Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Thomas Trads taler ud

Thomas Trads taler ud
one&more

Thomas Trads taler ud

Netop hjemvendt fra OL testeventet i PeyongChang, Sydkorea, har vi taget en snak med Thomas Trads om resultatet på den anden side af jorden, slopestyleformatets fremtid samt den kommende tid for en af Danmarks bedste skiløbere.

Thomas Trads er uden tvivl et af de hotteste navne i dansk skisport for tiden. Den forsvarende danmarksmester i Slopestyle er i gang med en travl sæson fuld af konkurrencer og filmture med den næste store danske ski- og snowboardfilm One&More. Thomas er netop hjemvendt efter at have kørt med til et OL testevent i Sydkoreanske PeyoungChang, og han er blevet en stor erfaring rigere. Vi tog en dybdegående snak med det danske stortalent.

Du er netop hjemvendt fra OL testeventet i PyeongChang. Hvordan gik det?

Hvis man skal tage udgangspunkt i konkurrencedelen, som primært var derfor jeg rejste til Sydkorea, så gik det mildest talt elendig. Det run jeg skulle lande var følgende: unatty 2, 2 ud (sort downrail), sw 1 tailtap over closeouten, blind swup, pretz 2 (downrail), så hoppede jeg fra det midterste hop, railede på toppen af den blå tønde til tranny, til blind 2 ud den blå rail, unatty 9, sw double 900, dub 12. Sw double 9 havde jeg ikke lavet i evigheder og failede derfor på den i begge runs. For at runde skidelen af, så er det ganske deprimerende at rejse til den anden side af jorden, for at falde begge sine runs. Men som jeg har fået fortalt af diverse familiemedlemmer og venner, så er jeg nødt til at tænke positivt… Thomas ”positiv” Trads svarer nu.

Nu er jeg blevet en erfaring rigere, har kørt min første World Cup og ved hvordan sådan en stor konkurrence fungerer. Siden jeg rejste alene af sted, fungerede jeg som både atlet, holdkaptajn, fysioterapeut og fotograf hvilket gjorde mig til en ganske magtfuld person. Jeg kan nu krydse Sydkorea af på listen over lande jeg har besøgt, og på turen hjem fik jeg serveret Emirates vacuum/flymad 4 gange! Så alt i alt en fremragende tur.

Banen er blevet rost af riders såvel som medier verden over for at være den bedste slopestylebane nogensinde – er du enig?

Jeg har desværre ikke så meget at sammenligne med, siden jeg ikke har kørt så mange store konkurrencer, men jeg kunne forstå på de mere rutinerede herre, at de var godt tilfredse. De første par timer var alle ganske skeptiske og utilfredse, og følte sig magtesløse. Det er ikke underligt, at man bliver nervøs og skeptisk, hvis man forventer 2 downrails og en shoot-out rail og der så pludselig står 2 tønder og en quarterpipe. Det er lidt som at stille op til en fodboldkamp og så møder modstanderne op i hockeyudstyr. Folk forstod det ikke. Alle var generelt negative den første træningsdag, og vidste ikke hvordan de skulle sammensætte et run.

Da jeg kom hjem kunne jeg så læse, at folk udråbte den til at være verdens bedste bane, hvilket ikke helt stemte overens med det folk sagde på bjerget. Efterhånden som den anden træningsdag skred frem, og folk fandt ud af, hvordan man skulle køre banen, blev stemningen mere og mere positiv. Det som gjorde denne bane så anderledes, var antallet af elementer og måden de var sat op. Personlig synes jeg det er den bedste bane som har været, men det var ikke så meget på grund af de enkelte features, men derimod helheden. Banen var et stort step i forhold til at skubbe sporten i en anden retning, en retning som jeg mener er den rigtige .

header-korea-1Den meget omtalte slopestylebane i Sydkorea // Foto: Tribondeau

korea2_ridersdkEr kickers som disse med til at diktere fremtidens slopestylekonkurrencer? // Foto: Foto: Tribondeau

Er det den vej du håber at slopestyle kommer til at gå i fremtiden?

