for telte, og det her hjerte blev synligt. Måske en kærlighedserklæring til Stryn? Det er i hvert tilfælde fint..
Relevante links:
www.strynefjellet.no
www.nordfjord.no
www.stadsurfing.com