Banen i Sydkorea satte helt andre krav til kørerne, såsom generel skiteknik og evnen til at være kreativ. Normalt ligner alle baner hinanden og består ofte af 2 downrails, et shootout rail og tre hop. Kørerne ved allerede på forhånd, hvilke tricks de skal lave før de ankommer til banen. Og det run laver de til samtlige konkurrencer hele sæsonen. Går ikke ud fra at dette interview går viralt, så jeg kan godt sige at gutter som Bobby Brown har lavet de samme tricks på rails de sidste 10 år. Normalt skal rails og hop dømmes 50/50, men de sidste par år har det mere været 20/80. Sidste år da jeg kørte European Open i Laax, bestod banen af 2 rails, hvor det ene var en tap feature, og 4 hop. Måden banerne har set ud og er blevet dømt på, har skubbet sporten i en forkert retning hvis du spørger mig, og det gør du. Det kreative og legende element er fuldstændig forsvundet fra konkurrencedelen, hvilket er underlig siden det netop var de to elementer som skabte sporten.

I Sydkorea var der nærmest ingen der kørte samme linjer, og det var sjovt at se Slopestyle igen. Folk tænkte anderledes og så forskellige muligheder i banen, og det kom tydelig frem gennem skiløbet. Hvis man tager udgangspunkt i dem som kom på podiet (Henrik, Jossi, A-bel) er de alle riders, som er kendt fra filmparter med unik stil, fremfor resultater til konkurrencer. Konkurrencen i Sydkorea var uden tvivl et skridt i den rigtige retning, og det var fedt at være en del af det.

Har du ellers nogle røvere fra Sydkorea som ikke bør tåle at se dagens lys?

Bare det sædvanlige. En bekendt havde stor succes med Tinder i Sydkorea, og kan nu krydse den nationalitet af fra listen. Udover det fik jeg creds af Jesper og Oscar (Sveriges landshold) efter jeg publicerede en edit fra Korea bestående af 5 skitricks, Øystein som laver damer samt klassiske scener fra Tokyo Drift.

Hvad står den næste tid så på?

Først og fremmest skal jeg geare lidt ned. Den sidste tid har der været for meget fokus på World Cup, FIS point og ”træning”. Jeg har koncentreret mig for meget om at tilfredsstille alle andre end mig selv, hvilket har haft negativ effekt på mit skiløb. Hovedfokus for øjeblikket er at få skiglæden tilbage.

Den kommende weekend skal jeg til konkurrence i Kongsberg, og rejser derefter direkte til Oslo for at se Big Air finalen til X-games. Hele marts tilbringer jeg i alperne, på jagt efter bangers til den nye danske skifilm One&More. Det bliver uden tvivl kodylt. Mens jeg er i alperne, tager jeg lige et hurtig smut til Laax, for at køre European Open. Så står den på påske og god stemning efterfulgt af nogen små konkurrencer, forhåbentligvis DM, inden sæsonen slutter.

trads-9 copyThomas Trads tilbage på hjemmebane i norske Trysil // Foto: Ola Matsson

trads-4 copyThomas er uden tvivl en af de bedste og mest stilede danske skiløbere // Foto: Ola Matsson

Hvad tror du at One&More kommer til at betyde for den danske snescene?

Der er ikke nogen tvivl om at det danske snemiljø er afhængig af en årlig film, for at vokse og bestå. Der har ikke været en dansk snefilm i fem år, og det har sat sine spor. Hele filmaspektet, hvilket jeg mener er noget af det vigtigste, har ikke været synlig de sidste år. Ja folk, inklusiv mig selv smider edits og diverse ting ud på nettet, men det er kun rettet mod kernen indenfor miljøet. En professionelt produceret film rammer et meget større publikum. Hvis man ikke til daglig holder sig opdateret på ski/snowboard medierne på nettet, ser det ud som om det danske ski/snowboard miljø er helt dødt. Faktum er, at niveauet pt. er højere end det nogensinde har været før, og specielt indenfor snowboard har vi kørere som har formået at skabe sig et internationalt navn. Jeg håber at filmen vil inspirere folk, på samme måde som de gamle Rad Film inspirerede mig. Det er sværere at relatere til en eller anden random dude fra Schweitz på Newschoolers som laver tipples alle veje, end skiløbere i en dansk produceret ski film der frem for alt snakker dansk.

Vang, Fugmann og alle de andre ældre herre skabte hele fundamentet for det freestyle miljø vi kender idag, og uden dem havde der ikke været noget Freestyle miljø i Danmark overhovedet. Det er vores ansvar som den nye generation, at tage vare på og udvikle alt det, som folkene før os har skabt. Udover det, er det vigtig for os at give noget tilbage til det miljø som har givet os så meget. Så udover filmen i sig selv er et officielt tak til de som har skabt det miljø vi kender i dag, er One&More et symbol på et generationsskifte.

Hvilken stemning håber du personligt at bringe til One&More?

Jeg har ikke tænkt så meget på hvilket stemning jeg selv vil bringe til filmen, men mere på hvordan den kommer til at se ud som helhed. Vi vil gerne introducere Danmark til det, vi mener sporten handler om, og det satser jeg på jeg kan bidrage til. Filmen kommer ikke til at have så meget fokus på hver enkelt rider, men derimod det sammenhold og fælleskab, som er så vigtig. Derudover satser jeg selvfølgelig på der er et par heftige closeup skud af mig i profil, hvor jeg fremstår over gennemsnittet lækker. Havde været fint, hvis min allerede ENORME fanskare bevæger sig lidt mere i retning af kønne kvindfolk…

trads-7 copyTailpress på dobbelt-kink railet i Trysilparken // Foto: Ola Matsson

trads-5Kan et nosetap som dette sikre Thomas en større kvindelig fanskare? // Foto: Ola Matsson

Men vi bliver nød til at høre, er OL i 2018 det store mål?

OL 2018 er uden tvivl en af mine mål, og deltagelse ved legene ville være ubeskrivelig fedt. Men det er ikke grunden til, at jeg står på ski hver dag og dermed er det ikke det ”store” mål. Der er så mange andre aspekter indenfor sporten som er mindst lige så vigtige for mig. Jeg er så privilegeret, at rejse verden rundt med mine venner og gøre det jeg elsker. Det er vigtig for mig at bevare glæden og det legende aspekt som freestyle ski nu engang handler om. Når jeg står på ski og hovedfokus er at have det sjovt, udvikler jeg mig mest. Så så længe jeg formår at bevare skiglæden og motivationen, er jeg ikke i tvivl om at OL 2018 er inden for rækkevidde.

En sidste kommentar eller skud ud her på falderebet?

Skud ud til Toby, som ejer sin egen Tacobod. Stayreal.
Skud ud til Svendemand, som har udgivet sin første single med dødsmetalbandet ”bæst”. GiGas
Skud ud til Yung Lean, som netop i dag har droppet nyt album.
Skud ud til Ø Braaten… Held og lykke i weekenden!
Stadig skud ud til Simon Knudsen… Bare fordi.
Skud ud til morHelle&farJan, The Priest, pædagogerne på Søstjernen, Henckel, DjSasser og folkene fra lejligheden
Ski&HaveFun!

Vi ønsker Thomas al held og lykke resten af sæsonen – husk at følge ham på hans Facebookside samt Instagram.

trads-2Vi glæder os til at følge Thomas resten af sæsonen! // Foto: Ola Matsson

trads-1

Read more

En dag på sæson i Mammoth
En dag på sæson

En dag på sæson i Mammoth

Som skibums får du muligheden for at stå på ski/board hver dag. Om du drager afsted på sæson til de Europæiske Alper, pudderriget i Japan eller rejser over atlanten til USA eller Canada, er du gara...

Læs mere
Historisk freeride på toppen af Tyskland
ski

Historisk freeride på toppen af Tyskland

Højtalpint freeride terræn er ikke noget man normalt forbinder med Tyskland som mest er kendt som det motorvejsfyldte transitland mod alpernes skiferie. Er det en overset skidestination? Vi har tag...

Læs mere